Undervisningsminister Merete Riisager modtog anbefalingerne fra Stefan Hermann og lovede, at de vil blive behandlet politisk.

Ekspertgruppe om ny unge-indsats: Nedlæg UU-centre og PPR-kontorer

Regeringens ekspertgruppe foreslår i dag, at der oprettes en ny kommunal ungeindsats, som overtager funktionerne i både Ungdommens Uddannelsesvejledning og PPR.

Publiceret

Pluk fra anbefalingerne

- Der etableres ny kommunal ungeindsats, der samler UngdommensUddannelsesvejledning, SSP, PPR, SPS, turboforløb ogmisbrugindsats.

- Produktionsskoler, erhvervsgrunduddannelsen, kombineretungdomsuddannelse, almen voksenuddannelse, forberedendevoksenuddannelse og ordblindeundervisning erstattes af en nyForberedende Uddannelse med tre spor: En almenlinje, enproduktionsskolelinje og en erhvervslinje.

-Der indføres en 100 procent målsætning, hvor 90 procent skalhave en ungdomsuddannelse og 10 procent skal opnåerhvervskompetencer

- Sårbare unge får mulighed for at få tilknyttet enkontaktperson

- Der sikres kædeansvar mellem insitutioner og myndigheder, såder løbende følges op på unge, der skifter uddannelse eller job.Insitutionerne skal blive bedre til at dele data. 

Se alle 47 anbefalinger i rapporten Bedre veje tilen ungdomsuddannelse 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) nedlægges, og den kommunale ungeindsats overtager funktionerne. Også kommunernes Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) skal ind under den nye ungeindsats. Sådan lyder en anbefaling af ekspertgruppen om bedre veje til en ungdomsuddannelse. Formand for gruppen, rektor Stefan Hermann, overdrog i dag på et velbesøgt pressemøde en række anbefalinger til undervisningsminister Merete Riisager, børne- og socialminister Mai Mercado og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Regeringen præsenterer nu forberedende uddannelse

"Ungdommens Uddannelsesvejledning styrkes i en ny funktion sammen med en række af de andre  funktioner, som har det ene formål at styrke de unge i deres videre forløb", sagde Stefan Hermann til pressemødet og uddybede bagefter:

"Vi foreslår, at Ungdommens Uddannelsesvejledning i princippet nedlægges, og funktionerne så overlades til den kommunale ungeindsats, som samler PPR, SPS (specialpædagogisk støtte, red.), vejledningsfunktionerne osv. med det entydige fokus på de unge og deres vej i livet og i uddannelse og beskæftigelse".

Han understregede, at det ikke er meningen, at der herved skal spares penge på vejledning:

"En præmis i kommisoriet er, at det ikke må koste flere penge. Men vi siger jo alligevel, at man nok skal investere i det", siger Stefan Hermann.

"Men vi har ikke kunne komme med beregninger, der viser, at der er et overforbrug eller det modsatte. Der er ikke noget, der indikerer, at der bruges for mange penge på det område - og det har jeg også sagt til ministeren og andre aktører".

 

Tidlig indsats i udskolingen

Den kommunale ungeindsats skal ifølge anbefalingerne tage udgangspunkt i en tidlig indsats i udskolingen.

"Vi foreslår, at man styrker indsatsen i udskolingen. At man arbejder mere praksisnært end i dag", sagde Stefan Hermann.

Regeringen og Dansk Folkeparti har allerede aftalt, at de vil ændre vejledningsloven, så uddannelsesparathedsvurderinger i udskolingen fremover vil indeholde en vurdering af elevernes praktiske kompetencer.

Regeringen og DF indfører praktisk uddannelsesparathed

Og indholdet af uddannelsesparathedsvurderingerne er også nævnt i gruppens anbefalinger:

"Når vi uddannelsesparathedsvurderer dem, så fælder vi ikke bare en dom over, hvad de ikke kan, men gør det resurseorienteret og ser på, hvad de er parate til, hvad de kan, og hvad for veje, der er for dem", sagde Stefan Hermann.

Uddannelsesparathedsvurderingen skal danne grundlag for de unges forløb på den nye Forberedende Uddannelse, som er gruppens forslag for de unge, der ikke umiddelbart er parate til en ungdomsuddannelse.

Kontaktperson til udsatte unge

Ekspertgruppen anbefaler, at unge, som har brug for det, får tilknyttet en kontaktperson.

"En hånd i ryggen, der kan give dem et puf, når de har brug for det, og som kan holde dem, når de falder, som kan hjælpe dem med de mange forskellige kontakter, behandlinger, tilbud, som de får, for mange af de unge har rigtig, rigtige mange sammenkædede problemer. Sociale problemer, misbrug, dårlige faglige kundskaber. Der kan det være godt at have en kritisk advokat", sagde Stefan Hermann.  

Målet er, at bedre koordinering og samtænkning af kommunernes tilbud vil give én indgang til støtte og vejledning for de unge, og der vil være et klart kommunalt ansvar for de unge i overgangene mellem uddannelser og give mulighed for individuel støtte med en gennemgående kontaktperson, står der i rapporten.

Samtidig lyder anbefalingen, at der skal der sikres et kædeansvar, så afgivende institutioner bliver forpligtet til at overlevere data på elever, der falder fra, frem til næste tilbud.

Og det er tanken, at det er den kommunale ungeindsats, der kan udløse en kontaktperson til en ung, men det er ikke nødvendigvis en uddannelsesvejleder som bliver kontaktperson.

"Det er derfra man udløser den hjælpende hånd i ryggen. Men det er ikke sikkert, det er de figurer. Nogle gange vil det være andre figurer. Der siger vi, at man skal beskrive nogle kvalifikationskrav, men vi er nølende over for et uddannelseskrav", sagde Stefan Hermann.  

Folkeskolen.dk arbejder på at få kommentarer til anbefalingerne fra bl.a. UU-Danmark.

UU-centre advarer mod bunkebryllup  Psykologformand undrer sig over sammenlægningsplan

 

Detektor afslører fejl i Stefan Hermann-udvalgets rapport

Læs mere

Bedre veje til ungdomsuddannelse (pdf)

Opsummering af anbefalingerne (pdf)