Partierne bag satspuljen vil have flere unge i job eller uddannelse efter endt STU-forløb.

Satspuljemidler skal sikre bedre overgang til job eller uddannelse efter endt STU

Med 40 millioner kroner over fire år vil partierne bag den nye satspuljeaftale forbedre udslusningen og overgangen fra STU i uddannelsens sidste år. Det skal ses i lyset af STU- evalueringen fra 2017, som blandt andet fremhævede, at udslusningen kan forbedres.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et år efter, at unge har afsluttet den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU, er cirka 22 procent enten i gang med en anden uddannelse eller i beskæftigelse. Heraf udgør beskæftigelse 17 procentpoint og uddannelse fem procentpoint.

Evaluering: STU styrker eleverne

Det viser den evaluering af STU, som Undervisningsministeriet præsenterede i 2017. Opgørelsen viser, at overgangen til videre uddannelse og beskæftigelse lå relativt stabilt i hele undersøgelsesperioden, som strækker sig fra 2011 til 2016. Det skal dog bemærkes, at elever på førtidspension, som også er i beskyttet beskæftigelse, ikke indgår i statistikkerne for beskæftigelse.

Potentiale i at inddrage jobcentret tidligt

Ikke desto mindre er der plads til forbedringer, mener regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og SF, som har indgået en aftale om, hvordan satspuljens 3,3 milliarder kroner til udsatte og svage grupper skal fordeles fra 2019 til 2022.

Arbejdsgruppe: Trods positiv evaluering bør områder af STU'en ses efter i sømmene

"Evalueringen peger på et potentiale i at understøtte en tidlig inddragelse af jobcentret i sidste år af STU-forløbet, herunder at der er en fremtidsplan inden endt forløb, og at den unge så vidt muligt beholder sin kontaktperson i overgangen til anden uddannelse eller beskæftigelse", skriver partierne i aftalen.

Endnu ikke fastlagt hvordan millionerne skal fordeles

Aftalepartierne har bevilget ti millioner kroner om året i de næste fire år. Det fremgår hverken, hvordan pengene skal fordeles, eller hvordan satspuljepartierne ønsker, at de skal bruges, men ifølge Undervisningsministeriet skal Beskæftigelsesministeriet og Undervisningsministeriet sammen finde ud af, hvordan midlerne konkret skal udmøntes.

Forældre til folketingspolitikere: Vores datter må kun vælge kommunens STU-tilbud

Ud over de 40 millioner kroner til en bedre overgang, er der afsat 5,4 millioner kroner til, at unge på uddannelseshjælp, som er på STU, uden fradrag kan tjene op til 24.000 kroner før skat pr. år.

Du kan læse satspuljeaftalen via dette link:

Læs mere

Satspuljeaftalen 2019

Powered by Labrador CMS