Fredagstimer

”Man går på weekend på en god måde”

Samværet på tværs af årgange styrker skolens fællesskab.

På Gjern Skole er der rift om fredagens sidste lektioner blandt lærerne. Her har mellemtrinnet nemlig kreative valgfag baseret på, hvad lærerne hver især brænder for. Og eleverne? De har døbt det Fun-fag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Viseren har passeret 12.30 fredag eftermiddag på Gjern Skole. Men der er ingen søvnige 6.-klasser på gangene, der slæber sig for sent til de sidste lektioner.

I stedet lyder en tydelig banken gennem den lukkede dør til håndværk og design-lokalet. Laura fra 5. klasse har et fast greb om stemmejernet for at udhule en træklods i faget ”Lifehackers”. Når hun er færdig, skal hun slibe klodsen helt glat og male den hvid, så hun kan bruge den som slikskål.

Og det er ikke det eneste faglokale, der har høj aktivitet. 

Alle skolens 4.-6.-klasseelever er nemlig hver fredag blandet til det, de selv kalder ”Fun-fag”. Skiftende valgfag, alle med et praktisk-kreativt fokus og med en lærer, som brænder for netop det emne.

Lifehackers er hverdagsløsninger. Vikaren Jens Kristoffersen har mange års erfaring med håndværk, så han er klar med gode råd.
I faget Lifehackers fremstiller eleverne alt fra slikskåle til spatler og guitarer af træ.

Jesper Carlo Larsen, som er læreren bag Lifehackers, hvor eleverne skal lave små hverdagsløsninger i håndværk og designlokalets træværksted, lægger ikke skjul på sin begejstring.

”Det er en måde at gå hjem fra arbejde om fredagen med armene over hovedet på, fordi jeg får lov til at lægge nogle af mine interessefelter ind i fagligheden”, fortæller han.

Fun-fag er flødeskum

Lige så gennemtrængende larmen er i de hårde materialers lokale, lige så stille er der i det bagerste rum, hvor elever, som har valgt faget ”Kreativ med sy og hækling” er i gang med luft- og fastmasker ved det ene bord og syer stofrester om til hårelastikker, ”scrunchies”, på symaskiner ved det andet.

Agnete fra 6. klasse hækler på et lyserødt halstørklæde. Hun er glad for de anderledes fredagstimer.

Lærer Solveig Pedersen har udbudt et kreativt fag med syning og hækling. Garn, stof og andre materialer får hun fra den lokale genbrugsstation. Gjern Skole er Verdensmålsskole, og det forpligter på at arbejde bæredygtigt.

”Det er dejligt, at man ikke skal have matematik eller sådan noget, men selv kan vælge et fag, så man går på weekend på en god måde”.

Under forårets fagfordeling byder lærerne ind med de Fun-fag, de gerne vil stå for. Fun-fagene kører i fire perioder med fire forskellige fag i hver periode.

Læreren bag Kreativ med sy og hækling hedder Solveig Pedersen, og hun kan godt lide, at lærerne kan foreslå de ting, som de selv synes er fede. 

Normalt underviser hun ikke i håndværk og design, men laver mange kreative ting i sin fritid.

”Vores elever har stadigvæk idræt, billedkunst, håndværk og design, musik og så videre, så jeg betragter Fun-fagene som flødeskum. Mine børn har selv gået her på skolen, og det er stadig noget, de snakker om”, siger Solveig Pedersen.

Sådan gør Gjern Skole

På Gjern Skole i Silkeborg Kommune er mellemtrinnets sidste timer om fredagen helliget skolens såkaldte Fun-fag. Det er fag, lærerne selv har sat sammen ud fra interesser og evner. Primært aktiviteter inden for de praktisk-musiske fag, som skolen generelt vægter højt.

Gjern Skole er en mindre skole med 155 elever, og en vigtig del af Fun-fagene handler om samvær på tværs af de tre årgange og lærere, der brænder for det. 

Konceptet Fun-fag har eksisteret i mere end ti år og er blevet en fast del af skolens nedskrevne ”Læringskurs”, som blandt andet understreger de praktisk-musiske fag. Det er oppe at vende, hver gang der er fagfordeling, men både lærere og elever holder af timerne, fortæller Solveig Pedersen.

”Jeg synes, at de her timer er megahyggelige. Jeg glæder mig altid til fredag. Man kan godt tænke, at nu skal man være her til klokken 14, men det er faktisk fedt”.

5 tip til at komme i gang med Fun-fag

  •  Vend ideen med ledelse og kolleger. 
  • Fokus skal være på lysten. Her kan du som lærer brænde igennem med det, du selv elsker. Det kan være alt fra rollespilseventyr og mountainbike til elektronisk musik og teatersport.
  • Sørg for, at timeregnskabet er gennemsigtigt. 
  • Selv om det er Fun-fag, så hav målet for aktiviteterne for øje. 
  • Eleverne skal nok komme med. Men inddrag dem gerne i ideen.

Det handler i høj grad også om elevernes indstilling til fagene.

”Eleverne laver det, de synes er fedt. De har selv været med til at bestemme det, og det bærer bare en lyst, motivation og glæde i sig selv. Det vokser de af. Det motiverer også mig som lærer”, siger Solveig Pedersen.

Lærer Jesper Carlo Larsen er enig. Han har ud over Lifehackers undervist i en række andre Fun-fag, for eksempel om programmering og om at reparere musikinstrumenter.

”Det taler til mig, at man får lov til at designe et tilbudsfag. Rigtig mange børn kommer og siger: ’Skal vi ikke bare gå i gang?’ De bliver hurtigt tændt på noget, de er hurtigt i en proces. Der er lidt let instruktion i begyndelsen, og så er de ellers kørende. Og så kan man løbende skubbe dem videre i en retning. Det er meget tilfredsstillende”.

Solveig Pedersen lægger også vægt på, at der er bedre tid til at snakke med eleverne.

”Så taler vi om, hvad de skal lave i weekenden, og hvad der ellers sker lige nu. Snakke, hvor man kommer lidt tættere på, og som man ikke nødvendigvis har tid til, når man har matematik. Eleverne bliver set på en anden måde”.

På bordet flyder det med småblomstret stof, trælinealer og mønstre. En af pigerne skal bruge hjælp til sin scrunchie. Solveig Pedersen viser, hvordan hun måler elastik af. Hun har linjefag i matematik og billedkunst og teknologi fra en Fab-Lab-uddannelse.

”Jeg bruger elementer fra det hele. Så det er sådan en kreativ legeplads, hvor man kan få lov til at mikse nogle af de ting, man har normalt. Og det skal ikke lige passe ind i et eller anden pensum. Det er en legeplads for børn og voksne”, siger hun.

Sjovere end at sidde stille

I et andet klasselokale sidder elever i grupper. De har faget ”Leg og kreativitet med teknologi”.

Frederik går i 5. klasse og er glad for Fun-fagene.

”Det er sjovt at lave noget andet end normale skoletimer. Man er mere aktiv, og det er sjovere end at sidde stille”.

Han har også haft Mountainbike, og i Lifehackers byggede han et spil. 

”Mountainbike var sjovt. Vi cyklede i skoven og ude i Gjern Bakker. Man kan godt være lidt træt om fredagen, men når man får Fun-fag, så bliver det lidt sjovere”.

At Gjern Skole er en skole, der lægger vægt på det praktisk-musiske, vidner de spraglede gangarealer med væg til væg-elevprodukter om. Fire elever fra faget ”Mini Musikproducer” sidder på gangen for at få ro til at skrive tekst til den melodi, de har komponeret. Frederik fra 5. årgang sætter sig på bordet. Han synes, Mini Musikproducer er lidt kedeligt.

”Det inspirerer mig ikke rigtigt, for jeg vil hellere spille i virkeligheden. Jeg spiller trommer”, siger han og fortæller, at de bedste Fun-fag, han har haft, har været Fodbold, Hockey og Mountainbike.

Fun-fag er ikke kun analoge. I faget Mini Musikproducer optager og klipper eleverne musik på computeren.

En pige ved bordet synes, at det er godt, at fagene er blandede.

”Det er spændende at blive rystet sammen med nogle, man i starten ikke vidste hvem var”. 

Frederik fortæller, at mange er blevet venner efter Fun-fag.

Mere gejst og skoleglæde

Skoleleder på Gjern Skole Jesper Dalkjær Hansen forklarer, at arbejdet med rummelighed og forståelse er en vigtig del af konceptet.

”Det at kunne spejle sig i nogle andre end dem, man går i klasse med. Eller at børnene finder ud af, at her behøver de ikke at kæmpe for at hænge på, for her er der nogle, der gerne vil dem. Så det er en måde at forsøge at åbne vores klasser på. Vi er jo en lille skole. Venskab kræver kendskab, så jo mere man kender til hinanden, jo nemmere er det”.

Glæde og motivation er nøgleord i Gjern Skoles beslutning om at have Fun-fagene.

”Vi oplever, at børnene har mere skoleglæde og mere gejst i de her timer. At børnene lykkes, at de oplever at mestre noget, det er simpelthen så vigtigt. Det rammer vi bredere, end vi gør i en gennemsnitlig time. Det er selvfølgelig altid målet, at alle går hjem med hænderne over hovedet fra hver time. Men chancen er større her”.

Selve tilrettelæggelsen af fagene involverer både lærere og elever. I planlægningsfasen fortæller lærerne, om de kunne tænke sig at have et Fun-fag eller helst vil være fri.

”Fagene bliver først og fremmest skabt ud fra det, som lærerne brænder for, det har vi gode erfaringer med. Det kan også være, at jeg spørger, hvis jeg tænker, at der er en lærer, der kunne have noget at byde ind med – eller helt lavpraktisk har en timerest, som skal fyldes. Det kommer der tit noget fint ud af”.

Sådan arbejder Gjern Skole med Fun-fag

  • Hver fredag fra klokken 12.30-14.00.
    •  4.-6. klasse på tværs af årgange.
  • Eleverne kan vælge mellem 14-16 forskellige fag fordelt i fire perioder.
  • Fagene har altid et praktisk-musisk indhold, for eksempel: hockey, syning, badminton, musikproduktion, keramik, teknologi, golf.
  • Lærerne byder selv ind med forslag. Eleverne kan også komme med forslag.
  • Nøgleord er elevmotivering, skoleglæde og ud af normale fagkasser.
  • Timer kommer fra praktisk-musiske fag og hidtil også fra understøttende undervisning.
  • Det er eleverne, der har døbt timerne ”Fun-fag”.

Men på grund af skolens størrelse er mindst to tredjedele af lærerne involveret det meste af tiden. Så sørger skolelederen for at mikse udvalget, så der er noget, der passer til hver enkelt i hver periode.

”Eleverne bliver hvert år bedt om at tage stilling til, om det er noget, vi skal fortsætte med. Her fortæller de, at det er rart at fordybe sig, at det er rart at kunne vælge, og at det er en god måde at slutte ugen af på”.

Skolen har konverteret nogle af de praktisk-musiske fagtimer til Fun-fagene. For eksempel 6. klasses musik- og billedkunsttimer.

”Til gengæld har de morgensang hver morgen, og vi bruger kreative udtryksformer meget, når vi har fælles uger, og elever, der laver skuespil, har også musik. Tidligere har vi også brugt af de understøttende undervisningstimer”, fortæller han.

Tid til at hjælpe

For Solveig Pedersen er det ikke så vigtigt, hvor timerne kommer fra. For hende handler det om glæden ved en anden måde at være skole på.

”Jeg synes, det er et fedt koncept. At man kan have nogle fag, som faktisk er et reelt frit valg for eleverne. Så må vi voksne finde ud af det med timerne”, siger hun.

Vikar Jens Kristoffersen fremhæver, at eleverne i mange af fagene får et fysisk produkt med hjem.

”Det kan godt være, at det er vindt og skævt. Men de oplever en mestring, når de laver noget, de kan tage med hjem og sige: ’Her, far og mor, det har jeg lavet’. Ellers ser de på skærmen hele tiden, og det er jo ikke konkret”. 

Solveig Pedersen ser på pigerne omkring bordet og smiler.

”Så sidder de der og hjælper hinanden: ’Nu skal jeg lige vise dig det’. Det lærer de også meget af selv. Som lærer er det fedt at lave noget med nogle, som også synes, det er fedt. For så kan jeg også komme med noget, der er lidt mere udfordrende. Og jeg har faktisk tid til at hjælpe dem, der har brug for det. Sådan et hold her er sindssygt hyggeligt at have”.

Gode råd fra læreren

Spørg dig selv, hvad du kan byde ind med: Hvad giver mig energi? Hvad elsker jeg at nørde med?

Smid fagkasserne væk, og gå efter noget, som du synes er fedt.

Hvis du byder ind med noget, du brænder for, så køber eleverne også ind på det.

Skift Fun-fag efter, hvilken lærergruppe I har på skolen, og efter børnenes ønsker og evaluering. Det giver automatisk et bredt udvalg af fag.

Eleverne skal selv vælge fag. Det giver motivation og glæde.