Illustration: Mai-Britt Ambler
Stop fortællingen om »lorteklasser«
Alle skoler har dem. Klassen, hvor læreren lige tager en dyb indånding, inden han træder ind gennem døren. Eleven, der er kronisk uden for pædagogisk rækkevidde. Lærerne Janus Neumann og Lone Fogh har sat sig for at ændre fortællingen om deres »lorteklasser«.
Overblik
• I Gentofte Kommune arbejder skolerne med en Fællesskabsmodelsom grundlag for at ændre negative fortællinger om elever ogklasser. Det betyder blandt andet, at lærerne arbejder med at sekonflikterne fra elevernes perspektiv.
• Fællesskabsmodellen er inspireret af systemisk tænkning og eri bund og grund en forsimpling af den såkaldte LP-model, der er enpædagogisk analysemodel af de faktorer, som udløser og opretholderadfærds-, trivsels- og læringsproblemer.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Janus Neumann er lærer i udskolingen på Skovshoved Skole nord for København. Nogle elever gik blandt skolens lærere og vikarer for at være »helt umulige«. Ved overdragelsen af den nye klasse fik Janus Neumann af en kollega at vide om en bestemt elev, at »han hader lærere«.
»Så stod jeg der med denne her lille krudtugle«, fortæller han. »Og han virkede ikke som en hadsk person. Han havde udfordringer, ja, men det var ikke mit indtryk, at han mødte mig med had, bare fordi jeg skulle være hans lærer«.
Problemet var, mente Janus Neumann, at fortællingen om eleven og den klasse, han gik i, var blevet bygget op over flere år. På lærerværelset, i forældregruppen og helt ind i klasselokalet, hvor eleverne havde taget historien om sig selv som en besværlig klasse til sig.
»Og det er altså betænkeligt«, mener Janus Neumann. »For ja, det var en klasse, det var lidt svært at komme ind på livet af. Men samtidig havde de et kanonhøjt fagligt niveau, et stærkt sammenhold og god humor. Så der var masser af positive ting at bygge på i klassen. Men det var svært at få dem til at droppe deres negative selvbillede«.
Lone Fogh, som er lærer og AKT-vejleder (adfærd, kontakt, trivsel) på den nærliggende Virum Skole, har også prøvet at overtage elever, der var berygtede i hele lærerkollegiet for deres umulige opførsel. I Gentofte Kommune arbejder alle skoler med et projekt, der skal forbedre lærer-elev-relationen. Som led i projektet sparrer Lone Fogh jævnligt med Janus Neumann om at ændre de negative fortællinger, der klæber til nogle klasser eller elever.