For statsminister Mette Frederiksen handler spørgsmålet om ytringsfrihed og censur i skolen ikke kun om Muhammedtegninger, men også om litteratur og seksualundervisning.
For statsminister Mette Frederiksen handler spørgsmålet om ytringsfrihed og censur i skolen ikke kun om Muhammedtegninger, men også om litteratur og seksualundervisning.

Mette Frederiksen: Skredet er sket - der er censur i det danske uddannelsessystem

Statsminister Mette Frederiksen vil indkalde partierne på Christiansborg til drøftelser om den selvcensur, som hun mener finder sted i danske klasselokaler. Det handler ikke kun om Muhammedtegninger, men også om samtaler om abort og litteratur med sexscener.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rektor bakker lektor op, der vil bruge Muhammedtegninger i undervisningen

Underviseren 'Charlotte' fra Københavns Professionshøjskole har måttet få hemmelig adresse og hjælp fra PET, efter at hun offentligt fortalte, at hun ville vise Muhammed-tegningerne i sin undervisning.

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen-Dahl spurgte derfor i tirsdagens spørgetime statsministeren, hvordan hun vil hjælpe Charlotte og andre lærere. Han kaldte det 'uendeligt trist', at lærere i vores land er så bange for vold og terror fra islamistiske kræfter, at de pålægger sig selv censur.

"Du har fat i noget rigtig vigtigt, et rigtigt problem", svarede statsminister Mette Frederiksen. "Og jeg vil ikke foregribe, at jeg har alle svarene i dag. Men det er et knæfald for alt det forkerte, når vi begynder at censurere os selv, ligegyldigt om det sker i avisens spalter, i vores tale her, i læreres undervisning eller noget helt fjerde. Al form for censur er dødsensfarlig og imod vores demokrati og vores danske værdier".

Muhammedtegninger i undervisningen: Lærere vil ikke tvinges

"Jeg er bange for, at det ikke alene begrænser sig til spørgsmålet om Muhammedtegninger. Jeg hører også, at censuren har fat i seksualundervisningen, fordi elever og studerende ikke vil deltage. Flere tilkendegiver, at de ikke selv vil tilvejebringe seksualundervisning, når de bliver skolelærere eller pædagoger. Jeg hører, at det kommer ind i danskundervisningen, hvor hæderkronede romaner og noveller ikke længere bruges i gymnasieskolen, fordi nogle elever bliver stødt over nøgenhed eller sexscener", sagde Mette Frederiksen.

"Hvis vi ikke finder svarene i fællesskab, går vi på kompromis med noget af det allervigtigste i vores samfund, nemlig ytringsfriheden", lød det fra statsministeren.

Vil tage åget af den enkelte lærer skuldre

Kristian Thulesen Dahl er helt klar til at drøfte alle de ting, men i første omgang prøvede han at få statsministeren tila t forholde sig til Dansk Folkepartis forslag om at gøre karikaturtegninger af profeten Muhammed til pensum i skolen:

"På den måde kan vi tage risikoen eller åget af den enkelte lærers skulder og bære det alle sammen som samfund", forklarede han.

"Jeg forstår godt forslaget", svarede Mette Frederiksen. "Og jeg vil heller fuldstændig afvise det. Men jeg er grundlæggende imod. Forstået som, at jeg er imod, at vi detailstyrer - det er ligesom jeg også grundlæggende er imod kravet om håndtryk, men alligevel mener, at vi skal gøre det, fordi det er mig så meget imod, at der kommer folk hertil, som ikke vil give borgmesteren hånden, fordi hun er kvinde".

Mette Frederiksen var ikke klar til at konkludere noget i spørgetimen:

"Vi skal have en samtale om det her. Og vi skal bare vise, at spøgelset er en del af samfundet. Der er censur i det danske uddannelsessystem, og det må vi ikke acceptere".

Kristian Thulesen Dahl afkrævede hende et løfte om at indkalde partierne til drøftelser - også om Dansk Folkepartis forslag.

"Ja, jeg vil gerne tage initiativ til se på det her - hele vejen rundt. Jeg hører fra lærere, at de går lidt uden om abortspørgsmålet, og at  hæderkronede danske forfattere ikke længere bruges i gymnasieskolen på grund af for eksempel sexscener", sagde hun og pegede på, at enkelte elevers religion på den måde går ud over andre og over undervisningen:

"Og det har vi et ansvar for at få gjort op med. Og derfor vil jeg gerne indkalde til drøftelser om den brede censurdiskussion". 

Powered by Labrador CMS