Fagkonsulenterne bliver erstattet af læringskonsulenter
Når ministeriet i starten af det nye år ansætter de nye læringskonsulenter, bliver de nuværende fagkonsulenter indsluset som en del af læringskonsulentkorpset. Fremover vil der ikke være en person, der har ansvar for faget, men flere der deler ansvaret. Tysklærerforeningen frygter, at vejledningen til lærerne vil blive forringet.
I over 50 år har hvert fag i folkeskolen haft sin egen fagkonsulent i ministeriet. De senere år har nogle fag måttet deles om en konsulent. Lærere i folkeskolen har vidst, at der for deres fag sad en person i ministeriet, som de to eller tre dage om ugen havde mulighed for at ringe til og få vejledning af om Fælles Mål, test, prøver og andet, der vedrørte deres fag.
I øjeblikket er ministeriet ved at ansætte nye læringskonsulenter. Der skal ansættes 25 personer, og når det nye korps begynder 1. februar, vil de 13 tidligere fagkonsulenter indgå som en del af korpset. Til sommer skal der så ansættes yderligere 10-12 nye læringskonsulenter.
"Vi laver en oprustning fagligt og pædagogisk, så vi får et langt større korps end i dag, hvor vi typisk har en for hvert fag eller fagområde", fortæller kontorchef i Undervisningsministeriets Center for Udvikling af Folkeskolen Anders Andersen.
I korpset vil også indgå de nuværende konsulenter fra tosprogstaskforcen og inklusionskorpset, som er betalt af satspuljemidler. Anders Andersen forklarer, at korpset derfor i hvert fald i en periode vil være på langt flere end 40 personer, og at man - uanset hvad der sker med satspuljemidlerne - vil være sikret 40 årsværk til korpset.
Artiklen fortsætter under banneret
Tysklærerne frygter for kvaliteten af
vejledningen
I Tysklærerforeningen er man bekymret over
ændringen. Foreningen har sendt et brev til
undervisningsminister Christine Antorini og Undervisningsudvalget
og spurgt til fagkonsulenternes fremtid.
"Vi har som tysklærere brug for, at der i lighed med den rådgivning, vi i over 50 år har fået fra fagkonsulenterne, også fremover er fagligt kompetente rådgivere, der med deres specialviden kan give sparring på et niveau, der svarer til, hvad vi i øjeblikket modtager fra fagkonsulenten i tysk", skriver foreningens formand Flemming Nygaard.
Fagkonsulenterne, som i dag er beskikket i to eller tre dage om ugen, vil fremover få mulighed for at blive ansat i fuldtidsstillinger som pædagogiske konsulenter eller indgå i frikøbsaftaler med kommunerne. Anders Andersen forsikrer, at lærerne fortsat vil kunne ringe og få fat på konsulenter, der har forstand på fagene.
"De personer, der er i fagkonsulentgruppen i dag vil overgå til læringskorpset. De vil primært sidde med de opgaver, de sidder med i dag, men de kan også komme ud i bredere opgaver. For tanken med det pædagogiske arbejde er, at vi skal gå ud i meget brede udviklingsprojekter, når vi har valgt en skole eller kommune, skal den vejledende indsats hænge sammen, så fagene er en del af den vejledning. De nuværende konsulenter vil bære deres fagspecifikke viden ind i en bredere pædagogisk sammenhæng", forklarer Anders Andersen.
Ministeriet: Fagene vil være meget
stærkt repræsenteret
Men i Tysklærerforeningen er man bekymrede for, om der fortsat vil
være den samme ekspertise i korpset.
"Vi har et indtryk af, at ministeriet ønsker at styrke fagligheden samtidig med, at der skrues ned for vejledning i faglighed. Det hænger ganske enkelt ikke sammen! Det forekommer særdeles uovervejet, når ministeriet mere end antyder, at fagkonsulentfunktionen ønskes afviklet", skriver Flemming Nygaard i brevet og slutter af med at spørge, om Antorini kan sikre, at tyskkollegerne også fremadrette med det kommende korps af læringskonsulenter vil kunne få den service, fagkonsulenten i tysk tidligere har givet".
Dertil svarer Anders Andersen:
"Svaret er et rungende ja - de enkelte fag vil være meget stærkt repræsenteret. Det har vi brug for i ministeriet og i vores samarbejde, vejledning og støtte til skolerne og kommunerne. Der vil være flere læringskonsulenter, der dækker hvert fag, så der vil være flere der kan vejlede om det enkelte fag. Vi opruster, så jeg vil bestemt mene, at lærerne vil kunne få mindst ligeså god vejledning i fagene som hidtil".
Anders Andersen forsikrer, at alle fag vil være dækket af
konsulenter i det nye korps og hovedparten af de læringskonsulenter
vil være lærere.
"Jeg vil faktisk mene, at det bliver lettere fremover at få fat på
en konsulent, som har forstand på faget, fordi vi bliver et større
og stærkere korps".
MERE OM EMNET