Billedkunst
1   12

Slåfejl i prøvevejledningen til billedkunst vendte temakravene på hovedet

Et ekstra og meget afgørende "ikke" havde sneget sig ind i vejledningen til den nye obligatoriske afgangsprøve billedkunst, som kom i efteråret. Undervisningsministeriet har rettet fejlen, så der nu står præcis det modsatte krav til temaer.

Skal eleverne i 8. klasse trække et tema, de allerede har arbejdet med i undervisningen? Eller skal de trække et helt nyt tema? Hvis man som billedkunstlærer har lagt sin undervisning til rette efter den vejledning, som blev offentliggjort før jul, skal man skynde sig at vende sin strategi på hovedet.

I den prøvevejledning, som man sikkert har været inde at hente ned på deres computer før jul står på side 8, at "prøveoplægget ikke må indeholde et tema, som eleverne ikke har arbejdet med i undervisningen". (redaktionens kursivering)

Den gamle version af prøvevejledningen, som den så ud inden den 6. januar med den dobbelte negation markeret af redaktionen.

Men hvis man går ind på Undervisningsministeriets hjemmeside og læser den aktuelle version af prøvevejledningen, står der, at "prøvevejledningen ikke må indeholde et tema, som eleverne har arbejdet med i undervisningen".  

Artiklen fortsætter under banneret

Den nye version af prøvevejledningen, som den ser ud efter den 6. januar med kun ét 'ikke'.     

Det opdagede billedskolelærer Vicky Kjær Søndergaard Sørensen, da hun pludselig havde to forskellige udgaver af prøvevejledningen med hver sin formulering.

"Er den rettelse meldt ud? Har du som lærer den rigtige udgave at undervise ud fra? Heldigvis har jeg undervist ud fra den rigtige version, men hvor mange gamle versioner spøger mon rundt omkring?", skriver hun i et debatindlæg på folkeskolen.dk/billedkunst

En slåfejl

Folkeskolen.dk har kontaktet Undervisningsministeriet, der oplyser, at der er tale om en slåfejl. Et ekstra "ikke" var ved en fejl kommet med i den første udgave af prøvevejledningen. Fejlen blev rettet den 6. januar og Undervisningsministeriet sender snart en besked ud om ændringen gennem nyhedsbreve og interne kanaler til skolerne.  

Det var formand for Danmarks Billedkunstlærere Lykke Andersen, der kontaktede Undervisningsministeriet om fejlen, fortæller hun til folkeskolen.dk. I juleferien sad hun og skrev på et kapitel til en ny bog om valgfaget.

"Da jeg på et tidspunkt skal ind og tjekke prøvevejledningen, går op for mig, at der ikke står det, som jeg ellers har fået at vide og aftalt med ministeriet", siger hun. 

"Det er rigtig uheldigt og ærgerligt, især fordi fejlen er ret afgørende for, hvordan prøven skal gennemføres. Og jeg ved, at vejledningen er blevet læst igennem mange gange".

I den første version af prøvevejledning står der på grund af den dobbelte negation, at elevernes oplæg til eksamen skal indeholde temaer, som eleverne har arbejdet med i undervisningen. Men Lykke Andersen understreger, at det ikke er tilfældet. Elevernes oplæg må altså ikke indeholde et tema, som eleverne kender fra undervisningen.

"Det giver ikke mening, at eleverne skal op i det samme tema. Det vigtige ved oplægget er derimod, at eleverne trækker en udtryksform, for eksempel kollage, som de allerede har arbejdet med i undervisningen", siger hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.534 andre er allerede tilmeldt