Anbefalinger

Madkundskab

Christian Bunk Svane er lærer på Klokkerholm Skole i Hjallerup, Brønderslev Kommune, og faglig rådgiver på det faglige netværk folkeskolen.dk/madkundskab.

Offentliggjort

Eksperimenter med sanser

Life Fonden, som ellers beskæftiger sig med naturvidenskab, har valgt også at gå ind på madkundskabsområdet. Life har netop udviklet et nyt forløb, som jeg kender til, fordi jeg er med i en faglig følgegruppe. Forløbet hedder Knivskarpt, og det er virkelig spændende.

Det handler om sanserne og om bæredygtig tankegang. For eksempel er der opgaver, hvor eleverne skal fortolke klassiske retter, lege med sanserne og gøre maden lidt grønnere. Jeg glæder mig meget til at prøve det med mine egne elever. Jeg har været inde over den del, der handler om pizza, og jeg ved, at der også kommer til at være noget om tostadas og en bowl.

Life-folkene tager meget af deres naturvidenskabelige tankegang med ind. Jeg er selv naturfagslærer, og jeg mener, at vi kan lære meget i madkundskab af den måde, man i naturfag arbejder med at gøre eleverne nysgerrige, eksperimenterende og undersøgende på.

Undersøg madkulturer

Jeg vil gerne opfordre til, at vi arbejder med alverdens madkulturer, og samtidig slå et slag for, at eleverne skal have medbestemmelse og arbejde projektorienteret. Det kan man for eksempel gøre i det gratis forløb om madkulturer, jeg har på min hjemmeside, og som også ligger på MinUddannelse.

Forløbet minder om den måde, eleverne går til prøve på, og det varer fire undervisningsgange. Første gang har de teori om madkulturer og madkulturhjulet, de vælger en kultur, finder opskrifter og planlægger arbejdet til næste gang. Anden gang laver de mad. Tredje gang er planlægning igen med flere teoretiske opgaver og undersøgelser af madkulturen. Og fjerde gang laver de enten samme ret igen på en ny måde eller noget nyt fra samme madkultur.

Det har fungeret supergodt for mine elever og mig. De synes, det er sjovt, og de kommer igennem en masse, som kommer dem til gode også til prøven. Det er fedt, når de ikke vælger Italien. Jeg har haft elever, der undersøgte madkulturen i Japan, Korea, USA og Mexico.

Find forløbet på domesticscience.dk – søg på madkultur

Anmod om indkøbstime og købekort

En konkret anbefaling til dig som madkundskabslærer er, at du skal anmode din leder om et købekort og en indkøbstime til næste skoleår. Jeg føler med de madkundskabslærere, som er bundet op på indkøbsaftaler, som er beregnet til plejehjem og storkøkkener. Det er dyrt, du kan ikke selv vælge råvarerne, og du skal købe alt ét sted.

Langt bedre er det, hvis man kan få et købekort og så selv lette måsen og tage ned at handle ordentlige råvarer og benytte sig af de gode tilbud. Jeg har haft kort til både Netto, Rema og Meny, og så tager jeg ned og handler klokken syv inden min undervisning. Det sparer jeg meget på.

Selvfølgelig kræver det, at du gør mere selv, men hvis du får det leveret, skal du alligevel bruge tid på at erstatte de halvrådne agurker. Indkøb tager tid, så derfor skal man samtidig anmode om en indkøbstime som en del af sin forberedelsestid. Man kan tale med sin skemalægger, så man har den i starten af ugen, så man kan nå at handle inden den første madkundskabstime.