STU
0   10

STU-elever vil ligestilles: Vi vil også have studie- og ungdomskort

STU-elever har ringere økonomiske vilkår end unge på andre ungdomsuddannelser. Alligevel får de hverken studiekort eller ungdomskort, som giver adgang til rabatter. Det er urimeligt, mener Autisme Ungdom. To politikere stiller spørgsmål til forskelsbehandlingen.

Elever på STU har ikke samme ret til studiekort og ungdomskort, som giver rabat på offentlig transport og i forretninger, som deres jævnaldrende på andre ungdomsuddannelser.  Det er problematisk, mener Silke Svare, der er talsperson for Autisme Ungdom.

"En uddannelse er en uddannelse, så selvfølgelig bør STU-elever kunne få både studiekort og ungdomskort. Ellers er der tale om forskelsbehandling, fordi STU så ikke anerkendes på lige vilkår med gymnasiet og andre ungdomsuddannelser", siger hun.

Silke Svare læser enkeltfag på hf og er derfor berettiget til SU. Det gør, at skolen med et klik på computeren kan gøre hende berettiget til et ungdomskort, så hun kan få rabat, når hun rejser med offentlig transport.

Hvem kan få ungdomskort?

Du kan få et Ungdomskort, hvis du er:

  • SU-berettiget eller går på en godkendt ungdomsuddannelse
  • SU-berettiget eller går på en videregående uddannelse
  • Mellem 16-19 år og ikke under uddannelse

Kilde: borger.dk

"Elever på FGU-skoler får ikke SU, men løn, og de kan godt få et ungdomskort. Her skal studievejlederen blot klikke ja til, at eleven går på skolen. Jeg har hørt om kommuner, som betaler fuld pris for pendlerkort til STU-elever, fordi STU-elever ikke kan få et ungdomskort", siger Silke Svare.

Artiklen fortsætter under banneret

STU-elever har mest brug for adgang til rabatter

På samme måde giver et studiekort adgang til rabatter på for eksempel museer og også hos private virksomheder.

"Studiekortet dokumenterer, at jeg er studerende og dermed er berettiget til rabat. Jeg får for eksempel ti procent i rabat, når jeg køber frokost i en juicebar tæt på min skole, og da jeg var i Oslo i sommer, besøgte jeg et museum for 60 kroner, hvor det normalt koster 100 kroner", siger Silke Svare og konstaterer, at studiekortet rækker ud over Danmarks grænser.

Forskelsbehandlingen bliver endnu tydeligere, når man ser på de økonomiske vilkår hos mange STU-elever, påpeger hun.

"FGU-elever får løn af skolen og kan tjene penge ved siden af. Det samme kan unge på SU, men mange STU-elever får uddannelseshjælp, som er omfattet af reglerne af kontanthjælp. Det betyder, at der bliver modregnet i uddannelseshjælpen, hvis de tjener penge. Så STU-elever er den gruppe, som har mest brug for rabatter, men ikke kan få det", siger Silke Svare.

Også mange FGU-elever har svært ved at få studiekort, men det kan lade sig gøre. FGU-skolernes elevorganisation Modstrøm skriver på Instagram, at mange skoler tilbyder deres elever et gratis digitalt studiekort, når de begynder på uddannelsen. Det sker ved hjælp af app'en Studiz, som drives af studerende med det formål at samle alle studierabatter ét sted.

Minister skal komme med prisen for at tildele STU-elever kort

Når det gælder STU, rejser uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti og medlem af børne- og undervisningsudvalget Anni Matthiesen fra Venstre problematikken omkring såvel ungdoms- som studiekort med to spørgsmål til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Først beder de to politikere ministeren bekræfte, at unge på STU ikke er bevilget hverken studiekort eller ungdomskort. Hvis dette er tilfældet, spørger det til, hvad begrundelsen er for det.

Dernæst beder makkerparret Pernille Rosenkrantz-Theil om at gøre rede for, hvad det vil koste at tildele både studiekort og ungdomskort til alle elever på STU.

De to politikere beder også ministeren svare på, hvem der har ansvaret for at udstede kortene, og hvornår ministeren vil tage initiativ til at sikre, at elever på STU kan få bevilget henholdsvis studiekort og ungdomskort.

I Autisme Ungdom håber Silke Svare, at der kommer noget ud af spørgsmålene.

"Det manglende kort er særligt problematisk for vores medlemmer, fordi mange med autisme kommer på STU", siger talspersonen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.562 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
518 andre er allerede tilmeldt