Lærer- og efteruddannelse
0   213

Ekstrapriser til to dygtige lærerformidlere

Ditte Matthiesen og Heidi Højen Andersen blev vinderne af Formidlingsprisen ved fejringen af Lærerprofession.dk. De to kvinder kan dermed se frem til et weekendophold på et Sinaturhotel.

Priserne blev overrakt af Fagbladet Folkeskolens chefredaktør Hanne Birgitte Jørgensen. Hun understregede vigtigheden af at lærere er gode formidlere, så deres kloge tanker kan komme ud og virke i folkeskolen. Men fortalte, at det havde været et svært valg, fordi alle opgaverne har godt, korrekt sprog og klar formidling. Hun var derfor gået efter det, der rører ved læserens hjerte. 

"Nu er det jo langt fra noget krav til en akademisk tekst, at den skal gøre det. Næsten tværtimod. For man skal jo i den grad kunne se på sit projekt udefra, analysere det ved hjælp af relevante teorier og konkludere sobert og akademisk. Men skal man videre end det - skal man flytte nogle læsere, lærerne - og få dem til at dele den indsigt, man har fået, er det en god ide, hvis man kan fremmane en fortælling, som skaber billeder og identifikation. I bunken lå to opgaver, som både var fortællinger og akademiske opgaver", sagde Hanne Birgitte Jørgensen ved prisoverrækkelsen. 

Lærerrelationen gør forskellen

Formidlingsprisen til et pd-projekt gik altså til Ditte Matthiesen, som har skrevet om vigtigheden af gode relationer mellem lærer og elev på den pædagogiske diplomuddannelse i psykologi ved Via University College i Aarhus. Hun stiller skarpt på en produktionsskole, hvor eleverne kommer med mange nederlag i tasken. I seks uger har hun fulgt de unges hverdag på værkstedet, i kantinen og på ekskursioner og efterfølgende interviewet og videoobserveret en elevsamtale. Hun peger på, at det ikke er valg af metode, der gør forskellen for, om man kan hjælpe de unge.

Artiklen fortsætter under banneret

"Hovedparten af fremskridtene under en intervention beror på den unges opfattelse af relationen til den professionelle, så indsatsen må opleves som et partnerskab, med fokus mod den unges mål. Hvis relationen opleves gensidig positiv, virker interventionen", skriver hun i sin handleanvisning.

Regler for digitale medier i undervisning er helt legalt

Heidi Højen Andersen vandt den anden formidlingspris for sin professionsbacheloropgave om digitale medier som et læringsstøttende redskab i den selvregulerende proces på Læreruddannelsen i Aalborg ved Professionshøjskolen Nordjylland.

Hun har observeret danskundervisningen i en 10.klasse på Aabybro Efterskole med ti drenge og fire piger i et treugers forløb om digitale medier i danskundervisningen og haft fokus på og interviewet eleverne om deres evne til selvregulering. Heidi Højen Andersens oplevelser i klassen siger hende, at undervisning i og med digitale medier kræver stærk stilladsering og strukturering.

"Hvis digitale medier skal understøtte elevernes læring, er det vigtigt, at rammesætningen er tydelig. Det er helt legitimt, at læreren og skolen opstiller regler for, hvornår det er tilladt og hensigtsmæssigt, og hvornår det er udelukket at have adgang til computere, telefoner iPads og andre hjælpemidler", konkluderer hun.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

De bedste professionsbachelorprojekter og pædagogiske diplomprojekter

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.264 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.872 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
364 andre er allerede tilmeldt