Historie
1   7

Borgerforslag: Rigsfællesskabet skal på skoleskemaet

En række organisationer vil gøre undervisning i Rigsfællesskabet obligatorisk i grundskolen. Formålet er blandt andet at bekæmpe danskeres fordomme om grønlændere og færinger.

Uvidenhed avler fordomme, som kan have alvorlige, stigmatiserende konsekvenser. Og vi ved simpelthen for lidt. Det er holdningen fra en række organisationer fra Danmark, Grønland og Færøerne. De er, i anledning af Operation Dagsværks kampagne på landets ungdomsuddannelser, som i år handler om grønlandske unge, som er vi gået sammen for skabe viden om Rigsfællesskabet hos danskerne.

Fordomme ødelægger fællesskabet
Fordomme fylder for meget i mødet mellem borgere i Rigsfællesskabet; "Er du grønlænderstiv?", "Dræber du hvaler for sjov?", "Bor du i en iglo?" - den slags kommentarer har langsigtede konsekvenser for grønlændere og færinger i og uden for Danmark.
"Og vi tror på, at folkeskolen er dér, der skal sættes ind", skriver Anne Splittorff, kommunikationskonsulent i Ungdommens Røde Kors i en mail til folkeskolen.dk. Ungdommens Røde Kors er en af organisationerne bag borgerforslaget.

I 2015 konkluderede en undersøgelse foretaget af Institut for Menneskerettigheder, at en del grønlændere i Danmark oplever at blive mødt med fordomme og uvidenhed af etniske danskere. Derfor anbefalede Institut for Menneskerettigheder direkte, at læringsmål vedrørende Rigsfællesskabet præciseres for folkeskolens fag. Men anbefalingen blev aldrig fulgt.
Hvis borgerforslaget bliver vedtaget, skal viden om Rigsfællesskabet være en obligatorisk del af Fælles Mål for dansk, historie, samfundsfag og natur/teknik, så eleverne får viden om og forståelse for relationen mellem Danmark, Grønland og Færøerne. Eleverne skal derudover have indsigt i Rigsfællesskabets etablering og historiske betydning for Danmark, og kende til det moderne Rigsfællesskab fra et strukturelt, kulturelt og sprogligt perspektiv.

Færøsk folketingsmedlem er enig

Artiklen fortsætter under banneret

En af de færøske medlemmer af Folketinget, Sjuður Skaale, har tidligere overfor folkeskolen.dk givet udtryk for at han er ked af at det ikke er obligatorisk for danske grundskoleelever at modtage undervisning i Rigsfællesskabet.
"Desværre er danskernes kundskab om Færøerne meget lille og det giver plads til at fordommene kan gro", sagde han sidste sommer til folkeskolen.dk "Af samme grund er det ekstra vigtigt, at ministeriets egen side er korrekt. Den manglende viden gør, at fejl hurtigt kan blive til en vedtagen sandhed i befolkningen".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.382 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.469 andre er allerede tilmeldt