Ontario efter reformen: Ned ad bakke i Pisa

Det er kun gået én vej i Pisa-undersøgelserne for Ontario, siden den canadiske delstat indførte ny skolelov i 2003: Nedad. Og det er værd at hæfte sig ved, fordi Ontarios skolereform var et forbillede for danske politikere, da de forhandlede den danske folkeskolereform i hus i 2013.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2003 - altså før reformen blev implementeret - scorede Ontario 530 point i matematik i Pisa. Ved den sidste Pisa-test i 2012, scorede de canandiske elever betydeligt lavere, nemlig 514 point. Det er et fald på hele 16 point.

"En relativt markant tilbagegang i elevernes præstationer i matematik", skriver skoleforskeren Keld Skovmand i sin nye bog "Uden mål og med".

I læsning er der en lille tilbagegang på to point fra 530 i 2003 til 528 i 2012.

I naturfag er scoren derimod gået opad med syv point, fra 515 point i 2003 til 522 i 2012.

Samlet set er Ontario gået tilbage i Pisa med 3,67 point, siden reformen blev indført. Gennemsnittet for de tre testområder - matematik, læsning og naturfag - var nemlig 525 i 2003 og 521,33 i 2012.

Ontario - et forbillede for danske politikere

Tilbagegangen er værd at hæfte sig ved, for netop Ontarios 2003-skolereform var et forbillede for danske politikere, da de forhandlede en ny reform for den danske folkeskole i hus i 2013.

"Folk valfartede til Ontario", fortalte professor Per Fibæk Laursen således forleden dag, da Keld Skovmand gennemgik Ontarios Pisa-tal ved et debatmøde på Vartov i København.

Politikernes hovedbegrundelse for, at Danmark havde behov for en skolereform, var paradoksalt nok, at danske skoleelever scorer for lavt i Pisa. Som der står i aftaleteksten for skolereformen på første side:

"Men den danske folkeskole står også overfor store udfordringer. Det faglige niveau - særligt i læsning og matematik - er ikke tilstrækkeligt højt. Danske skoleelever ligger omkring gennemsnittet i OECD i dansk, matematik og naturfag, når de forlader folkeskolen".

Men det er altså gået nedad med de canadiske elever Pisa-score efter implementeringen af den nye reform i Ontario. Med andre ord: Forbilledet for den danske skolereform er gået tilbage i Pisa.

Som Per Fibæk Laursen sagde på Vartov:

"Der er nogle politikere, der har et forklaringsproblem".

Antorini: Vi tager inspiration fra Canada med i folkeskolereformen

Ontario er gledet nedad på Pisa-ranglisten

Som følge den lavere test-score, er Ontario dumpet nedad på Pisas rangliste. I 2003 lå Ontario således på fjerdepladsen i matematik; i 2012 var de canadiske elever dumpet helt ned på 11. pladsen.

I 2003 lå de nummer tre i læsning. I 2012 lå de nummer fire.

Og i 2003 lå Ontario nummer seks i naturfag; i 2012 nummer otte.

Powered by Labrador CMS