Mattias Tesfaye (S) stillede i dag spørgsmål til Ellen Trane Nørby (V) om besparelserne på de frie fagskoler.

Frie fagskoler håber på lempelser i besparelserne

Frie Fagskolers forening havde i dag foretræde for uddannelsesudvalget og undervisningsministeren. Formanden håber, at politikerne har forstået vigtigheden af at fjerne de planlagte massive besparelser. Socialdemokraten Mattias Tesfaye tog også besparelserne op med ministeren, men hun henviser fortsat til skolernes overskud de foregående år.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De Frie Fagskoler bliver skåret i alt 20 procent på deres taxameterbevillinger i regeringens finanslovsforslag. Det er en så kraftig besparelse, at flere af skolerne må lukke.

Voldsomme ekstrabesparelser kan lukke Frie Fagskoler

Derfor havde skolernes forening bedt om foretræde for uddannelsesudvalget og undervisningsministeren. Formand Jette Rønne fortæller, at mødet med udvalget gik godt. 

"Vi synes, vi fik afleveret de budskaber, vi havde. Der var lydhørhed over for det, vi sagde og stor spørgelyst. De spurgte til vores økonomi og pædagogik og til den elevmålgruppe, som vi varetager. Vi forklarede det særlige ved at arbejde i værksteder, hvor man er nødt til at være mindre hold. Det var de meget interesserede i".

Mødet med undervisningsministeren gik også okay. Ministeren understregede ifølge Jette Rønne, at besparelserne skyldes økonomi og ikke er et udtryk for, at man ikke ønsker at bibeholde skoleformen. 

Skolerne har klaret sig for mindre

Efter mødet med foreningen var der spørgsmål til undervisningsministeren i Folketingets spørgetime fra socialdemokraten Mattias Tesfaye, som spurgte hende, om hun mener, de frie fagskolers taxameter skal være på niveau med efterskolernes.

Ellen Trane: Frie fagskolers gode økonomi tillader besparelser

Ellen Trane Nørby svarede, at regeringens økonomiske kasseeftersyn har vist, at der er færre penge til rådighed til uddannelse end forventet. At der skal spares tre milliarder i 2016 og i årene fremover på uddannelse.

"Det har derfor været nødvendigt med stram prioritering. Vi har kigget på de frie fagskoler, som har et overskud på 6,5 procent, hvilket er over 10 millioner. Og med vores finanslovsforslag indretter vi økonomien så vi har en tilpasning til det, der har været reelle omkostninger og udgifter for skolerne. Det har ikke været et selvstændigt mål at de frie fagskoler skal ligge på niveau med efterskoler, men selvfølgelig har der været skelet til, hvad der har været af udgifter på de øvrige skoleformer, der tilbyder lignende uddannelser".

Mattias Tesfaye henviste til, at de frie fagskoler ifølge de nye lovgrundlag per 1. januar 2015 er forpligtet til, at mindst en tredjedel af undervisningen er praktisk og foregår i værksteder, køkkener og sløjdlokaler, hvilket er dyrere. Men ministeren afviste argumentet med, at der også er efterskoler, der har undervisning i værksteder, og understreger, at årsagen til besparelserne er, at de frie fagskoler har et stort overskud på trods af deres udgifter.

Mattias Tesfaye fortalte hvordan skolerne har forklaret, at de ikke har vidst, hvilken form de skulle have før december sidste år og derfor ikke har turdet bruge.

"De vidste med andre ord ikke, om de skulle være en efterskole og bygge en idrætshal eller en fagskole og bygge et værksted. Og at man derfor ikke kan forvente, at der bliver samme overskudsgrad i 2015. Mener ministeren ikke, at det er lidt tidligt at man barberer de frie fagskoler med 20 procent allerede inden det første år på nye lovgrundlag?", spurgte han.

Dertil svarede Ellen Trane Nørby:

"Der er ikke kun blevet skelet til det seneste år, men til de seneste to år. Derudover så må man sige, at dansk økonomi bare ikke er så stærk som man kunne ønske sig. Det betyder også prioriteringer på uddannelsesområdet, og der har vi skelet til overskuddet på de frie fagskoler".

Håber politikerne tænker på de unge

Formand Jette Rønne havde ellers allerede på deres møde forklaret ministeren, at overskuddet netop ikke er udtryk for, at skolerne får for mange penge.

"Vi forklarede hende, at vores overskud de seneste to år skyldes, at vi lige er blevet vedtaget som skoleform 1. januar. Inden da vidste vi ikke, om vi var købt eller solgt, og derfor har vi gemt nogle penge for at kunne gøre noget, når vi kom på plads. Det er ikke et reelt overskud, men fordi vi har været sat på stand by, fordi vi ikke vidste hvad vi skulle".

Jette Rønne håber dog stadig, at politikerne vil tænke sig om en ekstra gang, inden de gennemfører besparelserne.

"Jeg håber, at de har forstået, at det her ikke kun handler om økonomi, men også om en skoleform, der committer sig til at gøre noget for den gruppe af unge, som vi har snakket rigtigt meget om, de frafaldstruede eller dem, der ikke er klar til erhvervsuddannelse. Jeg håber de tænker på de unge, når de diskuterer videre".

Læs mere

Sedebatten i spørgetimen i Folketinget.