'Da jeg tiltrådte fik jeg overleveret en brændende platform, hvor det blev fremlagt som, at noget er helt galt, og at der var brug for at lave det hele om. Men jo flere steder, jeg besøger, desto mindre fremstår det som en brændende platform', lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren. Ministeren var i går på besøg UCL's læreruddannelse i Odense.
"Da jeg tiltrådte fik jeg overleveret en brændende platform, hvor det blev fremlagt som, at noget er helt galt, og at der var brug for at lave det hele om. Men jo flere steder, jeg besøger, desto mindre fremstår det som en brændende platform", lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren. Ministeren var i går på besøg UCL's læreruddannelse i Odense.

Ny minister har sat kommission om femårig læreruddannelse på hold

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen overvejer helt at stoppe den kommission, der er blevet bedt om at undersøge mulighederne for at opgradere læreruddannelsen til en kandidatuddannelse.

Publiceret

Kommissionens opdrag

Daværende uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V)bad kommissionen om at forholde sig til to hovedforhold:

- Belyse grundlæggende spørgsmål om uddannelsens indhold,tilrettelæggelse, vidensopbygning, og vidensformidling. Der erhertil formuleret 18 konkrete spørgsmål, som kommissionen er bedtom at forholde sig til.

- Opstille modeller for, hvordan en uddannelse på højtinternationalt niveau kan realiseres. Herunder modeller for,hvordan uddannelsen kan udbydes på henholdsvisprofessionshøjskoler, universiteter og mulige hybridmodeller mellemde to uddannelsesinstitutioner.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Finland, Sverige, Norge og Island kræver det en kandidatgrad at blive lærer. Sådan er det ikke i Danmark. Her tager det fire år på en professionshøjskole at kunne kalde sig uddannet til at undervise i en folkeskole.

Den danske læreruddannelse er konstant under politisk bevågenhed, fordi uddannelsen kæmper med både at tiltrække nok studerende, og at mange dropper ud undervejs.

For tiden besøger Ane Halsboe-Jørgensen flere af landets læreruddannelser med budskabet om, at hun selv vil tage temperaturen på læreruddannelsen. Og før hun har færdiggjort sin tour, er der ingen lærerkommission.

Overfor folkeskolen.dk vil Ane Halsboe-Jørgensen ikke slå fast, hvornår hun er klar med sin endelige dom.

"Jeg kan godt forstå, hvis der er mange, der er utålmodige og tænker, at nu må vi da tage en politisk beslutning. Men jeg har været minister siden sommerferien, og jeg har tilladt mig at bruge mine første måneder på at faktisk at blive klogere på, hvordan virkeligheden ser ud for de lærerstuderende, underviserne og dem, der leder læreruddannelsen", siger hun.

Når du er færdig med din tur rundt på læreruddannelserne, kunne man så forestille sig, at du bibeholder kommissionen, men ændrer det opdrag, kommissionen fik fra den tidligere regering?

"Jeg kommer til at gøre denne her tur færdig, før jeg konkluderer noget. Det vil jeg have lov til. Jeg ved godt, at det ikke altid er sådan, at vi politikere gør. Men jeg tror faktisk, at de reformer, vi laver, vil falde bedre ud, hvis vi gør det. Så det vil jeg forbeholde mig retten til at gøre. I respekt for de studerende, der helt vildt gerne vil deres fag, og de undervisere, som nu har oplevet reform på reform de sidste 20 år. Måske skulle vi politisk en gang imellem prøve at træde et skridt tilbage for at finde ud af, om det at kaste det hele op i luften egentlig er det rigtige svar".

Hvornår kan kommissionsmedlemmerne forvente at få svar på, om de skal gå i gang eller ej?

"Lige om lidt".

V: Trist og ærgerligt

Meldingen fra Ane Halsboe-Jørgensen ærgrer Venstres uddannelsesordfører Ulla Tørnæs.

"Det er rigtigt trist og ærgerligt, at Socialdemokratiet bruger et ministerskifte til at komme med en undskyldning for at skrotte kommissionen. Evalueringen viste, at vi er godt på vej med at forbedre læreruddannelsen. Men den viste også, at vi ikke er i mål endnu, hvis vi ska have en uddannelse, der kan måle sig internationalt", siger hun.

Også SF ser gerne læreruddannelsen udvidet til en femårig uddannelse. Partiet foreslår, at det ekstra år skal bruges ude i praksis, hvorefter de lærerstuderende skal tilbage på uddannelsen for at skrive et større projekt, der er relevant for de ting, de har lavet i praksis.

Regeringen sidste støtteparti Enhedslisten har tidligere meldt ud, at partiet ønsker at fastholde de nuværende fire år, da man ligesom de lærerstuderende mener, at der er rigeligt med plads i de nuværende fire år til at tilføje mere undervisning og praktik.

Liberal Alliance har peget på, at man bør lade både professionshøjskolerne og universiteterne udbyde en læreruddannelse med inspiration fra journalistuddannelsen, der både udbydes som en professionsbachelor- og en universitetsuddannelse.

Læs mere

Kommissionens opdrag

Powered by Labrador CMS