Skolepolitik

Formand for Sproglærerforeningen Rita Mogensen er blandt underskriverne af udtalelsen på vegne af de faglige foreninger.

20 faglige foreninger i fælles opråb: Drop besparelser på CFU'erne

20 faglige foreninger under Danmarks Lærerforening har vedtaget en fælles udtalelse imod regeringens planer om at spare næsten 42 millioner på CFU'erne. 

Publiceret Senest opdateret

I fredags var repræsentanter fra en række faglige foreninger under Danmarks Lærerforening samlet til årligt fællesmøde.

Her benyttede de lejligheden til at vedtage en fælles udtalelse om de besparelser på professionshøjskolernes Center for Undervisningsmidler (CFU), regeringen lægger op til i sit finanslovsforslag.

Regeringen foreslår konkret at reducere CFU'ernes budget med 41,8 millioner kroner, hvilket udgør omkring en femtedel af centrenes nuværende finansiering.

Spørger man de faglige foreninger, er det et helt forkert sted at svinge sparekniven.

Hos CFU kan skolerne nemlig låne en bred vifte af digitale og analoge materialer, og det er også her, lærerne kan få kurser, vejledning, inspiration og hjælp til prøveforberedelse, lyder det i udtalelsen.

"Ikke mindst økonomisk svage skoler med begrænsede egne muligheder har stor glæde af CFU. Vi opfordrer derfor regering og folketing til at trække den – i den store sammenhæng beskedne – besparelse tilbage og sikre CFU’s økonomi på det nuværende niveau", skriver de faglige foreninger.

Regeringens finanslovsforslag blev præsenteret den 31. august, og det har siden ikke skortet på protester mod de planlagte CFU-besparelser.

Flere har påpeget modstriden imellem, at regeringen på den ene side vil reducere brugen af skærme i skolen men også tager penge fra CFU'erne, der udlåner analoge læremidler til skolerne.

Forkvinde for Danmarks Lærerforenings undervisningsudvalg Regitze Flannov har kaldt det "skørt og uforståeligt", at man vil spare på CFU, mens formand for CFU Danmark Søren Grosen advarer mod, at det vil gå ud over den i forvejen rekordlave læselyst hos børn.