STU
0   7

Riisager om tvunget STU-tilbud: Indhold vigtigere end uddannelsessted

En STU skal i videst muligt omfang tilrettelægges ud fra den unges kvalifikationer, modenhed og interesser, men fokus er på indholdet og ikke på uddannelsesstedet. Det er undervisningsministerens reaktion på en sag fra Middelfart om et tvunget STU-tilbud.

Et forældrepar er så vrede over, at deres 18-årige datter med et medfødt udviklingshandicap ikke kan tage STU på sit foretrukne uddannelsessted, at de i slutningen af oktober skrev om sagen til en række folketingspolitikere.

Her fortæller de, at datteren både har været i praktik på det kommunale STU Middelfart i Ejby og på den selvejende institution Munkegården i Brenderup. Men selv om datteren bagefter ville tage sin STU på Munkegården, visiterede kommunen hende til sit eget uddannelsessted.

"Hvad er ideen med, at indstillingen til STU skal laves i et samarbejde mellem UU-vejleder, den unge og den unges familie, når indstillingen fuldstændigt 'overrules' af kommunens visitationsudvalg", spørger familien folketingspolitikerne.

Fokus ligger på elevens uddannelsesplan

Artiklen fortsætter under banneret

Handicapordfører Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti er blandt modtagerne af brevet, og hun bad straks undervisningsminister Merete Riisager (LA) kommentere sagen.

Merete Riisager svarer, at hun ikke har mulighed for at tage stilling til den konkrete sag, men hun understreger, at kommunen har pligt til at lægge betydelig vægt på den unges og forældrenes ønsker til den nærmere tilrettelæggelse af ungdomsuddannelsen.

"Uddannelsen skal i videst muligt omfang tilrettelægges under hensyntagen til den unges kvalifikationer, modenhed og interesser, men fokus er på indholdet i elevens uddannelsesplan og ikke på valget af institution", lyder det fra ministeren.

Hun skriver også, at STU er et kommunalt ansvarsområde, fordi intentionen er at sikre en sammenhæng med andre tilbud til målgruppen for STU.

"Kommunalbestyrelsen træffer beslutning om uddannelsestilbuddet, ligesom den har det endelige ansvar for tilbuddet og skal stå inde for kvaliteten i uddannelseselementerne, og for at uddannelsen lever op til lovens krav", skriver Merete Riisager.

Flertal forlanger forbedringer af ungdomsuddannelsen

Et af kritikpunkterne i den evaluering af STU, som blev præsenteret for et år siden, går netop på, at mange unge ikke får mulighed for at vælge mellem forskellige STU-forløb.

Alligevel afviste Merete Riisager at regulere ungdomsuddannelsen, og det fik før sommerferien et flertal i undervisningsudvalget til at vedtage en såkaldt beretning, hvor Merete Riisager og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) blev pålagt at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om tiltag, der kan forbedre kvaliteten af uddannelsen.

Flertallet uden om regeringen består af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF. De peger på:

  • at både forældre og unge finder det svært at overskue reglerne omkring STU, herunder hvad man har ret til, og hvilke muligheder der eksisterer for den enkelte unge.
  • at der er store forskelle på, hvordan kommunerne forvalter tilbuddet om STU, hvilket kan betyde, at der er stor forskel i kvaliteten på tilbuddene fra kommune til kommune.
  • at en stor del af forældrene til unge på STU er utilfredse med udslusningen fra uddannelsen.

Første forbedring er i hus

Efterfølgende spurgte Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl, hvornår de to ministre ville indkalde til forhandlinger. Merete Riisager lovede, at det ville blive i løbet af efteråret, og det første resultat har vist sig, da der i aftalen om satspuljen er sat penge af til at sikre en bedre overgang fra STU til uddannelse eller job. Det skal ske i form af en indsats i uddannelsens tredje og sidste år.

Jens Henrik Thulesen Dahl oplyser i en e-mail til folkeskolen.dk, at Dansk Folkeparti fortsat er i dialog med regeringen om, hvordan flertallets beslutning kan gennemføres. Han forventer, at der snart er en aftale på plads, men han kan ikke sige, hvornår den kommer.

Du kan læse Merete Riisagers svar via dette link:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.409 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
458 andre er allerede tilmeldt