"Vedholdenhed er vigtigt, og det lærer eleverne, når de dyrker sport, og de lærer også at håndtere nederlag", siger undervisningsminister Merete Riisager, som netop har udsendt en ny vejledning til kommunerne om, hvordan elitesport og skolegang kommer i bedre balance.

Ministeren: "Vigtigt at elever får luft til at dyrke eliteidræt"

Undervisningsministeren vil med ny vejledning skaffe skoleelever mere tid til elitesport. "Eleverne kan lære meget ved at dyrke sport, for eksempel om vedholdenhed", siger Merete Riisager, der selv har været elitesvømmer i 10 år.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De lange skoledage betyder, at eleverne bruger mindre tid på fritidsaktiviteter, herunder elitesport, og undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil med en ny vejledning gøre en særlig indsats for at skolegang og elitesport bedre kan gå op i en højere enhed.

Det er især den lange skoledag, som får ministeren på banen, og vejledningen fra Undervisningsministeriet indeholder både praksiseksempler, vejledning i regler og rammer samt et dialogredskab, som samler alle aktørerne omkring eleven der dyrker eliteidræt. En folder med en highfive-hånd, hvor der er råd og praksiseksempler til eleverne, lærerne, skolerne, trænerne og kommunerne.

"Det er vigtigt, at man er opmærksom nu, hvor vi har en lang skoledag, så der bliver plads til, at elever som eksempelvis har et aktivt sportsliv kan dyrker eliteidræt", siger Merete Riisager. "Det rigtig vigtigt, at de interesser og muligheder, der er i forhold til at elevene dyrker meget sport, ikke går tabt". 

"Med åben skole ønsker vi faktisk bedre sammenhæng mellem skole og idrætsliv. Derfor må den lange skoledag ikke være på bekostning af, at man fordyber sig og er rigtig aktiv i foreningslivet.  Med vejledningen vil jeg gerne sikre mig, at man i kommunerne er giver luft til elever, der dyrker eliteidræt", siger Merete Riisager, der mener at de lange skoledage udfordrer eliteidrætsudøverne.

Riisager vil gøre det lettere at få tid til både eliteidræt og skole

Sport er almendannende

Merete Riisager fermhæver at sport naturligvis er mange ting, og at det er vigtigt, fordi det er almendannende for eleverne.

"Det styrker dem i deres videre færd, at de går så meget op idræt, men det skal selvfølgelig være sådan, at de også kan varetage deres skoleopgaver og lave de ting, man nu skal", siger ministeren.

Vejledningen er en erkendelse af at skoledagen er blevet for lang?

"Det er den jo for nogle børn. Og eliteidrætsudøverne er nogle af dem, der kan komme lidt på kant med skoledagens længde. Der er det vigtigt at finde nogle løsninger, så de børn kan dyrke deres idræt. Der kan være mange andre problemer, men lige her sætter vi altså fokus på de elever".

Noget af det, ministeren henleder opmærksomheden på er, at elever der dyrker idræt på højt niveau ligesom elever, der udøver musik på højt niveau - i perioder har mulighed for at få fri nogle timer i en periode efter Folkeskolelovens paragraf 33, og den gøres der også opmærksom på i vejledingen. Her kan elever, der udøver elitesport i en idrætsforening være omfattet, og det samme kan elever der spiller musik på højt niveau - det er dog en praksis den enkelte kommune skal fastsætte.

"Det er vigtigt, at skolerne med de eksisterende rammer kan få tingene til at fungere, så de børn der er særligt aktive kan have en god hverdag og dyrke deres sport", siger Merete Riisager.

Vedholdhed er et kodeord

Som nævnt er Merete Riisager selv tidligere udøver af elitesport, hun dyrkede i 10 år svømning på højt niveau, da hun boede i Odense, og hendes engagement her er årsagen til, at hun har taget initiativ til vejledningen.

Hvordan mener, du at elever kan bruge idræt på højt niveau til at klare sig bedre i skolen?

"En af de vigtigste ting, du kan lære som barn og ung, det er jo vedholdenhed. Man ved også fra forskningen, at hvis du lærer at være vedholdende og udholdende, så kan du mange ting i livet. Du kan tage vanskelige uddannelser. Du kan lære dig vanskeligt stof", siger Merete Riisager og tilføjer: "Du kan lettere komme igennem vanskeligheder og livskriser, hvis du har lært dig at være vedholdende og udholdende. Det er blandt andet noget af det, man kan lære ved at dyrke sport".

Blog: Elitesport og idrætsundervisning - hvordan kombineres det?

Hun mener også, at idræt er vigtigt i relation til at lære at fejle og at acceptere nederlag.

"Nederlag vil komme for alle. Der er ikke nogen, der dyrker en sport, hvor det er ren fremgang. Man oplever altid skuffelse og nederlag", siger hun. "Og det kan være rigtig nyttigt at lære at håndtere. Livet består også af nederlag og tilbageslag. Det er en vigtig kilde til læring og erkendelse.

Hun understreger, at nogle kommuner allerede er rigtig gode til at finde balancen mellem skolegang og udøvelse af eliteidræt. I materialet på emu.dk er der videoer med gode eksempler:

Læs mere

Materialet på emu.dk