Det er uprofessionelt at insistere på 100 procent metodefrihed, mener professor Ben Levin

Canada-forsker: En profession har ikke metodefrihed

En profession er enig om, hvordan praksis er, ellers er det ikke en profession, lyder det utvetydigt fra professor Ben Levin, som er en af hjernerne bag Ontarios skolesucces. Men det er lærerne selv, der skal skabe praksisreglerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er ikke andre professioner, der påberåber sig, at alle bare gør tingene på deres egen måde. Ben Levin finder det uprofessionelt, at lærere mange steder i verden insisterer på fuld metodefrihed. "Lægeforeningerne sender guidelines ud for, hvordan lægerne skal udføre deres arbejde og holder øje med, at de følger dem. Som læge kan du ikke sige, at du ikke vil tage blodtryk på patienterne. Men de gør det ikke fordi de er bange for, at nogen tjekker dem, de ved bare, at det er en fundamental del af det at praktisere medicin".

Canada viser vej til en bedre skole

Faste metoder

Uddannelsesordfører Karen Ellemann (V) bed fast i Ben Levins holdning til metodefriheden, da hun besøgte Ontario for en måned siden.

"Idealet må være, at al undervisning baseres på viden om, hvilke metoder der virker, og at det derfor er de metoder, man gør brug af (...) Børns læringsudbytte er ikke en lotteriseddel", som hun skrev i bloggen fra Canada.

Metodefriheden under hård behandling

Ben Levin understreger, at lærerne fortsat skal have mulighed til at tilpasse praksis til den klasse eller elev, de står med. "'Vi skal ikke have en verden, hvor skolelederne eller arbejdsgiverne fortæller lærerne, hvordan de skal undervise. Det er de profesionnelle selv, som skal fastsætte praksis. Det her er hvad vi er enige om er god praksis, og derfor vi forventer vi, at alle lærere underviser ud fra dette".

Se videointerview med Ben Levin om metodefrihed - beklager forringet billedkvalitet.