I dag begynder de længe ventede forhandlinger om en erstatning for de nationale test.
I dag begynder de længe ventede forhandlinger om en erstatning for de nationale test.

Nu begynder forhandlingerne om et ny testsystem: Se her, hvad der forhandles om

I dag begynder de længe ventede forhandlinger om en erstatning for de nationale test. Op til forhandlingerne har partier og interesseorgansationer meldt sig med emner og forslag til forhandlingerne. Folkeskolen.dk forsøger her at give dig et overblik.

Publiceret

I aftalen mellem partierne i forligskredsen fra 21. februar 2020blev partierne om, at et nyt testsystem skal:

  • Skabe gennemsigtighed for forældre og elever i forhold tilelevens faglige standpunkt.
  • Understøtte det pædagogiske arbejde i klasseværelserne.
  • Give et styringsmæssigt indblik i skolernes faglige formåensamt et ledelsesmæssigt indblik i lærernes undervisning.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tilføjet video fra Børne- og Undervisningsministeriet, hvor Pernille Rosenkrantz-Theil udtaler sig om forhandlingerne. Se videoen nederst i artiklen 

Efter gentagne forsinkelser sker det endelig. Det var helt tilbage i februar sidste år, at partierne i forligskredsen blev enige om, at de omstridte nationale test skal udskiftes med et nyt landsdækkende bedømmelses- og evalueringssystem.

De forhandlinger tager partierne langt om længe hul på i dag.

Her skal folkeskoleforligskredsen blandt andet blive enige om, hvorvidt man vil gå væk fra det udskældte, nuværende adaptive testprincip, hvor ofte og hvornår på skoleåret elever skal testes, og hvilke fag de skal testes i.

Skoleudspil har skabt forvirring

Radikale har nemlig i forbindelse med partiets nye og stort opslåede skoleudspil meldt ud, at partiet ønsker nationale test helt afskaffet.

Overfor folkeskolen.dk forklarer partiets undervisningsordfører Lotte Rod partiets udgangspunkt inden dagens forhandlinger:

"Vi forhandler naturligvis inden for den ramme, der er. Men vores udgangspunkt er, at vi ikke synes, at vi skal have nationale test længere. Vi mener ikke, at det, at staten laver test af alle elever, er en god måde at bruge lærerne og elevernes tid på", siger Lotte Rod.

Også andre ting på bordet

I ugens løb har diverse udmeldinger fra partierne vist, at der også kommer andre ting end en egentlig direkte erstatning for de nationale test på forhandlingsbordet.

Pernille Rosenkrantz-Theil har udtalt, at hun håber på, at partierne blandt andet kan blive enige om gøre det til et krav om, at skolerne fremover senest i 1. klasse skal teste elever, der viser tegn på læsevanskeligheder, for ordblindhed.

Tilføjet kl. 07:37

Minister: Nye test skal give mening med lærerbriller

Minister: Nye test skal give mening med lærerbriller

Pernille Rosenkrantz-Theil bekræfter her til morgen, at forhandlingerne tager udgangspunkt i fællesforslaget fra Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og KL i en video på ministeriets Facebookside.

Årsagen er, at de kommende test modsat de nuværende nationale test skal være et redskab, som "vil give mening at have, hvis man ser på det med lærerbriller".

"Der skal være det pædagogiske sigte, og så er det selvfølgelig stadig vigtigt, at man også som elev kan få den her konkrete tilbagemelding på, hvordan står det til lige nu, og hvad skal der arbejdes med lige nu. Så både en test, men også noget feedback, som man kan bruge i det kommende års arbejde", lyder det videre fra ministeren.

Pernille Rosenkrantz-Theil fortæller også, at de kommende test formentlig skal ligge i starten af skoleåret i stedet for sidst på året som de nuværende test.

Powered by Labrador CMS