'Alle gode ideer er velkomne ved forhandlingsbordet', lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil i folketingssalen under debatten om STU i går.
"Alle gode ideer er velkomne ved forhandlingsbordet", lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil i folketingssalen under debatten om STU i går.

Nu har undervisningsministeren indkaldt til forhandlinger om STU

I flere omgange har især Dansk Folkeparti og Venstre presset på for at få gang i forhandlingerne om STU, så eleverne kan få øget valgfrihed og sikkerhed for kvalitet i deres uddannelse. Nu er det lykkedes. Ministeren har indkaldt til forhandlinger den 9. december.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lovgivningen omkring STU trænger til at blive strammet op. Det har et bredt flertal været enige i, siden den treårige ungdomsuddannelse blev evalueret i 2017. Men de politiske forhandlinger har haft en omtumlet tilværelse.

Evalueringen er overvejende positiv. Størstedelen af de unge får udbytte af uddannelsen, så Merete Riisager (LA) afviste, at det var nødvendigt at justere på lovgivningen, da hun var undervisningsminister.

Uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl bad Pernille Rosenkrantz-Theil bekræfte, at udgangspunktet for forhandlingerne bliver beretningen fra 29. maj 2018, som "vores partier har del i, og som beskriver, at kvalitet og udslusning skal indgå i forhandlingerne".

"Og frit valg", replicerede ministeren straks. "Intentionen bag STU er, at uddannelsen skal tilrettelægges individuelt, men der er for mange historier om unge, som kun får ét tilbud. Det er vigtigt, at de får noget at vælge imellem, så ja, jeg kan bekræfte, at beretningen fra 2018 kommer til at indgå".

Både studiekort og ungdomskort bliver en del af forhandlingerne

Både studiekort og ungdomskort bliver en del af forhandlingerne

Det kom for nylig frem, at STU ikke berettiger eleverne til et ungdomskort, der kan give rabat på offentlig transport, og et studiekort følger heller ikke naturligt med uddannelsen. Derfor ønsker Jens Henrik Thulesen Dahl også at bringe de to kort ind i forhandlingerne.

"Kvaliteten, jo. Der findes fantastiske STU-tilbud, så det hele er ikke galt, men vi skal have større sikkerhed for, at eleverne møder kvalitet alle steder. I dag kan vi ikke sige med sikkerhed, at det gælder alle steder", sagde ministeren.

Herefter bad hun Anni Matthiesen om at uddybe, hvad makkerparret mener med udbud.

"Der er desværre stadig unge, som kun får tilbudt en eller to linjer. Et eksempel er en kvinde, som kan vælge imellem at blive pedel og være i køkkenet, selv om hun ønsker at lære at passe børn. Det er vigtigt, at vi får tilrettelagt det på en måde, så de unge får flere muligheder", sagde ordføreren fra Venstre.

Samme svar gav hun Jens Henrik Thulesen Dahl, som mener, at der skal være en plan for, hvad de unge skal, når de er færdige med deres STU.

"Alle gode ideer er velkomne ved forhandlingsbordet", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

Du kan læse beretningen fra 29. maj 2018 om at styrke STU via dette link:

Læs mere

Beretning over Forslag til folketingsbeslutning omkvalitetssikring af særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU) ogoprettelse af en tilhørende overbygning til uddannelsen

Powered by Labrador CMS