Onsdag overtog lærer Allan Christensen Sofie Carsten Nielsens job som politisk leder for De Radikale. For en dag.

Lærer i spidsen for De Radikale for en dag

De Radikale havde onsdag en ny politisk leder - for en enkelt dag. Partiet havde opslået Sofie Carsten Nielsens job med kravet om, at stillingen skulle gå til en person, der vil give partiet inspiration til, hvordan man skaber en bedre folkeskole.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi skal have afskaffet uddannelsesparathedsvurderingen - og vi skal ikke erstatte den med noget andet".

De Radikales politiske leder diskuterer onsdag eftermiddag de igangværende forhandlinger i folkeskoleforligskredsen om et nyt test- og evalueringssystem på sit kontor.

Med til mødet er to af partiets politiske konsulenter, og der bliver gjort foreløbig status på forhandlingerne, så der kan lægges en strategi for partiets videre færd ved forhandlingsbordet.

Mødet foregår på politisk leder Sofie Carsten Nielsens kontor, men direktiverne kommer ikke fra kontorets sædvanlige indehaver. For én dag har partiet nemlig fået ny politisk leder, så det i stedet er lærer Allan Christensen, der leverer partiets strategiske træk.

Radikal leder om skolereformen: "Jeg laver fejl. Med store konsekvenser"

30 lærere ønskede jobbet

Før sommerferien slog partiet Sofie Carsten Nielsens post op på Jobindex for en enkelt dag, og jobbet kunne alene besættes af en person med ideer til at forbedre folkeskolen.

Omkring 30 lærere søgte jobbet, og fem af dem var til jobsamtale hos Sofie Carsten Nielsen og partiets undervisningsordfører, før jobbet gik til Allan Christensen, der til hverdag er lærer på Skovvejens Skole i Ballerup, hvor han underviser i samfundsfag, geografi og tysk.

"Vi har skabt en præstationskultur, der gør, at eleverne lærer mindre end før. Det gælder også de fagligt dygtigste, som udvikler en strategi, hvor de kun siger noget, medmindre de er helt sikre på, at de har det rigtige svar. De googler svaret og har ikke fokus på læring", lyder det roligt, konstaterende fra Allan Christensen til de to konsulenter.

Farvel til karakterræset 

Alle meldinger bliver givet med en ro og et "vi", så det er svært gennemskueligt, at i dag er første og eneste dag på posten. Og de politiske konsulenter lytter, kommenterer og kommer med input, som var det et strategimøde med partitoppen.

Karaktererne fjerner fokus fra læringen

Allan Christensen fortæller sine konsulenter, at folkeskolens store fokus på karakterer er skyld i, at det er præstationen og ikke læringen og mestringen, som er det altoverskyggende for eleverne. En mulighed kunne derfor fx være at afskaffe alle karakterer undtagen elevernes eksamenskarakterer.

"Vil det ikke være mere usikkert og urimeligt for eleverne, fordi det så alene er deres præstation inde til eksamenen, der tæller?", spørger en af konsulenterne sin midlertidige politiske leder.

"Måske. Men de mundtlige prøver er blevet sådan, at de faktisk varer en hel måned, og derfor udgør selve præstationen på dagen kun en lille del", forklarer Allan Christensen.

Præstationskulturen har overtaget skolen 

Dagen igennem har Allan Christensen forsøgt at overbevise både den radikale folketingsgruppe og et par radikale kommunalpolitikere om sine ideer til at forbedre folkeskolen.

Som politisk leder stod Allan Christensen naturligvis i front for dagens gruppemøde med partiets gruppemedlemmer. Med til mødet havde han Ida og Anna fra 9. klasse på Skovvejens Skole. Foto: Michelle Berg

Lad være med at indføre mere vejledning

Her har han gentaget et af sine største ønsker; en aflivning af uddannelsesparathedsvurderingen (UPV).

Og det spiller faktisk godt ind i de igangværende politiske forhandlinger, får han at vide fra en af partiets konsulenter. For netop en afskaffelse af UPV'en har SF bragt på bordet, refererer konsulenten.

"Men hvis vi skal afskaffe den, så skal vi huske at gøre det på den rigtige måde, så det er vigtigt, at vi snakker om, hvad der skal være i stedet", lyder det videre fra konsulenten.

Forhandlinger: SF vil også afskaffe uddannelsesparathedsvurdering nu 

Svaret er enkelt. Der skal ikke indføres nye tiltag, regler eller for den sags skyld mere vejledning. Den rolle kan lærerne sagtens varetage, lyder det fra Allan Christensen.

Han oplever faktisk, at den nuværende vejledning, der tilbydes elever, som er vurderet ikke-uddannelsesparate, langt fra virker efter hensigten - nærmere tværtimod, siger han.

"Det er ofte unge, som har det svært i livet og nogle af dem har begået kriminalitet. De opfatter det langt fra som en hjælp, at der kommer en voksen udefra fra systemet. Så det virker faktisk modsat af tanken, fordi de unge typisk ikke har et godt forhold til systemet", siger han.

Overvej forsøg for at gøre det mere politisk spiseligt

Allan Christensen er også klar med et svar på, hvad de radikale politikere skal svare, hvis de bliver spurgt til, hvad der skal erstatte UPV'en.

"Studievejledningen på skolen skal opgraderes, og lærerne skal klædes bedre på. Sikkert er det i hvert fald, at vi ikke har brug for et formelt system af folk, der kommer udefra. Hver elev er forskellig, og derfor skal der være frihed til, at skolen finder den bedst mulige løsning til den enkelte elever, og det vil frigive en masse tid, hvis skolerne selv kan bestemme", siger han og får som råd fra en af konsulenter, at han som leder kan overveje at foreslå et forsøg med forskellige vejledningsmetoder, hvis det skal gøres mere politisk spiseligt.

Radikale vil gentænke skolens grundlag med en 'grøn betænkning'

Undervejs peger partiets midlertidige politiske leder på en mulig ny kommunikationsstrategi til at overbevise både partiets egen folketingsgruppe og ikke mindst de andre partier.

"Vi skal hele tiden tale ud fra, at vi har eleven i centrum, og ikke hvad der er bedst for alle mulige andre. Hvis vi afskaffer de nationale test og karakterer, er det, fordi vi mener, at det vil føre til, at børnene lærer mere. Vi laver jo ikke skole for forældrenes skyld", kommer det selvsikkert fra Allan Christensen.

Nu begynder forhandlingerne om et ny testsystem: Se her, hvad der forhandles om 

Radikal øjenåbner

Da klokken nærmer sig 16 får Sofie Carsten Nielsen endelig lov til igen at vende retur til sit kontor. Her møder hun sin vikar, der er klar til at uddele roser.

"Jeg er virkelig imponeret over den lydhørhed, jeg er blevet mødt af hele dagen fra alle i folketingsgruppen, og der er virkelig er en forståelse for, at vi kommer længst med tillid fremfor regler og kontrol. Jeg blev lidt overvældet over, at Martin Lidegaard virkelig gik til mig tidligere i dag. Men bagefter kom han hen til mig og sagde, at han var fuldstændig enig med mig", fortæller den afgående politiske leder til Sofie Carsten Nielsen.

Ministerens flidskarakterer får hård modtagelse: "Hvor pokker kom det fra? Hvem ønsker det?" 

Det frembringer et grin fra den normale politiske leder.

"Ja, sådan er vi politikere nok. Vi forsøger altid at forberede os på, hvad der kan komme af modargumenter", kommer det fra Sofie Carsten Nielsen.

Hun fortæller, at det har været lidt af en øjenåbner, at modsvaret på en mulig afskaffelse af UPV'en ikke nødvendigvis er mere standardiseret vejledning.

"Det er jo typisk os på Christiansborg. Vores svar vil typisk være, at vi skal indføre mere vejledning ud fra en tro om, at det vil have mest gavnlig effekt for de unge. Men vi ved jo fra socialområdet, at mødet med systemet langt fra altid går, som vi forventer, og hvorfor skulle det være anderledes for de unge?".   

 

Powered by Labrador CMS