Afgangsprøver
1   16

Valgfagskoks: Jo, eleverne skal til obligatorisk prøve i deres praktisk-musiske valgfag

Langsomme udmeldinger, officielle planer der taler om frivillig prøve og slåfejl i en prøvevejledning er medvirkende til, at flere lærere stadig er usikre på reglerne for de nye toårige valgfag. Ministeriet slår fast: Alle elever skal til prøve.

Siden sommerferien har landets 7.-klasse-elever taget fat på det nye toårige praktisk-musiske valgfag med obligatorisk prøve. Skolerne hskal udbyde håndværk og design og kan derudover også udbyde madkundskab, musik og billedkunst. Men det har været en vanskelig fødsel for de nye praktisk-musiske udskolingsfag i folkeskolen.

Læseplaner og undervisningsvejledninger kom først efter skoleårets start, og prøvevejledningerne kom først i november. I begyndelsen meldte Undervisningsministeriet ud, at i håndværk og design og i madkundskab gjaldt de eksisterende læseplaner og Fælles mål for valgfagene også for de nye 7.-8.-klasse-fag. Men i læseplanerne for de gamle valgfag stod, at prøven var valgfri. Ministeriet måtte derfor efterfølgende præcisere planer og mål for fagene, så det blev tydeligere, at prøven nu er obligatorisk.

Udmeldinger skaber forvirring

Men lærerne er stadig i tvivl. I juleferien opdagede billedkunstlærernes formand en meningsforstyrrende slåfejl i prøvevejledningen til billedkunst, som blev rettet i januar og vendte kravene til prøvens temaer på hovedet. I tråden under folkeskolen.dk's artikel på Facebook var det tydeligt, at nogle lærere stadig er i tvivl om, hvorvidt prøven i alle valgfagene er obligatorisk.  

Artiklen fortsætter under banneret

"Det er stadig også meget tvetydigt i den del, hvor det ser ud som om eleverne selv må vælge, om de vil til eksamen. Troede, at det skulle de. Men det står som om de selv må vælge", lyder en kommentar. "Hvis de ikke skal til prøve i madkundskab, så vil alle vel vælge det, og ikke de andre fag?", lyder en anden.

DLF: Giv lærerne tid til nye tiltag

Den nytiltrådte formand for Undervisningsudvalget i DLF Regitze Flannov mener, at det er vigtigt, at der er respekt for, at lærerne skal have tid til at orientere sig, når nye tiltag indføres i skolen.

"Hastværk er lastværk i det her. Man kunne godt sikre sig, at lærerne har kompetencerne, har tid til at realisere det nye, og tid til at orientere sig i de nye tiltag, som skal bruges i undervisningen. Det er almindelig respekt for den professionelle lærer, at man anerkender at man skal have tid til at sætte sig ind i tingene", siger Regitze Flannov.

Undervisningsministeriet ønsker ikke at kommentere på implementeringen af de nye valgfag, men ministeriet har dog allerede over for folkeskolen.dk slået fast, at prøven i de nye to-årige valgfag i 7.- 8. klasse er obligatorisk.

"Som led i EUD-aftalen af 22. november 2018 blev det besluttet, at alle elever i 8. klasse skal aflægge en obligatorisk prøve i ét af de fire toårige praktisk/musiske valgfag (musik, billedkunst, madkundskab samt håndværk og design) i skoleåret 20/21".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
680 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
728 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.535 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.129 andre er allerede tilmeldt