Lærer- og efteruddannelse
0   1123

Censorer slår alarm: Nu kan man blive lærer uden at kunne regne eller stave

Censorerne slår over én kam alarm over, at man i den nye læreruddannelse kun får én karakter i dansk, matematik og sprog, selvom der både er en mundtlig og en skriftlig eksamen. En god præstation ved det grønne bord kan altså skjule, at man fx hverken kan stave eller formulere sig skriftligt.

Ideen i den nye læreruddannelse er, at alle folkeskolens fag er undervisningsfag i læreruddannelsen og afsluttes med én karakter.

"Men fagene er ikke ens, og derfor skal de heller ikke behandles ens", siger formanden for censorerne ved læreruddannelsen Hans Krab Koed til folkeskolen.dk

Han er selv religionscensor og ser absolut ikke noget behov for en skriftlig eksamen eller karakter i faget religion:

"Men jeg har tidligere - for mange år siden - undervist i dansk på 1. del på et tidspunkt, hvor vi også havde denne ordning. Og der har jeg oplevet en studerende, der var superdygtig og langt fremme, men da hun så kom til den her gymnastiksalsprøve, gik hun helt ned. Men hun fik en gennemsnitskarakter, fordi hun klarede den mundtlige prøve særdeles godt. Og problemet er jo, at hvis de studerende ikke oplever, at de blive prøvet i det skriftlige, fordi de ikke får nogen karakter i det, så får de det heller ikke øvet", fremhæver Hans Krab Koed.

Artiklen fortsætter under banneret

Planen med de nye undervisningsfag er netop, at de skal matche folkeskolen - men i folkeskolen er der som bekendt både mundtlige og skriftlige prøver og mundtlige og skriftlige karakterer i dansk, matematik og sprogfagene.

Retssikkerhedsmæssigt problem

Mange lærerstuderende følte sig dårligt behandlet og dårligt informeret, da de nye eksaminer blev gennemført for første gang i sommer, fordi de ikke kunne få en tilbagemelding på henholdsvis den mundtlige og den skriftlige del af eksamen.

"For os handler det både om de studerendes retssikkerhed og uddannelsens kvalitet", siger formanden for Lærerstuderendes Landskreds Bob Bohlbro. "Hvis en studerende er dumpet, ved han eller hun ikke, om det er begge præstationer, den er gal med, eller den ene var i orden, men den anden så dårlig, at det endte med en dumpekarakter. Det er ikke særlig retvisende, og det er også svært for os at gå ind og hjælpe, fordi det bliver så uigennemsigtigt. Og så er det også vigtigt, at en skoleleder, der skal ansætte kan se, om den nye lærer kan stave og regne - for selvfølgelig skal man som kommende lærer kunne bestå den skriftlige del af faget. Og det viser det her jo desværre ikke helt".

At de to eksamenspræstationer munder ud i én karakter kritiseres i censorrapporterne fra alle de berørte fag, og censorformandskabet anbefaler i sin årsberetning, at det hurtigst muligt ændres, så man i sprogfag, dansk og matematik skal bestå både en skriftlig og en mundtlig eksamen: "Det er uholdbart, at man f.eks. kan bestå mundtlige eksamen, men mangler elementære regnefærdigheder eller ikke evner skriftlig fremstilling i dansk eller fremmedsprog".

Læs censorrapporten via linket til højre.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.244 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.034 andre er allerede tilmeldt

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.605 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
886 andre er allerede tilmeldt