Folkeskolen.dk logo Folkeskolen.dk logo
  • Forside
  • Debat
  • Lærer til lærer
  • Anmeldelser
  • Faglige netværk
    Fag
    • Billedkunst
    • Danskundervisning
    • Engelsk
    • Ernæring og sundhed
    • Historie og samfundsfag
    • Håndværk og design
    • Idræt
    • It i undervisningen
    • Matematik
    • Musik
    • Naturfag
    • Religion
    • Specialpædagogik
    • Tysk og fransk
    Faggrupper
    • Børnehaveklassen
    • Dansk som andetsprog
    • Lærerprofession.dk
    • Lærersenior
    • Lærerstuderende
    • PLC
    • PPR
    • Praktiklærere
    • Sosu-undervisere
    • UU-vejledere
  • Blogs
  • Arrangementer
  • Læsertilbud
    • Bazar
    • Læserrejser
  • {{hlc.verifyResendMessage}}

    Opret profil
    Glemt dit kodeord?

    Vi har sendt dig en e-mail med et link, så du kan ændre dit kodeord.

    Tilbage til login

  • Luk søgning
Danskundervisning
It i undervisningen
Naturfag
PLC
Tysk og fransk
Dansk som andetsprog
Lærerprofession.dk
Sosu-undervisere
Musik
Specialpædagogik
Praktiklærere
Lærerstuderende
Børnehaveklassen
Idræt
PPR
Religion
UU-vejledere
Billedkunst
Matematik
Håndværk og design
Ernæring og sundhed
Lærersenior
Historie og samfundsfag
Engelsk
Onlineundervisning
13. mar. 2020 | kl. 13:00 7   116

Få overblik over de onlinetilbud, som er gjort gratis, imens skolerne holder lukket

Af: Stine Grynberg, Karen Ravn

Landets udgivere af undervisningsmateriale står i kø for at vise samfundssind ved at fjerne de betalingsmure, de normalt gemmer deres forløb bag. Vi bringer et overblik. Opdateret 5/5.

Besøgsboom på MitCFU under skolenedlukningen

På Emu.dk er der samlet inspiration og vejledning til lærere og skoleledelsens arbejde med fjernundervisning.

Gratisbørnebøger.dk  har haft 150.000 hits siden nedlukningen, og nu har forfatterne bag har nu valgt at holde åbent resten af skoleåret. Fra den 5. maj lægger de nye titler op til frilæsning, værklæsning, lystlæsning og højtlæsning - og der er også gode, nye titler til 6.-klasserne, som stadig er i hjemmekarantæne. Se www.gratisbørnebøger.dk

Forlaget Clio, som er en af landets største leverandører af online undervisningsmateriale, giver alle gratis adgang til alle deres læringsportaler. Se mere på clio.dk.

Gyldendal lukker også op for sine fagportaler. Tjek gyldendal-uddannelse.dk.

Artiklen fortsætter under banneret

Alinea går mandag morgen i luften med sofaskolen.dk, der kommer til at køre de to uger, skolerne foreløbig er lukket. De sender live-undervisning via Youtube for mellemtrin og udskoling i matematik og dansk alle hverdage. Derudover giver Alinea elever, lærere og forældre fri adgang til deres undervisningsportaler og i-bøger på minside.alinea.dk via uni-login.

Dansklærerforeningens Forlag har også lukket op for gratis adgang til forlagets ibøger. Det kræver, at den enkelte skole skriver til systime@systime.dk.

Matematikportalen Skoledu.dk tilbyder også gratis adgang under corona-karantænen og en videoguide, der viser, hvordan man kan arbejde med de forskellige elementer i relation til fjernundervisning med Skoledu. Se videoen her.

Hvis man har mod på at kaste sig ud i online musikundervisning, har virksomheden Musikundervisning.dk et næsten gratis tilbud: Ring til 50 50 12 03, så vil virksomheden oprette en særlig underside, hvorfra skolens musiklærere selv kan invitere deres elever. Online undervisningen dækker både sang, klaver, guitar, banjo, tværfløjte og en hel del mere. Musikundervisning.dk beder om et beløb på 20 kroner per undervisningstime til dækning af sine omkostninger. Og det stopper ikke her til musikundervisningen. Spil Smart har også gjort deres Musikfagsportal gratis i denne tid. Den finder du her.

Vil du give dine elever et forløb om coronavirus, har dr.dk/skole tre styks, et til hvert trin.

De ældste elever vil sikkert også have glæde af at følge med på ungemediet seismo.dk. Mediet har ligesom de mange forlag valgt at åbne sine betalingsmur, imens eleverne skal blive derhjemme. 

Den danske edtech-sektor, der producerer undervisningssoftware har samlet overblik et over den digitale hjælp, som mere end 48 af landets edtech-virksomheder har valgt at tilbyde gratis i forbindelse med at alle landets skoler lukker på siden edtechdonor.dk.  Vi er rigtig godt stillet, lyder det fra Mikkel Frich, der er direktør for Edtech Denmark, der står bag edtechdonor.dk. Ifølge Mikkel Frich er Danmark nemlig blandt de fremmeste lande i verden, når det gælder udvikling og udnyttelse af læringsteknologi.

"Vi står usandsynligt godt rustet i Danmark, når det gælder udvikling af læringsteknologi. Udover at vores skoler og institutioner er rigtig langt fremme i anvendelsen af teknologi i undervisning, er vi også blandt de lande i verden, der har den stærkeste edtech-sektor", forklarer Mikkel Frich i en pressemeddelelse.

Coding Pirates og Medierådet for Børn og Unge er ligeledes gået sammen om at lave en oversigt over online tilbud, som børn og voksne sammen kan give sig i kast med.  

Også Forlaget Carlsen er på vej med gratis adgang til en række bøger for børn og unge. Det drejer sig bl.a. om bøger af kendte forfattere som Sebastian Klein, Sarah Engell, Kim Fupz Aakeson, Katrine Marie Guldager og Jacob Riising.

På khcarlsen.dk kan alle elever og lærere med et UNI-login gratis læse et bredt udvalg af forlagets bøger i den periode, hvor skolerne er lukket ned, skriver forlaget i en pressemeddelelse. Hjemmesiden åbner på onsdag - men allerede nu kan lærere og elever gå ind og se, hvilke bøger de får stillet til rådighed. Bøgerne kan bruges i deres fjernundervisning, og til et udvalg af bøgerne er der også udviklet gratis undervisningsforløb af nogle af landets bedste læremiddelforfattere.

Undervisningsmaterialet Ved Det Grønne Bord, der viser autentiske eksamenssituationer på video, åbner for, at skoler med abonnement kan tilkøbe en løsning, hvor de enkelte elever kan gå på portalen hjemmefra for at forberede sig til eksamen.

Naturfags- og matematikforlaget GO Forlag åbner også for alle vores digitale læremidler for skoler og uddannelsesinstitutioner, der ønsker at anvende dem til fjernundervisning. Skoler kan bestille adgang via www.goforlag.dk/webshop/info/bestil-proveabonnement

Altinget.dk lancerer et nyhedsbrev med politisk journalistik målrettet mod unge i folkeskolens ældste klasser og på ungdomsuddannelser. Det er i første omgang gratis, og undervisere kan tilmelde sig her 

Covid-19 har også fået Dansk Skoleskak til at udskyde arrangementer og uddannelser, men er ikke skakmat. Fra på mandag kl. 9:00 går Skoleskak live i luften - dog uden de ellers obligatoriske håndtryk.  

Og Danes Worldwide, som har danskunervisnijng for danskere i udlandet, har også stillet en stribe af deres undervisningsforløb til rådighed for danske børn, der på grund af coronasmitte sidder hjemme. De handler fx om danske vikinger, Skagensmalerne samt demokrati og magtens tredeling. Filmene kan ses gratis her.

Forlaget Dafolo er på banen med gratis opgaver og øvelser på www.dafolo.dk/gratislæring

Også sangbanken på dansksangdigital.dk er gjort gratis under karantænen.

Det coronalukkede Nationalmuseet har lagt undervisningsmateriale op på natmus.dk - små hæfter med opgaver om gode manerer, vikinger, overtro (hekse og trolde), oldtiden osv. Flere forløb har også filmklip - f.eks. Historien om Danmark, som man kan tilgå med unilogin. Og kunstmuseet Louisianas tv-kanal med knap 750 videoer fra Louisiana Channel har mange tusinde seere hver dag, oplyser museet i en pressemeddelelse - #MuseumFromHome 

DR Skole er som bekendt altid gratis, men også her har redaktionen samlet relevant materiale til brug for hjemmeundervisningen. 

Sjovmedmusmatik.dk har også stillet musikalsk tabeltræning gratis til rådighed for lærere, elever og forældre på sjovmedmusmatik.dk/matematikopgaver.

Podcastserien Corona for børn er nyheder fra børn til børn midt i epidemien. Børne-korrespondenter rapporterer om deres hverdag i hele verden, og dine elever kan også bidrage. Se hvordan på coronaforborn.dk

I samme genre inviterer Buster Filmfestival børn i alderen 5-16 år til at lave film om livet som barn eller ung under coronakrisen. https://www.buster.dk/lockdownidk

Undervisere kan finde et omfattende, engelsksproget onlinekursus, som skal styrke arbejdet med film i undervisningen på internationalt plan. Kurset er gratis og er tilgængeligt indtil den 17. maj. Læs om det her:  https://www.dfi.dk/nyheder/europaeisk-indsats-filmformidling-til-boern-og-unge

Thorvaldsens Museum fejrer Bertil Thorvaldsens fødselsdag med at forære modelleringskit væk til børn, der gerne vil være kreative. Se mere på  thorvaldsensmuseum.dk/undervisning/

Også franskportal.dk har åbnet for adgang til sine materialer i nedlukningsperioden. Bestilt adgzng her https://www.forlagetpassion.dk/bestilling/

Psykolog Rasmus Alenkær, der har skrevet børnebogen 'Arthur Bruhn & Superkræfterne' har i forbindelse med corona-krisen besluttet at læse bogen højt kapitel for kapitel på Youtube.

Og lektiehjælps- og vikarfirmaet MentorDanmark tilbyder gratis lektiehjælp online på MentorHotline.dk

Teater Fantasts forestilling 'Mustafas Kiosk' baseret på en Jakob Martin Strid bog er set af over 50.000 publikummer ude i den virkelige verden i "gamle dage", inden corona og forsamlingsforbud. På fredag den 17. og lørdag den 18. april kl. 10.30 livestreamer teatret forestillingen for de 4-10-årige og deres familier. Gratis, men man kan støtte teatret via mobilepay (371177) eller ved at købe billetter til støtte-forestillinger  i efteråret. 

Røde Kors har med støtte fra Novo Nordisk Fonden udgivet et nyt undervisningsmateriale 'I skole efter corona', der hjælper elever til at sætte ord og billeder på corona-karantænen, som lærere kan anvende, når skolehverdagen vender tilbage. 'I skole efter corona' er målrettet samtlige klassetrin.

"Materialet giver redskaber til at starte en fælles samtale. Her kan vi som lærere få føling med, hvordan eleverne egentlig har det. De vil jo komme tilbage med mange forskellige følelser og erfaringer. Nogle er måske endda bange for at komme tilbage i skole", fortæller Anne Marie Thirup Christiansen, der selv er lærer på Bagsværd Skole og har hjulpet Røde Kors med at udvikle undervisningsmaterialet.  Hent det her www.rodekors.dk/skole/corona

Det lille forlag Sproggrens materialer til dansk, engelsk, matematik og DSA kan bruges inde og ude og hentes gratis her https://sproggren-shop.dk/gode-gaver-ganske-gratis/

Der er masser materiale og ideer derude

Derudover - husk at der til næsten alle fag er gratis onlinemateriale produceret af museer, offentlige institutioner, interesseorganisationer, enkeltpersoner og mange flere. Rigtig meget af det er anmeldt her på folkeskolen.dk, så du kan med fordel tage et kig i vores samling af anmeldelser her.

Og så er den danske lærerstand, som demonstrerede under lockouten i '13, en flok hajer på de sociale medier, som allerede nu flyder over med læreres ideer til undervisning, børnene kan lave hjemmefra.

Hvilke materialer vil du bruge til at fjernundervise dine elever og hvorfor? Skriv en kommentar herunder og del dine overvejelser.

Du kan læse om ovenstående og flere gratis muligheder på emu.dk.

https://www.youtube.com/watch?v=4WbWWkWd1pQ

Del på Facebook Del på Twitter Del via e-mail Anbefal 116 Print

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
Profilbillede af {{ comment.author.name }}
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.date | date : 'dd. MMM yyyy HH:mm' }} {{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

Vis alle emneord

LÆS OGSÅ

Onlineundervisning
19. mar. 2020 | kl. 08:58 0   33

Folkeskolen.dk's faglige rådgivere klæder dig på til corona-karantæne

Lærer til lærer
4. feb. 2021 | kl. 14:03 0   17

Ægte samarbejdende læring i onlineundervisningen

Dansk
25. jan. 2021 | kl. 10:30 1   16

Dansklærerforening: Drop retskrivningsprøven til sommer

  • PLC
  • Danskundervisning
  • Tysk og fransk
  • Naturfag
  • It i undervisningen
Fagligt netværk

PLC

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
698 andre er allerede tilmeldt
Fagligt netværk

Danskundervisning

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.498 andre er allerede tilmeldt
Fagligt netværk

Tysk og fransk

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
968 andre er allerede tilmeldt
Fagligt netværk

Naturfag

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.585 andre er allerede tilmeldt
Fagligt netværk

It i undervisningen

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.016 andre er allerede tilmeldt

Mest populære

  • Mest læste
  • Mest debatterede
1 21. april 2021 kl. 20:19

Et (læser)brev til ledelsen - og hvem det ellers måtte interessere

2 22. april 2021 kl. 13:02

Efter OK21: Lærer smækker med døren og forlader DLF

3 19. april 2021 kl. 12:17

Sådan må skolerne tolke '80 procents fremmøde'

4 16. marts 2020 kl. 12:42

Vi er nødt til at sænke ambitionsniveauet!

5 22. april 2021 kl. 11:30

Minister: Om få uger er vi klar med bud på, hvordan skoledagen ser ud til august

1 21. april 2021 kl. 00:48

DLF – Farvel og tak! (Tanker fra et ex-medlem af DLF)

2 13. april 2021 kl. 15:11

Dannelse og Dewey

3 22. april 2021 kl. 13:02

Efter OK21: Lærer smækker med døren og forlader DLF

4 12. april 2021 kl. 16:18

Undersøgelse: Nogle elever ødelægger undervisningen for andre

5 19. april 2021 kl. 10:35

Markant ja til lærernes overenskomst

Seneste kommentarer

  • {{ item.date | date:'longDate' }} kl. {{ item.date | date:'shortTime' }}

    {{ item.title }}

Kommende arrangementer

  • 23. apr
    -
    07. maj
    Region Hovedstaden

    Sjov med sprog - fransk - online

  • 23. apr
    -
    07. maj
    Region Hovedstaden

    Sjov med sprog - tysk - online

  • 24. apr
    Region Hovedstaden

    Keramik i Hånværk & design

  • 28. apr
    Region Hovedstaden

    Generalforsamling i Hillerød Lærerkreds

  • 11. maj
    Region Hovedstaden

    Generalforsamling i Brøndby Lærerforening - kreds 15

Se flere
Folkeskolen.dk logo
Følg os: Twitter Facebook

Om Folkeskolen

  • Redaktionen
  • Om fagbladet Folkeskolen/folkeskolen.dk
  • Udgivelsesplan

pnsort

Kontakt

  • Adresse mv.
  • Redaktionens medlemmer
  • Abonnement

Læs bladet

  • Arkiv

Klag over bladlevering

  • Klik her, hvis du ikke har modtaget fagbladet Folkeskolen

Annoncering

  • For annoncører
  • Bazar

Læsertilbud

  • Bazar 
  • Læserrejser

Andre sider

  • lærerJOB.dk
  • lærerprofession.dk

Cookies

  • Administrer samtykke

Kompagnistræde 34, 1208 Kbh K,
tlf 3369 6300, folkeskolen@folkeskolen.dk