"Vi skal lave forskning, der kan bruges af lærere, pædagoger og ledere i deres professionelle praksis", lyder Lars Qvortrups ledetråd for det nye center.

Qvortrup tilbage på DPU: Chef for nationalt forskningscenter

5½ år efter at professor Lars Qvortrup forlod DPU, da det blev nedlagt som selvstændigt fakultet, er han tilbage på Aarhus Universitets pædagogiske institut, nu som leder af Nationalt Center for Skoleforskning.

Publiceret

nationalt center forskoleforskning

Aarhus Universitet har på forhånd afsat svarende til 65millioner kroner over fem år i form af både strategiske midler ogprojekt-aktiviteter til centeret. Planen er, at centret skalløbende skal være i gang med tre-fem store projekter inden forcentrale områder.

Visionen for det nye center er, at

• Centret vil levere et betydeligt bidrag til styrkelsen afdansk forskning  i dagtilbud og skole

• Centret vil understøtte en bedre koordination og et tætteresamarbejde om forskning og udvikling på området

• Centret vil sørge for, at denne forskning formidles til og ermed til at udvikle dagtilbud og skoler

Ambitionerne er flere og større strategiske forskningsprojekteraf national og international betydning og brug af'mixedmethods'-undersøgelser, dvs. en blanding af kvantitative ogkvalitative metoder.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nationalt Center for Skoleforskning lader vente på sig 

Aarhus Universitet åbner Nationalt Center for Skoleforskning sammen med professionshøjskolen Via UC. Centeret åbner til august i år og bliver partner i det store projekt, Lars Qvortrup står i spidsen for i sit nuværende job på Aalborg Universitet, det A.P. Møller-fonds-finansierede Program for Læringsledelse, hvor skolerne i 13 kommuner indsamler store datamængder som baggrund for efteruddannelse og skoleudvikling.

»Jeg vil styrke læreres professionelle dømmekraft« 

"Jeg glæder mig til at gennemføre store forskningsprojekter til gavn for lærere, pædagoger og ledere i Danmark. Med Nationalt Center for Skoleforskning kan vi nu danne stærke partnerskaber bag sådanne projekter. Ledetråden for mit arbejde er, at vi skal lave forskning, der kan bruges af lærere, pædagoger og ledere i deres professionelle praksis. Det forudsætter blandt andet høj forskningskvalitet og samarbejde på tværs af forskningsinstitutionerne", siger Lars Qvortrup i en pressemeddelelse.

Lars Qvortrup, 66, er mag.art. i nordisk sprog og litteratur.  I 1996 blev Qvortrup professor ved Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet, og i 2000 rykkede han til Syddansk Universitet. Han var kortvarigt rektor for Danmarks Biblioteksskole, hvorfra han 1. januar 2008 blev hentet til DPU, efter at det tidligere selvstændige pædagogiske universitet var blevet lagt ind under Aarhus Universitet. Han sad på dekan-posten i tre år, ind til posten blev nedlagt og DPU lagt ind under et større fakultet. Han valgte derefter helt at forlade Aarhus Universitet og har siden efteråret 2012 været professor ved Aalborg Universitet. 

Dekan Johnny Laursen fra Arts, Aarhus Universitet ser frem til, at Nationalt Center for Skoleforskning går i gang.

"Jeg er meget, meget glad for, at det lykkedes at rekruttere professor Lars Qvortrup som centerleder, og at det ovenikøbet sker samtidig med, at vi styrker samarbejdet med Aalborg Universitet, kunne ikke være meget bedre.  Visionen er netop styrket samarbejde. Derfor glæder vi os også til drøftelserne med de mange institutioner, som har reageret positivt på vores invitation til samarbejde".