"Jeg er fuldstændig enig i, at der skal ske noget med den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse", understregede undervisningsministeren under debatten med Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl.

Undervisningsministeren til DF: Vi er ikke nået i mål med kvaliteten af STU

Mange unge med særlige behov får ikke et relevant undervisningstilbud, lyder kritikken. Undervisningsministeren er enig. Rosenkrantz-Theil vil dog ikke kommentere en konkret sag, men siger, at de kommende drøftelser om STU skal føre til forbedringer.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En 18-årig kvinde fra Them ved Silkeborg er blevet henvist til kommunens eget STU-tilbud, selv om hun ønsker sig en landbrugsuddannelse. Det bragte tv-avisen et indslag om i september, og det fik uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti til at spørge, om undervisningsministeren er enig i, at mange unge med særlige behov ikke får et relevant STU-tilbud. En problematik, som også blandt andre foreningen Ligeværd har peget på.

"Spørgsmålet handler om, at der i forbindelse med udsendelsen på DR er en kvinde, som gerne vil have en landbrugsuddannelse. Hun fik lov at gå et år på Havredal Praktiske Uddannelser i Viborg Kommune, og det var hun rigtig glad for. Efter afklaringsforløbet bestemmer Silkeborg Kommune, at den selv har et tilbud, hun kan gå på. Kommunens tilbud foregår primært i et klasselokale, hvor hun så skal sidde, men hun har brug for at komme ud og røre sig og have med dyr at gøre", fortalte han.

Uddannelsesordføreren er ikke i tvivl om, at det handler om penge, når Silkeborg Kommune henviser til sit eget tilbud.

"Det ene tilbud er relativt dyrt, og det andet tilbud er noget, kommunen selv har lavet, og det koster formentlig kun en brøkdel af det, hun gerne vil gå på", sammenfattede Jens Henrik Thulesen Dahl.

Relevant tilbud være langt billigere for samfundet i det lange løb

Relevant tilbud være langt billigere for samfundet i det lange løb

Spørgsmålet på baggrund af sagen fra Silkeborg skal også ses i et længere perspektiv, understregede uddannelsesordføreren.

"Når jeg spørger, om ministeren ikke er enig i, at kvinden burde have haft landbrugstilbuddet, handler det også om, at hvis hun skal have en chance for efterfølgende at komme ud og få et liv og kunne bidrage i samfundet, så bør hun have det tilbud, hun gerne vil have. Helt kynisk vil det være langt, langt billigere for samfundet i det lange løb. Er det ikke rigtigt? Kan ministeren ikke bekræfte det", spurgte Jens Henrik Thulesen Dahl.

Pernille Rosenkrantz-Theil svarede, at STU'en er blevet behandlet alt for stedmoderligt. Det samme gælder for eksempel for voksen- og efteruddannelse og de frie fagskoler.

"Der er nogle områder af vores uddannelsessektor, som har fået alt, alt for lidt opmærksomhed. Man kunne ikke forestille sig det samme med folkeskolen. Der ville gå under en uge, og så ville hele Slotspladsen være fyldt med forældre til børn i folkeskolen. Det er et meget stort arbejde at være forældre til et barn med handicap, og derfor er resurserne til at protestere, når tingene ikke er i orden, måske knap så store. Så jeg er fuldstændig enig i, at her skal der ske noget", understregede undervisningsministeren.

Du kan læse hele debatten mellem Jens Henrik Thulesen Dahl og Pernille Rosenkrantz-Theil via dette link:

Læs mere

Debat om STU

Powered by Labrador CMS