Anbefalinger: Giv din sommer et fagligt drys

På folkeskolen.dk/fag har vi 12 erfarne folkeskolelærere, der skriver om deres fag i folkeskolen. Vi kalder dem for vores faglige rådgivere. Her får du deres bedste anbefalinger til sommerferien.

Publiceret Senest opdateret

En kreacafe har givet mig smag for ler

Jeg kan anbefale en kreativ aktivitet, som jeg selv prøvede forleden dag. Jeg var med en veninde på en lermalingscafe. Da jeg har meget lidt erfaring med ler, fordi jeg aldrig før nu har været på en skole med en fungerende ovn, drømmer jeg om mere af det.

Vi var på Fafla i Køge, og det var simpelthen en så hyggelig og kreativ oplevelse, at jeg har besluttet mig for, at jeg skal finde en workshop eller et kursus næste skoleår, hvor jeg kan lære, hvordan man glaserer og brænder.

Jeg tøver lidt med at betale det af egen lomme. Måske jeg kan få lov til at slå halv skade med min skole. Der findes jo efterhånden flere kreative cafeer. Jeg er også stødt på en smykkecafe og et collageværksted.

Sarah Urgaard, billedkunst

Fede, sanselige udstillinger

Jeg skal helt klart støbe i beton i min sommerferie. Interessen er egentlig kommet efter at have brugt det i undervisningen, da vi lavede flag. Jeg har også købt noget formbar beton, som man modellerer op som ler. Jeg tænker at lave krukker eller alternative havenisser af det. Det er sjovt, fordi det er et ret hurtigt, effektivt og taknemmeligt materiale. I hvert fald når man støber i det. Jeg har fundet gamle genbrugsplastskåle, som jeg har støbt i.

Ellers kan jeg anbefale Det Grønne Museum på Djursland, som er ret fantastisk. De har virkelig gang i nogle fede og sanselige udstillinger, der inddrager publikum. I København er Dansk Arkitektur Centers udstilling om byfortællinger med Knud Romer også værd at besøge. Og skal man en tur til København K, er et smut i Bernikowgården (overdækket butikspassage, redaktionen) i nærheden af Magasin et dejligt afbræk fra trængslen på Strøget.

Katrine Dalin Diduch, håndværk og design

Lav mad på bål, og prøv en ny teknik

Sommerferie er båltid for mig. Bål er hygge. Lige fra skumfidusen til diverse hovedbålretter. Prøv at give nordjysk_friluftsliv et kig på Instagram, hvor Søren Thomsen laver en masse sjove ting på bål.

Køb dig en forsinket covid-19-pizzaovn. Det er god familiehygge og sjovt at nørde med. Prøv en ny teknik eller metodik, som du har villet prøve længe. Det er sjovt og kan komme familien til gode. Det kan være noget i sous vide, en fritering eller noget helt andet. Giv dig selv et prøveoplæg. Hvad ville du egentlig gøre, hvis du stod, hvor eleverne stod inden ferien? Måske kan du løse det med familien.

Du kan også tage familien med på madekskursion, for eksempel har vi i Nordjylland Kornets Hus og et street food-marked. Hvert område sine madture.

Christian Bunk Svane, madkundskab

Kulegrav en kriminalsag

Når jeg underviser i genrekendskab, gør jeg det både ved at se på én genre ad gangen og ved at arbejde med forskellige genrer og modaliteter i ét tema. I forhold til det sidste kan det være sjovt at finde en sag i løbet af sommeren fra det virkelige liv, som er dækket af forskellige genrer. Det er en spændende måde at blive klogere på sagens kerne ved at dykke ned i dygtige eksperter, og i hvordan genrerne opererer med forskellige virkemidler.

I øjeblikket er jeg dybt optaget af sagen om sygeplejersken. Jeg er indtil videre dykket ned i serien “Sygeplejersken” på Netflix, afsnit et-tre af podcasten “Sygeplejersken”, bogen “Sygeplejersken” af Kristian Corfixen og artiklen “Nattevagten” fra Politiken marts 2019.

Kan du anbefale en kriminel sag, som skal kulegraves i sommerferien, så sig endelig til.

Trine Hemmer-Hansen, dansk

50 musikbidder, der lader batterierne op

YouTube er fuld af kreative musiktalenter, som rearrangerer musik på nye, sjove, finurlige og ikke mindst inspirerende måder. Jeg har en samling af søgeord, som gentænker passionen og fylder min musikalske brændstoftank. Her er 50 styk at oplade batterierne på:

Bobby McFerrin, Pentatonix, Lindsey Sterling, Piano Guys, Vitamin String Quartet, Postmodern Jukebox, Jacob Collier, Acapop Kids, Black Violin, Kaboom Percussion, Joe Porter, Oregon Symphony, DoodleChaos, InstrumentManiac, Calliope Brass, Melbourne Symphony, Percussive Storytelling, Voiceplay, Step Afrika, Cimorelli, Chase Holfelder: ”Major to minor”, Daniela Andrade, NPR Tiny Desk Concerts, Trombone Shorty, 2cellos, Walkofftheearth, One voice choir, 40 fingers, Melodica Men, Snarky Puppy, One Voice Children’s Choir, OkGo, Blue Man Group, Stomp out loud, The Kiffness, Pitch Perfect, Sister Act 1 & 2, Tupper Ware Remix Party, Pomplamoose, The HU, Rob Scallon, 8-Bit Music Theory, Andrew Huang, Smooth McGroove, The Gregory Brothers, Rob Landes, RoomieOfficial, The VoicePlay, Kurt Hugo Schneider, Feng E.

Arne Widding Nielsen, musik

Bogen, der ligger og venter

Jeg har haft så travlt med afgangsprøverne, at jeg mest af alt bare tænker på, hvor dejligt det er, at det snart er sommerferie. Dog er sommeren jo også en god tid til at få læst nogle af alle de bøger, der bare ligger og venter på, at man kaster sig over dem. Og det glæder jeg mig til. Jeg har blandt andet tænkt, at jeg denne sommer skulle læse romanen ”Dear Martin” af Nic Stone.

“Dear Martin” handler om Justyce McAllister, som bliver lagt i håndjern af politiet, selv om han er klassens bedste elev og på vej frem i livet. På den måde giver bogen et indblik i den amerikanske politibrutalitet og racisme, samtidig med at den er fortalt med humor og håb.

Karin Keller Albrechtsen, engelsk

Tag en roman med på stranden

“Alle dem, der mente, at krigen snart fik ende, var for længst døde. I krigen, naturligvis”.

Sådan indleder Pierre Lemaitre sin vanvittige roman “Vi ses deroppe”. Den er skrevet i 2013, men foregår i Frankrig under og efter første verdenskrig. Sådanne romaner er rene guldgruber i forhold til anderledes kildetyper i historieundervisningen – og rolig nu: Jeg taler ikke om hele bogen, men korte uddrag fra de skønlitterære perler. Bruges disse rigtigt, kan der arbejdes med historiebrug, og eleverne gives mulighed for at arbejde kildekritisk med historiske fortællinger.

Personligt bruger jeg et par sider fra Hans Scherfigs “Frydenholm” til at beskrive stemningen i Danmark før besættelsen. Så tag Lemai- tre, Scherfig og co. med på stranden, og husk dem til undervisningen.

Lars Allan Haakonsen, historie og samfundsfag

Kom med på det nye padeltog

De seneste år har spillet padel – tidligere kendt som padeltennis – taget Danmark med storm i en grad, så det nu er den hastigst voksende sportsgren.

Hvis du vil være på forkant med den næste store dille, lyder et godt bud, at den kommer til at hedde pickleball. Spillet kan bedst beskrives som en blanding af tennis, badminton og bordtennis. Jeg har selv fået en intro til pickleball og også undervist mine elever i det - og det er megasjovt.

Modsat padel kræver pickleball ikke en særlig bane med høje bander. Det kan spilles på en badmintonbane – både inden- og udendørs. Så uanset hvordan det danske sommervejr arter sig, er sommerferien en oplagt mulighed til at stifte bekendtskab med en vaskeægte upcoming trend.

Trine Hemmer-Hansen, idræt

Smut over grænsen

En tur over grænsen kan byde på meget mere end bare billige bajere og bom. Inden for bare en times kørsel fra den dansk-tyske grænse finder du masser af spændende udflugtsmål.

Det jødiske museum i Rendsburg er et af de første jødiske museer, som blev etableret efter anden verdenskrig. Det har været lukket i en længere periode i forbindelse med en større renovering, men genåbner i juni. Kombiner et besøg med en omvisning på den jødiske kirkegård.

35 kilometer herfra ligger Slesvig Domkirke, som rummer Frederik den 1.s sarkofag og det fantastiske Bordesholmalter med næsten 400 udskårne træfigurer. Det er en oplevelse, der gør indtryk på både store og små – og som du bør unde dig selv.

Janne Skovbjerg, religion

Tysk lyrik og imponerende sceneshow

En anbefaling fra mig er, at man tager til koncert med Rammstein. De spiller for andet år i træk i Danmark. Hvis man ikke når det, kan man blandt andet fange dem i Berlin tre dage i juli. Rammstein er jo fede, dels på grund af deres imponerende sceneshow, dels på grund af deres rige tekstunivers.

Ellers er der meget tysk musik på Hurricane Festival i Scheessel, som kun ligger knap tre timers kørsel fra den dansk-tyske grænse. Her kan man blandt mange internationale navne opleve Peter Fox, Kraftklub, Die Ärzte og Marteria.

Længere henne i sommeren er der også masser af musikfestivaler i Tyskland, som man blandt andet kan finde frem til på festivalticker.de. Her finder man blandt andet Dannewerk Open Air, som ikke ligger langt fra Danmark.

Bjarne Czeloth, tysk

En zoo er aldrig bare en zoo

Uanset hvor i verden man tager på ferie, vil der være en zoologisk have, en naturpark eller et naturhistorisk museum i nærheden. Og uanset hvor mange af den slags man oplever, finder man ikke to, der er ens. Mine egne favoritter er American Museum of Natural History i New York og NaturOparC i den franske by Hunawirh, som er en naturpark dedikeret til storke. Storken er nemlig et vigtigt symbol i regionen Alsace, hvor parken har til huse, og hvor jeg er kommet meget med min familie.

Dermed har mine børn også fået en helt anden vinkel på et dyr, de ellers troede, de kendte udmærket hjemmefra. Det er nemlig ikke kun eksotiske rejsemål, der kan byde på store naturoplevelser. Om du tager på langfart eller holder staycation, er du uden tvivl i nærheden af en drypstenshule, en zoo, et museum eller noget helt fjerde, der er et besøg værd.

Mette Mellerup, naturfag

Besøg matematikmuseet over there

Jeg drømmer om at besøge National Museum of Mathematics i New York. Hvor fantastisk en ide med et sted, man kan gå hen og opleve matematikken. Med et museum, hvor der kan arbejdes aktivt med matematikken og gøre den spiselig for folk.

MoMath, som det forkortes, formidler matematikken og alle dens finurligheder til børn og voksne. Det virker overhovedet ikke støvet eller tørt, men nærmere som et inkluderende oplevelsesunivers – uden at det bliver Disneyland.

Jeg forestiller mig et besøg, hvor overraskelser og kreative installationer står i kø, og man kan samle inspiration til vinterens udskejelser i klasseværelset. Nye vinkler på kendte problemstillinger og løsninger, man aldrig har set tidligere. Hvem vil med?

Lis Zacho, matematik