Anmeldelse

AI ændrer undervisningen – bliv klar med denne bog

En ny antologi guider lærere og skoleledere ind i kunstig intelligens’ komplekse landskab. Med praksisnære eksempler, etiske overvejelser og refleksionsspørgsmål giver bogen et solidt afsæt for ansvarlig, kritisk og eksperimenterende brug af AI i skolen.

Offentliggjort

Fakta

AI i skolen og anvendelse af sprogmodeller i undervisningen

Redaktører: Malte von Sehested og Mikkel Hjort)

445 kroner

239 sider

Forlag: Dafolo

Med denne bog rettet modlærere, skoleledere og andre der ønsker at forstå kunstig intelligens' potentiale i skolen og på ungdomsuddannelserne, er der nok at læse, lade sig inspirere af og blive klogere på. I denne anmeldelse skrives 'AI’s', da dette valg er taget på bogens bagside - også selvom det ikke er sådan vi normalt skriver ejefalds-s på dansk.

AI er allerede en del af undervisningen, og lærerne skal finde ud af hvordan de vil bruge det i undervisningen. Hvordan bruges det konstruktivt og ansvarligt? Hvad er lærerens rolle i en undervisning hvor teknologien spiller en aktiv rolle? og - måske det vigtigste- hvordan lærer vi eleverne at forholde sig kritisk til AI-genereret indhold?

I bogen her har både forskere og praktikere skrevet artikler, der er sorteret i bogens fire dele: Konkrete undervisningsmetoder, indsigt i AI’s muligheder og og udfordringer, viden om etiske og didaktiske overvejelser og inspiration til eksperimenterende undervisning.

Bogen har både et forord, og indledning inden alle artiklerne kommer. I indledningen får vi en grundig indføring i, hvilke begreber vi møder i bogen. Da der stadig er udvikling i sproget, der bruges om AI, er det forskelligt hvilke udtryk der bruges i de forskellige artikler. Redaktørerne har valgt at bruge de enkelte forfatteres ord og udtryk i deres artikler. Man kan derfor både møde ordet 'chatbot' og ordet 'samtalerobot' i forskellige artikler. Foruden ordlisten er der en læseguide til hvert af de fire afsnit i bogen. Man bliver således klædt aldeles godt på inden læsningen.

Når man sidder med en antologi, er det fristende at se indholdsfortegnelsen igennem og tænke 'jeg nupper de to artikler dér. De er nok mest relevante for mig' og sådan kan man vælge at læse denne bog. Jeg skal ikke bestemme, hvordan man læser den, men jeg vil anbefale at man læser hele bogen. AI er stadig nyt for mange, og det kan virke uoverskueligt at komme i gang. For hvor skal man ende og begynde?

I bogen opereres der med undervisning om kunstig intelligens, undervisning i kunstig intelligens og undervisning med kunstig intelligens. Det er altså ikke nok bare at kaste sig ud med hovedet først, og så håbe at AI klarer det hele. Og det uanset om man er lærer eller elev. Fra lærerens side kræver det overvejelser - både fagfaglige, pædagogiske og didaktiske, og sammen med eleverne kræver arbejdet med AI at man på skolerne har en kultur, der har klare rammer og som er baseret på dialog og tydelig forventningsafstemning, så alle ved hvad der er retningslinjerne når AI er en del af undervisningen.

I bogens tredje del er der en række artikler, der handler om brug af sprogmodeller i fagene. Her er der praksisnære eksempler, som man kan arbejde med. Disse artikler afsluttes alle med en række refleksionsspørgsmål som jeg klart anbefale at man for eksempel arbejder med på i fagteamet. De kan give anledning til mange debatter og refleksioner og er en af bogens store styrker. Man opfordres til at tænke over noget specifikt, når man har læst et kapitel. Det er dejligt. Spørgsmålene giver mulighed for at få talt sammen, og udvekslet meninger. For lur mig om vi ikke sidder med mange forskellige holdninger ude på skolerne. Hvis vi skal skabe en sund kultur for arbejdet i, med og om kunstig intelligens, så skal vi også kunne tale sammen om teknologien. 

Læreren bliver ikke overflødig med AI’s indtog, og vi bør sammen finde ud af, og beslutte hvordan det skal bruges. Som redaktørerne skriver i bogens indledning kan AI være et værdifuldt værktøj, "men lærerens professionelle dømmekraft, relation til eleverne og didaktiske overvejelser er stadig kernen i god undervisning. Med den rette tilgang kan AI blive et redskab, der ikke erstatter, men understøtter og styrker lærerens rolle."

Jeg vil mene at vi med denne bog, og dens rigdom af grundige artikler har gode forudsætninger for at træffe de rigtige beslutninger om arbejdet med AI. AI er kommet for at blive, så lad os blive klogere og udvikle os, så vi sammen kan give eleverne de bedste forudsætninger for at arbejde med AI, når det passer ind i undervisningen.