Lærer- og efteruddannelse
0   817

Læreruddannelsen: Ekstra prøve kan blive kompromis

Censorer, lærerstuderende og Dansklærerforeningen har slået alarm over, at det nu er muligt at bestå sin lærereksamen, selvom man har afsluttet et stort fag som dansk eller matematik med dumpekarakter i den skriftlige del. Nu overvejes et kompromis med en national modulprøve i de skriftlige aspekter af et fag.

Ideen i den nye læreruddannelse er, at alle folkeskolens fag er undervisningsfag i læreruddannelsen og afsluttes med én karakter per fag. Men efter den første eksamensrunde i sommer, slog censorerne alarm. De fortalte, at de kan være nødt til at lade en studerende bestå lærereksamen i dansk, selvom vedkommende hverken kan stave eller formulere sig skriftligt. Det sker, hvis han eller hun klarer den mundtlige del af den todelte danskeksamen til topkarakter, fordi de to eksaminer skal afsluttes med én karakter.  Det samme gør sig gældende i sprogfagene og i matematik. Også Lærerstuderendes Landskreds og Dansklærerforeningen kritiserede modellen.

"Jeg tænker, der er tale om en misforståelse af de nye prøveformer, hvis censorer lader studerende bestå, som ikke har de basale skriftlige færdigheder i orden", lød reaktionen fra uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen.

Men i mellemtiden har parterne holdt møde med Styrelsen for Videregående Uddannelser, som har foreslået et kompromis i form af en ekstra nationalt fastlagt modulprøve i de pågældende fag. Hvis den studerende ikke består modulprøven efter de sædvanlige tre forsøg, kan han ikke fortsætte på læreruddannelsen.

Den model kan professionshøjskolerne godt leve med, oplyser dekan Tove Hvid, som er professionshøjskolernes fælles talsmand på læreruddannelsesområdet.

Artiklen fortsætter under banneret

Men er en modulprøve nok til at opfange, om den studerende mestrer hele den skriftlige del af fx matematikken?

"Hvis modulprøven bliver lige så omfattende som den skriftlige del af den nuværende kompetencemålsprøve, så er den jo", siger Tove Hvid.

En ikke-løsning

Censorformandskabet har endnu ikke drøftet ideen, men formand Hans Krab Koed er ikke umiddelbart begejstret for ideen om på den måde at indføre en ekstra prøve. I forvejen prøver man både den skriftlige og den mundtlige dimension af dansk, tysk, engelsk, fransk og matematik ved den afsluttende kompetencemålsprøve, og derfor har censorerne hele tiden foreslået, at man simpelthen giver karakterer for henholdsvis den mundtlige og den skriftlige del i stedet for at slå dem sammen.

"Det skriftlige er en dimension af faget - ikke et modul", påpeger Hans Krab Koed.

Heller ikke de lærerstuderendes formand Bob Bohlbro forstår, hvad ideen er med moduleksamen, og han har meget svært ved at forestille sig, at det bliver til noget.

"Det er ikke en løsning på noget som helst. Det er bare at opfinde noget, der ikke giver mening. Vi har et kompetencemål for et fag. Hvis du så har et fag med fire moduler og laver en eksamen i det modul, så er du jo kun blevet eksamineret i en fjerdedel af faget. Man kan så fx vurdere skriftligheden i modul 2, men ikke i 1, 3 og 4. Det er en ikke-løsning. Hvis man ved noget om det, kan man hurtigt se, at det ikke giver nogen mening".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.254 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.013 andre er allerede tilmeldt

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.597 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
891 andre er allerede tilmeldt