Madkundskab er et af de toårige valgfag, hvor Undervisningsministeriet har måttet præcisere, at afgangsprøve nu er obligatorisk for alle, der har faget.

Valgfagskoks: Jo, eleverne skal til obligatorisk prøve i deres praktisk-musiske valgfag

Langsomme udmeldinger, officielle planer der taler om frivillig prøve og slåfejl i en prøvevejledning er medvirkende til, at flere lærere stadig er usikre på reglerne for de nye toårige valgfag. Ministeriet slår fast: Alle elever skal til prøve.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden sommerferien har landets 7.-klasse-elever taget fat på det nye toårige praktisk-musiske valgfag med obligatorisk prøve. Skolerne hskal udbyde håndværk og design og kan derudover også udbyde madkundskab, musik og billedkunst. Men det har været en vanskelig fødsel for de nye praktisk-musiske udskolingsfag i folkeskolen.

Læseplaner og undervisningsvejledninger kom først efter skoleårets start, og prøvevejledningerne kom først i november. I begyndelsen meldte Undervisningsministeriet ud, at i håndværk og design og i madkundskab gjaldt de eksisterende læseplaner og Fælles mål for valgfagene også for de nye 7.-8.-klasse-fag. Men i læseplanerne for de gamle valgfag stod, at prøven var valgfri. Ministeriet måtte derfor efterfølgende præcisere planer og mål for fagene, så det blev tydeligere, at prøven nu er obligatorisk.

Madkundskabslærere ønsker hasteændring af Fælles Mål for nyt valgfag 

Udmeldinger skaber forvirring

Men lærerne er stadig i tvivl. I juleferien opdagede billedkunstlærernes formand en meningsforstyrrende slåfejl i prøvevejledningen til billedkunst, som blev rettet i januar og vendte kravene til prøvens temaer på hovedet. I tråden under folkeskolen.dk's artikel på Facebook var det tydeligt, at nogle lærere stadig er i tvivl om, hvorvidt prøven i alle valgfagene er obligatorisk.  

"Det er stadig også meget tvetydigt i den del, hvor det ser ud som om eleverne selv må vælge, om de vil til eksamen. Troede, at det skulle de. Men det står som om de selv må vælge", lyder en kommentar. "Hvis de ikke skal til prøve i madkundskab, så vil alle vel vælge det, og ikke de andre fag?", lyder en anden.

Slåfejl i prøvevejledningen til billedkunst vendte temakravene på hovedet 

DLF: Giv lærerne tid til nye tiltag

Den nytiltrådte formand for Undervisningsudvalget i DLF Regitze Flannov mener, at det er vigtigt, at der er respekt for, at lærerne skal have tid til at orientere sig, når nye tiltag indføres i skolen.

"Hastværk er lastværk i det her. Man kunne godt sikre sig, at lærerne har kompetencerne, har tid til at realisere det nye, og tid til at orientere sig i de nye tiltag, som skal bruges i undervisningen. Det er almindelig respekt for den professionelle lærer, at man anerkender at man skal have tid til at sætte sig ind i tingene", siger Regitze Flannov.

Undervisningsministeriet ønsker ikke at kommentere på implementeringen af de nye valgfag, men ministeriet har dog allerede over for folkeskolen.dk slået fast, at prøven i de nye to-årige valgfag i 7.- 8. klasse er obligatorisk.

"Som led i EUD-aftalen af 22. november 2018 blev det besluttet, at alle elever i 8. klasse skal aflægge en obligatorisk prøve i ét af de fire toårige praktisk/musiske valgfag (musik, billedkunst, madkundskab samt håndværk og design) i skoleåret 20/21".

Ny lærer om valgfag i musik: "Det er megasvært at blive kastet ud i" 

Powered by Labrador CMS