Med et kamera og en bærbar pc kan eleverne komme tættere på skibene end ved en normal rundvisning i museets udstillingshal.

Museum er klar til onlinebesøg af skoleklasser - også efter corona

Efter forsøg med lokale skoleklasser er Vikingeskibsmuseet klar til at åbne for onlinerundvisninger for hele landet. Erfaringerne er så gode, at museet forventer, at tilbuddet fortsætter efter coronakrisen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det bliver aldrig den samme oplevelse som at være fysisk til stede i Vikingeskibsmuseets haller og kunne dufte træet fra de 1000 år gamle skibe.

Men efter forsøg med onlinerundvisninger for Roskildes skoleklasser er museet klar til at åbne for onlinebesøg fra hele landet.

Eleverne er med via Microsoft Teams, og museets underviser udnytter teknikken til at lade eleverne komme helt tæt vikingeskibene - også tættere end man normalt ville komme ved et fysisk besøg på museet.

Vikingeskibsmuseet: Elever overtager formidlingen for en formiddag

Med et kamera kan museets underviser vise særlige detaljer på skibene ved at styre elevernes blik hen mod lige netop det, han vil fremhæve.

For at det ikke bare skal være som at se en video, har det i forsøget været vigtigt at udnytte mulighederne for at gøre undervisningen dialogbaseret gennem Teams, understreger museets skoletjeneste.

Eleverne er blevet fortrolige med onlineværktøjer

På sin bærbare computer kan underviseren således holde øje med elevernes virtuelle hænder, der viser, at de gerne vil svare på et spørgsmål eller har spørgsmål til det, de ser på skærmen.

Helt på samme måde, som når eleverne fysisk er til stede på Vikingeskibsmuseet.

Ifølge Vikingeskibsmuseet har nedlukningerne de seneste måneder generelt gjort eleverne fortrolige med at bruge onlineværktøjer som Teams.

Coronanedlukning er en gamechanger for digital undervisning

"Det er tydeligt, at hjemmeskolingen har gjort sit til, at eleverne er blevet hærdede Teams brugere. De rækker hjemmevant en virtuel hånd op, hvis de har spørgsmål, og er gode til at holde fokus", fortæller museets rundviser Silas Tavs Ravn i en pressemeddelelse.

Han understreger, at undervisningsformen ikke på samme måde var en mulighed sidste forår, fordi eleverne og lærerne dengang ikke havde samme erfaring med onlineundervisning, som de har nu.

Når skolerne igen åbner for alle elever, er det planen, at langdistanceundervisningen fortsat skal være et tilbud fra Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet, så det bliver lettere for skoler langt fra Roskilde at benytte museets undervisningstilbud.