På Vangeboskolen i Søllerød var en 8.-klasse i 2012 forsøgskaniner for skriftlig fremstilling med internetadgang. Det bliver nu en forsøgsmulighed ved sommerens afgangsprøver.

Forsøg: Frit slag for internet ved skriftlig fremstilling og gruppeprøve i fysik

Alle 9.-klasser får nu mulighed for at gennemføre prøven i skriftlig fremstilling med brug af internet undervejs, hvis de tilmelder sig forsøget inden 1. februar. Man kan også gennemføre gruppeprøve i fysik/kemi og fremmedsprog og projektorienterede prøver i historie, samfundsfag og kristendom.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skriftlige prøver begynder med www

I 2012 og 2013 har der været gennemført pilotprojekter, hvor enkelte klasser har skrevet stil med adgang til internettet. For første gang bliver det nu en mulighed for alle skoler, der tilmelder sig forsøget inden 1. februar. På Materialeplatformen kan man se eksempler på, hvordan prøveoplægget kan komme til at se ud, hvis man vælger den elektroniske version. Også selve prøveoplæggene bliver nemlig anderledes. Der bliver kun fire at vælge i mellem mod normalt seks, og de vil så kunne indeholde fx små videoer, billedserier eller links til relevant materiale, samtidig med at eleverne altså får mulighed for selv at surfe rundt efter information, som de plejer, når de skriver stil hjemme.

Succes med internet og gruppearbejde til afgangsprøven

Ved pilotforsøget sidste år svarede 60 procent af lærerne, at de i høj grad kan anbefale adgang til internettet i skriftlig fremstilling. Ifølge den evaluering, som blev offentliggjort lige før jul, mener lærerne, at elevernes skriveproces bliver styrket på grund af den nutidige kontekst, prøven foregår i. Også 84 procent af censorerne og 66 procent af eleverne i forsøget anbefaler, at der bliver åbnet for internettet under prøven fremover.

Endnu uafklaret om fysikelever må tage afgangsprøve i grupper

Hele 95 procent af de lærere, der afprøvede gruppeprøven i fysik/kemi sidste år, anbefaler formen.  Da undervisningsminister Christine Antorini som en af sine første beslutninger som minister ophævede forbuddet mod gruppeprøver, lagde hun i første omgang op til en tværfaglig gruppeprøve i naturfagene. Men denne model blev skudt til hjørne af De Konservative og endte med heller ikke at blive en del af folkeskolereformen, og Danmarks Fysik- og Kemilærerforening har flere gange rykket ministeriet for en afklaring. Den er netop kommet - det bliver valgfrit, om skolerne vil sende 9.-klasseeleverne til prøve individuelt eller i grupper.

Også i engelsk og tysk/fransk bliver det muligt at gå til prøve i grupper som forsøg, selvom begejstringen her var noget mindre. 43 procent af censorerne, 59 procent af lærerne og 53 procent af de elever, som deltog i forsøg med gruppeprøve i fremmedsprog sidste år, kan i høj grad anbefale gruppeprøven.

Også i kristendom, historie og samfundsfag bliver der igen mulighed for at deltage i et prøveforsøg, hvor eleverne skal udarbejde et produkt og dermed får mulighed for at benytte deres praktiske/musiske kompetencer - både i fremstillingen af produktet og ved formidlingen af det faglige stof. Den form kunne 75 procent af de lærere, som afprøvede den sidste år, i høj grad anbefale.

Læs mere om forsøg og betingelser via linket til højre

 

Læs mere

Forsøg med prøver i skoleåret 2013/14(uvm.dk)