Lærerliv

Brian vil være verdens bedste Elvis

Kan man kombinere en fuldtidsstilling som lærer i Charlottenlund med topplaceringer i Elvis-mesterskaber i hele verden? Brian Trøjborg kan og vil, og han er sikker på, at hans elever lærer noget af hans dedikation til kongen af rock’n’roll.

Elvis var 1,82. Tit er det heldigt, at Brian Trøjborg er 1,95. Især når de tre øverste dioder i højre side på hans Elvis-scenebagtæppe skal have en hånd for at tænde.

Men når han konkurrerer i internationale konkurrencer om at være ikke bare Danmarks, men Europas og også snart hele verdens bedste Elvis-imitator, er det faktisk en lille ulempe.

For det gælder om at ligne Elvis så meget som muligt. Når dommerne vurderer hans optræden, vurderer de både på sangstemmen, på, hvordan han genskaber Elvis' udseende og karisma, og på publikums reaktioner.

Folkeskolelærer Brian Trøjborg er Elvis, når han spiller med sit band Elvis On My MInd. Bandet spiller denne aften på Dolphin Hotel i Herning for 250 mennesker.Det tager omkring 2,5 timer at forvandle sig fra Brian til Elvis.

Før han går på scenen, ligner han det, han er i sit professionelle liv: lærer på Skovgårdsskolen i Charlottenlund i fagene engelsk, dansk og musik. 

Han har en stolt positur og klæder sig afslappet i grå jeans, fornuftige sorte sko og en cardigan med lynlås.

I weekenden bliver han en anden. Når han lader benene glide i de glitrende Elvis-dragter med brede bukseben, forsigtigt trykker bakkenbarter på siden af kinderne og presser den sorte paryk på plads.

”Mange spørger: Hvor stopper Elvis, og hvor starter Brian? Men det er ikke svært. Jeg er jo bare mig, der spiller en rolle”, siger Brian Trøjborg. 

”Elvis er en hobby. Min hovedindkomst er lærergerningen”.

Nørden

I år har han omkring 60 job som Elvis, men selv om pengene også ruller ind, så er det stadig en dyr hobby at være imitator. 

Elvis-dragterne køber Brian Trøjborg i USA. En jumpsuit koster mellem 20.000 og 25.000 kroner. Dem har han ti af og derudover et væld af skjorter, bukser og jakker. Og så er der støvlerne, halskæden, bælter, paryk og ringene – tre på den ene hånd og to på den anden.

”Jeg er også meget nørdet, og det koster nogle penge”, siger Brian Trøjborg. Derfor gælder det også om at holde vægten, for Brian Trøjborg går op i, at dragterne sidder perfekt.

”Jeg har en dobbelt-cd med interview­optagelser af Elvis, som jeg lytter til, og jeg øver mig på både tale og sang, mens jeg kører bil. Nogle gange trækker jeg også i kostumet derhjemme og står foran spejlet og øver”.

For flere år siden mødte han Elvis’ tour manager, og han roste ham for hans udtale. Det betyder også, at hans elever på Skovgårdsskolen i Charlottenlund lærer engelsk med en blød, trækkende sydstatsdialekt.

”Sådan er det bare. Jeg kan slet ikke tale britisk engelsk”, siger Brian Trøjborg med et skævt smil. 

”Når jeg står på scenen, så skal det være så autentisk som muligt. Så snakker jeg slet ikke dansk. Jeg forsøger at gå helt ind i rollen”.

Han har været Elvis-fan, siden han var otte år gammel. I dag er han 45.

Sangvalg og kostume skal passe sammen. Blazerjakke og mørke bukser er Elvis i 50’erne – og jumpsuits, når numrene er fra 70’erne.

”I gymnasiet sang jeg, og så var der nogle, der godt gad høre på det. Jeg ville egentlig gerne være skuespiller, og så var det en god måde at kombinere det på”, siger han og fortæller om første gang, han gik på scenen.

”Jeg var til en familiefest, hvor der var en, der spillede sådan noget suppe, steg og is-klaver, og så spurgte de, om jeg ville synge. Bagefter ringede han, og så tog jeg ud og spillede med ham. Det var første gang, jeg fik penge for at synge”, fortæller Brian Trøjborg, mens han sammen med bandet går og sætter instrumenter op til aftenens gig. Han er kommet klokken 15, og de skal efter planen spille klokken 20.30.

Han mødte musikerne i bandet, da de spillede i et Tom Jones-coverband, men han fik dem overtalt til, at Elvis er vejen frem. Da han blev far, begyndte han dog at tvivle på, at Elvis og skuespillerkarrieren kunne skabe den base for familien, som han ville have. På det tidspunkt var han pædagogmedhjælper på en specialskole i Rødovre.

”Jeg kunne godt lide at hjælpe børn på vej. Lære dem at læse og komme godt i gang. Derfor læste jeg til lærer. Jeg troede, jeg skulle være i specialområdet, men sådan blev det ikke”.

Han vidste, han skulle have fagene dansk og engelsk. Musik er han ikke uddannet til at undervise i, men det står alligevel på hans skema år efter år.

”Jeg kan godt lide at have musik. Men der er stor forskel på at nære en stor interesse for det og så undervise i det”, siger han.

Succes

Brian Trøjborg begyndte at deltage i Elvis-konkurrencer i 2015. Men det var første gang i januar i år, at han på scenen i Birmingham kunne kalde sig Europamester.

”Nu har jeg brugt så mange år på at vinde det Europamesterskab, og nu lykkedes det endelig. De konkurrencer betyder rigtig meget. Det har været så tæt på mange gange. Eleverne sagde til mig, at nu bliver du ikke nummer to, da jeg tog af sted”.

Brian Trøjborg bruger kunstnernavnet Brian Troy, for det er lettere at udtale, når han deltager i Elvis-mesterskaber i udlandet.

Han er ikke i tvivl om, at det, at han deler sine oplevelser med eleverne, lærer dem noget.

”En vinder er jo bare en taber, der prøver en gang til”, siger han forklarende.

Lige nu ligner han mest af alt en vinder. I februar vandt han konkurrencen Harbour Light. Sejren giver ham direkte adgang til semifinalen for verdensmesterskabet i Elvis, som bliver afholdt i juli i Las Vegas.

”Det er jo heldigt, at det er midt i sommerferien”, siger Brian Trøjborg.

Heldigvis er der også forståelse fra både band og skole, når man som Brian Trøjborg – eller Brian Troy, som hans kunstnernavn er – skal balancere et professionelt liv med en altopslugende hobby.

”Når jeg skal spille i Jylland, kræver det forståelse fra bandet for, at jeg ikke kan gå fra skolen, før undervisningen er slut. Nogle gange kan det godt være lidt presset. Jeg prøver at være meget åben om det og virkelig prioritere skolen først”.

Når Brian Trøjborg skal til udlandet, må han indimellem bruge en feriedag en fredag og en mandag.

”Det er der heldigvis også stor forståelse for. Jeg har indtryk af, at ledelsen og kollegerne synes, det er lidt særligt, men også ret cool”.

Elvis on my mind

Bandets navn er Elvis on my mind. Foruden hentydningen til sangteksten er det også virkeligheden for Brian Trøjborg.

”Ofte, når jeg står i undervisningen, får jeg Elvis-tanker. En idé til, hvordan jeg skal bygge et show op eller en ny sang, og nogle gange involverer jeg eleverne. Jeg har tit store ideer, men så møder visionerne realiteterne på en træls måde”, siger han og giver som eksempel, at han pludselig i klassen får et billede af, præcis hvordan scenen skal se ud.

”Men så kan det ikke lade sig gøre. Og så må man gå på kompromis. Når jeg deler det med 3. klasse, så lærer de også noget”.

Men Elvis er ikke kun med i skole i tankerne. For Brian Trøjborg trækker også gerne i en jumpsuit til sommer- eller juleafslutning.

Brian Trøjborg kan dele omkring 20 tørklæder ud til en koncert. Elvis delte 100 ud per koncert.

”Så får de to-tre Elvis-numre. Springer vi over et år, så får vi en kæmpe skideballe af eleverne, for de synes, det er sjovt”.

Kvinderne

Ved sin side har han sin kæreste Ane-Mette Timm. Hun er med til 90 procent af hans optrædener og hjælper ham også med at booke job indimellem, når det bliver for meget for ham selv.

Første set på Dolphin Garage i Herning

Shake, Rattle & Roll
Teddy Bear
Blue Suede Shoes
Heartbreak Hotel
Ready Teddy
Love Me Tender
Don’t Be Cruel
Hound Dog
I Was The One
Rip It Up
A Mess Of Blues
I Need Your Love Tonight
Trouble
Jailhouse Rock
Outro: Shake, Rattle & Roll

De mødtes i 2017 på Graceland i Randers. Han stod på scenen, og hun var blandt publikum som inkarneret Elvis-fan. Hun mener, det er godt, at de deler interessen for Elvis, fortæller han.

Til koncerterne har han, ligesom Elvis havde, tørklæder med. Elvis uddelte 100 til de skrigende kvinder til en koncert. Brian Trøjborg uddeler omkring 20.

”Altså publikum kan godt være virkelig grænseoverskridende. De vil det virkelig gerne. Især kvinderne vil meget gerne røre. Jeg ser det først og fremmest som en cadeau. De lever sig ind i det, og så bliver mit show bedre. Men det kræver også situationsfornemmelse”, siger han og tænker lidt over, hvad det egentlig betyder.

”Hvis jeg oplever noget på scenen og ikke lige ved, hvad jeg skal gøre, så tænker jeg over, hvad Elvis ville gøre”.

Han tror på, at skolen er det bedste, der kan ske for ham, når han en weekend har været flyvende som Elvis.

”Det er godt at komme tilbage på skolen mandag morgen. Eleverne er ligeglade med, at jeg tror, jeg kan det hele som Elvis”.