Sammen med lærere og pædagoger vil Videnscenter om handicap udvikle lege og overgangsaktiviteter, så frikvarteret også bliver en god oplevelse for elever med særlige behov.

Ny satsning vil gøre frikvarteret mere inkluderende for børn med særlige behov

For mange børn med særlige behov er frikvarteret ikke det frirum, det burde være, men snarere en kilde til utryghed, konflikter og mistrivsel. En ny satsning fra Videnscenter om handicap skal vende billedet og skabe bedre trivsel og mere ro i undervisningen.

Offentliggjort

Undersøgelser fra de seneste år viser, at frikvarterer ofte er svære for elever med særlige behov, og at mere end hver tredje forælder til børn med handicap oplever, at deres barn står uden for leg og sociale aktiviteter i frikvarteret.

Nu vil Videnscenter om handicap med et nyt projekt arbejde for, at flere børn får positive erfaringer og oplevelser ved at deltage i de mere frie fællesskaber.

“Frikvarteret skal være et sted, hvor børnene lader op og oplever venskaber og fællesskaber. Desværre oplever mange børn det stik modsatte. Med indsatsen vil vi udvikle konkrete redskaber og aktiviteter til lærere og pædagoger, så flere børn oplever frikvarteret positivt, og så der kan skabes en bedre overgang til undervisningen”, siger direktør Dorte Nørregaard fra Videnscenter om handicap.

Projektet løber over de næste tre år i samarbejde med udvalgte skoler i Aalborg, Roskilde og Høje-Taastrup Kommuner med fokus på indskolingen og på mellemtrinnet.

Frikvarterer skal give energi i stedet for uro

Om projektet

Projektet løber fra 2025 til 2028, og der udvikles blandt andet:

  • 40 tilpassede lege-, bevægelse- og fordybelsesaktiviteter til indskoling og mellemtrin.
  • 20 overgangsaktiviteter til og fra frikvarter og i skoledagens øvrige overgange med fokus på regulering af nervesystemer.
  • Remedier, som understøtter inkluderende aktiviteter i frikvarteret.
  • En digital strukturmodel til skoledagen, som undervisere og eleverne kan bruge som ramme for dagen.
  • Pædagogiske redskaber, som understøtter sikre og trygge overgange til og fra frikvarter.

På aktiviteterforalle.dk samles inspiration og viden om inkluderende bevægelse.

Projektet bygger videre på erfaringer fra de seneste fire år i Videnscentrets indsats Bevægelse for alle, hvor over 800 undervisere og elever på skoler over hele landet har arbejdet med inkluderende bevægelse.

Erfaringen herfra er tydelig: Skolerne har brug for konkrete redskaber og metoder, som skaber bevægelsesglæde for alle og gør det nemt at inkludere børn med særlige behov i både bevægelse og undervisning.

Målet med det nye projekt er også at udvikle konkrete aktiviteter til at regulere elevernes energi og nervesystemer i overgangene mellem frikvarter og undervisning og i skoledagens øvrige overgange. Aktiviteterne skal bidrage til mere ro i undervisningen og færre konflikter, og de skal tilpasses, så alle kan være med.

”Vi glæder os til at skabe et samarbejde med både skoleforvaltninger, lærere, pædagoger og elever i de tre kommuner, så løsningerne passer til skolernes virkelighed og kan skabe reel forandring”, siger Dorte Nørregaard.

Nordea-fonden støtter projektet med 4,2 millioner kroner.