Billedkunst, drama og design-klassen var blandt de elever, der viste Christine Antorini og Anders Bondo, hvad de laver i 10. klasse udover de boglige fag.

Antorini: Vi har ikke planer om at ændre 10. klasse

Undervisningsminister Christine Antorini (S) er blevet ”meget inspireret” efter at have besøgt 10. klassecenteret Xclass i Slagelse sammen med Anders Bondo Christensen, og hun vil gerne have mere af den virkelighedsnære undervisning ind i udskolingen. Formanden for DLF er glad for, at ministeren ser, hvor meget vejledning betyder for de unges uddannelsesvalg.

Publiceret
Henning Rasmussen, formand for Landsforeningen af 10. klasseskoler i Danmark, (th.) er glad for at vise elevernes store engagement frem. Han er desuden meget tilfreds med, at Antorini afviste, at 10. klasse skal ændres.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På DLF's kongres i september opfordrede formand Anders Bondo Christensen politikerne og ikke mindst Christine Antorini til at komme ud og se virkeligheden på et 10. klasse-center og et UU-center og møde de ypperste eksperter - nemlig dem, der arbejder der.

"Brug nu den viden, som de eksperter har", sagde Bondo på kongressen. "Besøg 10. klasse-centrene og besøg UU-centrene, så får I et indblik i det glimrende arbejde, der udføres allerede i dag og brug anledningen til at drøfte, hvordan vi kan gøre det endnu bedre".

DLF til politikerne: Kom ud på 10. klasse-centrene

Gennemsyret af samarbejde Den invitation tog Christine Antorini imod, og i dag besøgte hun 10. klassecenteret Xclass i Slagelse. Udover Anders Bondo deltog også formanden for Landsforeningen af 10. klasseskoler i Danmark, Henning Rasmussen, Morten Bjerregård, der er næstformand i Danmarks Vejlederforening, samt Jacob Mortensen, der er bestyrelsesmedlem i UU Danmark.

Xclass i Slagelse er Danmarks største 10. klassecenter og de har et meget nært samarbejde med ungdoms- og erhvervsuddannelser, hvor eleverne kommer i brobygning. Xclass ligger nemlig i smørhullet med naboer som STX, HHX, HTX og erhvervsskoler til hver sin side. Det betyder utrolig meget for samarbejdet, hvilket Christine Antorini ikke lagde skjul på.

"Jeg er blevet rigtig meget inspireret. Det her er gennemsyret af samarbejde med andre institutioner, og I skal selvfølgelig bruges", sagde Antorini med henvisning til Henning Rasmussen, der gerne så, at de gode erfaringer på Xclass bliver delt.

"Vi har ikke planer om at ændre noget ved 10. klasse", sagde undervisningsministeren. "Men vi stjæler noget af det, I gør, til folkeskolen".

KL, DI og Dansk Metal: 10. klasse skal være toårig

Færre skal søge 10. klasse "De unge finder ud af styrker og kompetencer, og de bliver mere målrettede på hvad de vil. Blandt andet fordi de bliver bombarderet af forskellige indtryk", fortæller Henning Rasmussen om skolen, der har fire overordnede temalinjer og 13 forskellige klasser. Fire udvalgte klasser blev vist frem, og både elever og lærere fortalte om hverdagen. Formanden for 10.klassernes landsforening håber, at ministeren med besøget har set, at 10. klasse er værd at bevare.

"Jeg mener virkelig, at vi ikke vil nedlægge jer 10. klasser, men færre skal søge jer. Det skal være dem, der har behov for at blive hjulpet videre", sagde Antorini, der regner med, at der vil komme et dyk i søgningen til 10. klasse, når det faglige løft i folkeskolereformen for alvor slår igennem, og når erhvervsskolereformen er blevet rullet ud. En af de erfaringer, hun tager med sig fra besøget på Xclass, er samarbejdet med ungdomsuddannelser.

"Man får det bedste samarbejde på tværs, og det giver åbenbart mere værdi, at man ligger så tæt på hinanden, som man gør her".

Forudser massefyringer blandt UU-vejledere

Vejledningen i folkeskolen har betydning Anders Bondo Christensen er også tilfreds med besøget.

"10. klasse er altid til debat, og jeg synes, at det er vigtigt, at politikerne, der skal tage beslutninger, kommer ud og ser 10. klasse", siger Anders Bondo Christensen, der håber, at undervisningsministeren har fået blik for, hvor meget vejledning i folkeskolen betyder for unges uddannelsesvalg. Tre elever var mødt op for at fortælle undervisningsministeren om deres oplevelser og bevæggrunde for at gå i Xclass og de to havde fået decideret vejledning om at vælge 10. klasse i forhold til deres videre vej i uddannelsessystemet.

"Deres vejledning i folkeskolen har gjort dem afklarede, og det er et godt bevis på, at man skal prioritere vejledning - hvis ikke, havde de ikke haft et godt udgangspunkt", siger Anders Bondo. Han tror desuden, at det er værdifuldt for fremtidige drøftelser med Christine Antorini, at de kan tale ud fra et fælles billede.

"Jeg skal til hver en tid have et ordentligt samarbejde med ministeren, men der er ingen tvivl om, at et arrangement som dette er fremmende for et ordentligt samarbejde", siger Anders Bondo.

Næsten de samme toner lyder fra undervisningsministeren.

"Jeg synes, at vi har haft et godt samarbejde med Lærerforeningen, men det er da sjovere at komme ud nu, hvor der ikke er lockout", sagde Christine Antorini og takkede Anders Bondo for initiativet.

10. klasse på erhvervsskoler giver positive elever