'Regn med krig' er et matematik- og historieforløb på Københavns Fæstning og et af de mange udendørs åben skole-tilbud i databasen på skoletjenesten.dk

Skoletjenesten: Her er der åben skole udendørs

Fra i dag kan klasser over hele landet mødes til udendørs undervisning én gang om ugen. Videncentret Skoletjenesten har i den anledning gjort det muligt at søge på 'udendørs forløb' i sin åben skole-database.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Københavns Befæstning er klar med det tilbuddet 'Regn med krig' udendørs. Det handler om første verdenskrig og foregår ved Københavns Befæstning på Kastrup Fort på Amager. Tilbuddet er gratis for udskolingsklasser i Københavnsområdet og er et tværfagligt forløb på tværs af matematik og historie.

Malene Skov Norup er til dagligt ansvarlig for undervisning og udvikling på Københavns Befæstning. Hun mener, styrken ved udendørs undervisning er, at eleverne får en bedre fornemmelse af at bruge kroppen og sanserne.

"Vi får gjort det konkret og visuelt ved at eleverne går rundt midt i historien og løser opgaver. På Kastrupfortet kan de forestille sig første verdenskrig på en helt anden måde end inde i klasseværelset", siger hun.

En af opgaverne i 'Regn med krig' er, at eleverne skal måle en af fortets broer op uden brug af målebånd eller andre værktøjer. De skal måle den op ved at tælle egne skridt à én meter op. På den måde bliver de også fysisk aktiveret i en matematisk opgave.

Relanceret portal med over 3000 åben skole-tilbud i hele landet 

Fossiler på Fur

Et andet af de mange udendørs tilbud i Skoletjenesten.dk's database er på Limfjordsøen Fur. Undervisningsforløbet 'Hvad finder vi ved stranden' tager eleverne med ud på en naturvandring, hvor man kigger nærmere på Furs specielle geologi sammen med en geolog eller en naturvejleder fra Fur Museum. Eleverne går en tur langs Furs nordkyst, og emnerne kan være inden for fagene biologi, geografi og natur/teknologi. Eleverne oplever spor efter supervulkaner, istidsformede landskaber og de mange sten og skaller, der ligger på stranden.

Undervisningen kan tilpasses til alle klassetrin fra børnehaveklassen til de ældste i 10. klasse. Det koster 500 kr. for maksimalt 30 elever og varer omkring 1,5 time. Emnerne spænder bredt og kan derfor tilpasses i sværhedsgrad i samarbejde med læreren og naturvejlederen.  

Rollespil i Vingsted

Et andet tilbud, som Skoletjenesten anbefaler er 'Tilbage til jernalderlandsbyen', hvor elever i indskolingen kan prøve at leve som jernaldermennesker i én dag eller i et døgn. Der er nemlig mulighed for også at overnatte i jernalderlandsbyen i Vingsted ved Vejle. Det koster 80 kr. pr. elev at overnatte og 70 kr. uden overnatning.

Museum er klar til onlinebesøg af skoleklasser - også efter corona

Undervisningstilbuddet foregår udenfor og går på tværs af mange forskellige fag i indskolingen. Eleverne får bedre forståelse for både arbejdsredskab, drama, håndværk og design, historie, madkundskab og natur/teknologi. Det får de igennem at være klædt ud som jernaldermennesker, at tilberede mad som i jernalderen og prøve kræfter med træhåndværk fra den tid. Elever og lærere får også mulighed for at komme i træning som krigere.

Herunder kan du får et overblik over, hvilke tilbud  som er udendørs, og hvilke som både er udendørs og gratis. Skoletjenesten opdaterer løbende sin database, så du kan også prøve at søge efter fx dit nærområde, udendørs og gratis. 

Læs mere

Her kan du se Skoletjenestens udendørs forløb

Her kan du se Skoletjenestens forløb som både er udendørs oggratis