Kan skolebestyrelsen pålægge en lærer at bruge karikaturtegninger i undervisningen? Venstre har spurgt Pernille Rosenkrantz-Theil, men er ikke tilfredse med svaret.
Kan skolebestyrelsen pålægge en lærer at bruge karikaturtegninger i undervisningen? Venstre har spurgt Pernille Rosenkrantz-Theil, men er ikke tilfredse med svaret.

Samråd i dag: Hvor står ministeren i spørgsmålet om Muhammed-tegninger i undervisningen?

Bør det med fare for at støde nogle elever være obligatorisk at vise Muhammed-tegningerne i undervisningen, eller skal det med risiko for selvcensur være op til den enkelte lærers metodefrihed? OPDATERET: Samrådet er aflyst, fremgår det af ft.dk

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Opdateret 19/11 kl. 12:48: Dagens samråd er aflyst, fremgår det af Folketingets hjemmeside. Folkeskolen.dk forøger at finde ud af, hvornår det bliver gennemført. red.

Siden den franske lærer Samuel Paty den 16. oktober blev myrdet, efter han havde vist sine elever Muhammed-tegninger som led i et undervisningsforløb om ytringsfrihed, har debatten kørt i højeste gear.

I dag skal undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et samråd svare på, hvad hendes holdning er til emnet.

Desuden skal hun svare på, hvorfor der ikke på ministeriets officielle portal for undervisningsmateriale, Emu, ligger et forløb om Muhammed-krisen, der fulgte i kølvandet på Jyllands-Postens berømte karikaturtegninger af den muslimske profet i 2005.

Venstre mener ligesom Konservative, at Muhammed-krisen bør indgå i folkeskolens historiekanon, da begivenheden har haft stor indflydelse på både dansk inden- og udenrigspolitik.

"Så må det være op til den enkelte at vurdere i hvilket omfang, man vil bruge tegningerne i sin undervisning", siger Ellen Trane Nørby.

Ministeren: Lærernes sikkerhed er en politiopgave

I tirsdagens spørgetime var det Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, der spurgte ind til ministerens holdning på området. Partiet mener ligesom Nye Borgerlige, at selve tegningerne bør være obligatoriske at bruge i undervisningen.

I sit svar til Alex Ahrendtsen slog ministeren fast, "at det er den enkelte skole, der selv bestemmer, hvordan de tilrettelægger undervisningen, og dermed hvilke undervisningsmaterialer der gøres brug af i undervisningen. Den praksis hviler på en lang tradition i Danmark, som vi fra regeringens side ikke ønsker at bryde med".

Pernille Rosenkrantz-Theil understregede desuden, at trusler mod lærere for at vise tegningerne i undervisningen er uacceptabelt.

"Det er en politimæssig opgave at stå for at beskytte landets lærere, i øvrigt fuldstændig ligesom alle andre borgere, og det vil sige, at i forhold til selve den politimæssige opgave vil jeg opfordre til, at det bliver en drøftelse med justitsministeren. Det, jeg har fået oplyst, er, at regeringen og altså herunder justitsministeren i øjeblikket ser på, hvordan vi kan skærpe straffen for trusler, som skal forhindre andre i at ytre sig", lød det i hendes svar.

Powered by Labrador CMS