Fagplaner

fsgratis
Stoftrængsel er et grundvilkår i den moderne skole, mener Alexander von Oettingen. Men de kommende fagplaner skal blive en hjælp.

Lærerne skal have plads til at sige mere ’ja’ til elevernes ideer

Selvom elevernes ideer typisk er små, er der ikke rum i lærerens skema til at give dem plads, siger Alexander von Oettingen. Det skal ændres med de nye fagplaner, men det kommer ikke til at gå hurtigt, mener han.

Siger du også ofte ’nej’, når eleverne kommer med forslag til noget, I kunne lave i stedet for det, du har planlagt - også selv om det egentlig er en god ide? Og skyldes dit nej, at der er så meget, I skal igennem? 

Stoftrængsel kaldes det, du nok er ramt af. Men med de kommende fagplaner skulle det gerne blive anderledes. 

Det er i hvert fald ambitionen, fortæller dr. pæd. Alexander von Oettingen, som har været en af frontfigurerne i den ekspertgruppe, som har udarbejdet skabeloner til fagplanerne. 

Han er samtidig en af bidragyderne til antologien 'Fra læreplaner til fagplaner', som udkommer i dag, fredag.

”Når vi har talt med eleverne om, hvad de ønsker for en skole, vil de gerne have en, der er meget mere ja-orienteret”, fortæller Alexander von Oettingen, der til daglig er rektor på UC Syd. 

”De vil gerne en gang imellem vil have et ’ja’ til de idéer, de kommer med. I dag får de alt for ofte et ’nej’. ’Kan vi gøre det på den måde?’ ’Nej’. ’Kan vi gå ud i dag?’ ’Nej’ ’Kan vi se den film?’ ’Nej’ Det, eleverne kommer med, er ofte forbundet med ’nej, nej, nej’”, siger han.

Men hvis vi vil have en skole, der engagerer, må vi give plads til, at elevernes engagement også kan udfoldes, mener Alexander von Oettingen. Deres krav er i øvrigt beskedne, fortsætter han.

”Når vi har talt med eleverne, siger de ikke, at de vil bestemme over undervisningen. Men de vil gerne deltage og tages alvorligt i de små ting, de kommer med af forslag. Eleverne er meget ydmyge, de har ikke nogen ambition om at gå ind og bestemme, hvad skal der undervises i eller lave helt om på skoledagen". 

"Men deres forslag bliver afvist, og når man så spørger lærerne hvorfor, siger de, at det er, fordi der er noget, man skal nå. Der er tidspres, der er stoftrængsel, der er en eksamen”, fortæller han.

Antologien 'Fra læreplaner til fagplaner' udkommer den 23. maj. Den er redigeret af Andreas Rasch-Christensen, og handler blandt andet om, hvad der kan påvirke læreplanernes opbygning og implementering med afsæt i aktuelle danske og internationale erfaringer.

Bogen er udgivet af forlaget Dafolo og  koster 323,75 kroner.

To måder at håndtere stoftrængsel

Alexander von Oettingen understreger dog, at stoftrængslen ikke bliver endeligt løst med nye fagplaner.

”Det er en ongoing problemstilling, en grundlæggende udfordring i en moderne skoleform. Man kan altid undervise i mere, end der er tid til. Spørgsmålet er så, hvordan omgås man stoftrængsel?”

En måde er at beslutte fra centralt hold, hvilket indhold skolens fag skal have, fortæller von Oettingen. Men går man den vej, løber man i det problem, at skolen kan miste sin relevans for eleverne og den virkelighed, de står i. For noget af stoffet mister sin relevans og er der bare, fordi det altid har været der.

”Der er også det problem med den vej, at det kan være svært at legitimere det, man udpeger. Det kan enten legitimeres politisk eller videnskabeligt. Man kan bruge politikken til det, og sige: 'Det har vi bestemt fra Christiansborg, færdig'. Så er det demokratisk legitimeret. Man kan også vælge at sige, at videnskaben udpeger det vigtige, men det løser med sikkerhed ikke udfordringen med stoftrængsel”.

Man kan også gå en anden vej og sige, at det er fuldstændig ligegyldigt, hvad indholdet er. Det vigtige er, hvad man kan, når man er færdig, fortæller von Oettingen.

”Så skal det jo være ligegyldigt, om man har læst det eller det, bare man ved noget om genrer eller noget om kommunikation, eller noget om det ene og det andet. Det er den vej, vi har kørt meget med læringsmålene. Den stoftrængsel, der bliver, håber man at løse ved at orientere sig fremadrettet: man sige ’alt det der er antikveret, ud med det - kig på, hvad er der brug for fremadrettet’.”

Politikere skal være tålmodige

Alexander von Oettingen mener, at folkeskolen i 10 år eller mere har været forsøgt trukket i to forskellige retninger på samme. Det skal der laves om på.

”Med læringsmålene afkoblede man meget bevidst læreplansarbejdet fra folkeskolens formålsparagraf. Man sagde: ’den har vi jo, og den er fin. Så den skal vi ikke beskæftige os med. Nu skal vi lave en læreplan’”, siger han og fortsætter: 

”Problemet var bare, at man fik en formålsparagraf med ét mindset og en læreplan, som trækker i en helt anden retning. I starten opdager man det ikke. Men jo mere man arbejder med det, jo mere kommer der nogle indre spændinger".

Ambitionen med de kommende fagplaner bliver at gå fra en outputorienteret skole tilbage til en mere inputorienteret. 

"Det kan vi jo gøre mere eller mindre intelligent. Det uintelligente ville være, hvis vi lavede en inputskole, som den man havde for 20 år siden med en forestilling om, at vi kan beskrive minutiøst i en stor læseplan, hvad der skal læses i Padborg og på Bornholm på samme tid”, forklarer han. 

Fagplanerne skal bygge på en anden undervisningsfilosofi end den læreplanstænkning, der præger skolen i dag. Og de faggrupper, der arbejder på planerne netop nu, skal udpege nogle begrænsede, såkaldte kerneområder inden for hvert fag, som ikke skal fylde så meget, at der ikke bliver plads til andet.

Det bliver godt, men krævende, og det kommer til at tage lang tid, før det virker, understreger han.

”Det kommer til at kræve meget af lærerne og af ledelsen. Men det kræver også, at politikerne er tålmodige, fordi sådan noget tager tid. Det er meget vigtigt at sige. En skole forandres meget langsomt. Det kan gå ti år, før det for alvor begynder at virke. Det skal de være indstillet på”.