Folkeskolereform
7   33

Her er regeringens skoleudspil: Færre understøttende timer og kortere skoleuge

Færre understøttende timer og en styrkelse af sprog, naturfag, praksisfaglighed og valgfag. Det er nogle af de syv punkter, som regeringen netop nu præsenterer på et pressemøde på en skole i Nordsjælland.

Folkeskolereformen fra 2014 er godt på vej, konstaterer regeringen i dag i et nyt skoleudspil. Frem mod et valgår mener regeringen dog alligevel, at der er brug for at justere reformen. 

"Vi skal sørge for, at vores folkeskoler følger med tiden. Og vi skal lytte til eleverne, forældrene og de professionelle på skolerne. Det er deres skole, og derfor skal forandringerne give mening for netop dem", står der i forordet til udspillet "Folkets skole: Faglighed, dannelse og frihed". 

Initiativet indeholder seks justeringer af folkeskolereformen og et forsøg med selvstyrende skoler.


Kortere skoleuge og mere fagundervisning

Artiklen fortsætter under banneret

Eleverne skal have flere timer i særligt sprog, naturfag, praksisfaglighed og valgfag. Timerne skal findes ved at reducere den understøttende undervisning. Regeringen foreslår, at eleverne får gennemsnitligt tre timers mindre understøttende undervisning om ugen på alle klassetrin. Fordi den understøttende undervisning kan varetages af lærere og pædagoger, er den billigere end den fag-faglige undervisning, og regeringen mener derfor, at de tre timer kan veksles til 1,2 timers mere fagundervisning, som skal prioriteres særligt i udskolingen.

Det betyder samtidig, at skoleugen gennemsnitligt bliver 1,8 timer kortere per klassetrin inklusive pauser.

Læsekampagne

Regeringen vil lancere en treårig læsekampagne, som skal reducere antallet af svage læsere ved at sætte fokus på læseundervisning og faglig læsning gennem hele skoleforløbet.

Initiativer i skoleudspillet:

1: Flere fagtimer i folkeskolen

2: Igangsættelse af læsekampagne

3: Reduktion af nuværende faglige bindinger for undervisningen

4: Færre vikarer og justeret kompetencedækningsmålsætning

5: Udvidet kompetence til skolebestyrelser ved ansættelse af skolens leder

6: Præcisering af brugen af paragraf 16B

7: Forsøg med selvstyrende skoler

 

Færre faglige bindinger i undervisningen

Tværgående temaer kan virke forstyrrende i undervisningen, mener regeringen. Derfor foreslår de en forenkling, så de tværgående temaer som it og medier, innovation og entreprenørskab fremover kun skal indgå i udvalgte fag. Det vil betyde færre faglige bindinger for den enkelte lærer og større relevans i de fag, hvor de indgår, lyder det i udspillet.

Opgørelse af vikarer

Der er brug for mere gennemsigtighed i brugen af vikarer, mener regeringen. De mener derfor, at alle kommuner skal udarbejde en årlig opgørelse af brugen af vikarer. Samtidig vil regeringen arbejde for at justere målsætningen om fuld kompetencedækning  for at skabe bedre rammer for den lokale indsats.

Mere magt til skolebestyrelserne

Skolebestyrelserne skal have mere indflydelse på ansættelsen af skoleledere. Regeringen vil ændre reglerne, så kommunen ikke længere kun skal indhente en udtalelse fra skolebestyrelsen, men også have en repræsentant fra skolebestyrelsen med i ansættelsesudvalget.

Præcisering af 16b

Regeringen vil stramme op på brugen af paragraf 16b, som de mener er blevet for bredt anvendt i skolen til at gøre skoledagen kortere. Regeringen forventer, at en opstramning vil betyde en "markant nedgang i brugen af paragraffen". Ifølge en netop offentliggjort opgørelse fra Undervisningsministeriet benytter 82 procent af kommunerne sig i dag af paragraffen til at forkorte skoledagen.

Forsøg med selvstyrende skoler

Endelig beskriver udspillet forsøget med selvstyrende skoler, som undervisningensministeren løftede sløret for i sidste uge. Regeringen vil etablere et 10-årigt forsøg fra skoleåret 2019/2020, hvor en række skoler kan løsrives fra en række af de statslige og kommunale bindinger. De skal fortsat være fuldt skattefinansieret, bortset fra forældrebetaling til SFO, og forældrenes indflydelse skal styrkes.

 Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.647 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
992 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.301 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.728 andre er allerede tilmeldt

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.757 andre er allerede tilmeldt