Ytringsfrihed
11   28

Mette Frederiksen: Skredet er sket - der er censur i det danske uddannelsessystem

Statsminister Mette Frederiksen vil indkalde partierne på Christiansborg til drøftelser om den selvcensur, som hun mener finder sted i danske klasselokaler. Det handler ikke kun om Muhammedtegninger, men også om samtaler om abort og litteratur med sexscener.

Underviseren 'Charlotte' fra Københavns Professionshøjskole har måttet få hemmelig adresse og hjælp fra PET, efter at hun offentligt fortalte, at hun ville vise Muhammed-tegningerne i sin undervisning.

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen-Dahl spurgte derfor i tirsdagens spørgetime statsministeren, hvordan hun vil hjælpe Charlotte og andre lærere. Han kaldte det 'uendeligt trist', at lærere i vores land er så bange for vold og terror fra islamistiske kræfter, at de pålægger sig selv censur.

"Du har fat i noget rigtig vigtigt, et rigtigt problem", svarede statsminister Mette Frederiksen. "Og jeg vil ikke foregribe, at jeg har alle svarene i dag. Men det er et knæfald for alt det forkerte, når vi begynder at censurere os selv, ligegyldigt om det sker i avisens spalter, i vores tale her, i læreres undervisning eller noget helt fjerde. Al form for censur er dødsensfarlig og imod vores demokrati og vores danske værdier".

"Jeg er bange for, at det ikke alene begrænser sig til spørgsmålet om Muhammedtegninger. Jeg hører også, at censuren har fat i seksualundervisningen, fordi elever og studerende ikke vil deltage. Flere tilkendegiver, at de ikke selv vil tilvejebringe seksualundervisning, når de bliver skolelærere eller pædagoger. Jeg hører, at det kommer ind i danskundervisningen, hvor hæderkronede romaner og noveller ikke længere bruges i gymnasieskolen, fordi nogle elever bliver stødt over nøgenhed eller sexscener", sagde Mette Frederiksen.

Artiklen fortsætter under banneret

"Hvis vi ikke finder svarene i fællesskab, går vi på kompromis med noget af det allervigtigste i vores samfund, nemlig ytringsfriheden", lød det fra statsministeren.

Vil tage åget af den enkelte lærer skuldre

Kristian Thulesen Dahl er helt klar til at drøfte alle de ting, men i første omgang prøvede han at få statsministeren tila t forholde sig til Dansk Folkepartis forslag om at gøre karikaturtegninger af profeten Muhammed til pensum i skolen:

"På den måde kan vi tage risikoen eller åget af den enkelte lærers skulder og bære det alle sammen som samfund", forklarede han.

"Jeg forstår godt forslaget", svarede Mette Frederiksen. "Og jeg vil heller fuldstændig afvise det. Men jeg er grundlæggende imod. Forstået som, at jeg er imod, at vi detailstyrer - det er ligesom jeg også grundlæggende er imod kravet om håndtryk, men alligevel mener, at vi skal gøre det, fordi det er mig så meget imod, at der kommer folk hertil, som ikke vil give borgmesteren hånden, fordi hun er kvinde".

Mette Frederiksen var ikke klar til at konkludere noget i spørgetimen:

"Vi skal have en samtale om det her. Og vi skal bare vise, at spøgelset er en del af samfundet. Der er censur i det danske uddannelsessystem, og det må vi ikke acceptere".

Kristian Thulesen Dahl afkrævede hende et løfte om at indkalde partierne til drøftelser - også om Dansk Folkepartis forslag.

"Ja, jeg vil gerne tage initiativ til se på det her - hele vejen rundt. Jeg hører fra lærere, at de går lidt uden om abortspørgsmålet, og at  hæderkronede danske forfattere ikke længere bruges i gymnasieskolen på grund af for eksempel sexscener", sagde hun og pegede på, at enkelte elevers religion på den måde går ud over andre og over undervisningen:

"Og det har vi et ansvar for at få gjort op med. Og derfor vil jeg gerne indkalde til drøftelser om den brede censurdiskussion". 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
944 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.546 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.604 andre er allerede tilmeldt