Radikale vil gentænke skolens grundlag med en 'grøn betænkning'

Marianne Jelved og Lotte Rod fra De Radikale vil frem mod sommeren lade sig inspirere af skolefolk. Målet er et nyt skolepolitisk grundlag, en 'grøn betænkning'. Som optakt var de på besøg hos lærer Mette Frederiksen i Værløse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Velkommen i virkeligheden".

Lærer og debattør Mette Frederiksen står ved flagstangen i skolegården på Syvstjerneskolen i Værløse og tager i mod de to radikale folketingspolitikere Marianne Jelved og Lotte Rod. Vinden bider koldt, så Mette Frederiksen slår trods corona døren op til 4. klasse. Hun har sat stolene med god afstand og vasket blommer med plasthandsker på. Men selv om hun opfører sig som værten, så er det faktisk politikerne, der har inviteret sig selv.

En kameramand har fulgt Mette Frederiksens undervisning hele dagen, og politikerne lytter opmærksomt, da hun fortæller om, hvordan eleverne i dag har læst en historie om hakkeorden hos høns, som oplæg til en dag, hvor det har handlet om hierarkier blandt mennesker. Der har været stavetræningsstafet og gåture, og der har været differentieret undervisning og stor variation. Eleverne har fået en dialogopgave med hjem, hvor de skal tale med forældrene om hierarkier.

"Det er motiverende for børnene", siger Mette Frederiksen.

Vejen frem mod en grøn betænkning for skolen

Vejen frem mod en grøn betænkning for skolen

"Skolen har rigtig mange opgaver, men jeg synes, at den allervigtigste tekst er formålsparagraffen", siger hun og modtager anerkendende nik fra politikerne.

Politikerne har nemlig et klart mål med besøget. De vil have hjælp til at se på skolen med nye øjne, fortæller Lotte Rod.   

"Fra på mandag inviterer Marianne og jeg til samtaler om skolen, som kommer til at løbe over det næste halve år en mandag om måneden. Vi oplever, at skolen er blevet en kampplads. Der mangler et sted for en samtale med hinanden om, hvad meningen med skolen er. Vi har reguleret for meget på rammerne og ledt for lidt på formålet. Vi vil finde tilbage til, hvad politikernes rolle er, og vi vil gerne blive klogere", siger Lotte Rod og fortæller, at slutmålet med møderne er at formulere en  betænkning for skolen.

Det skal være en 'grøn betænkning', som på samme måde som den såkaldte 'blå betænkning', som et læseplansudvalg med den radikale K. Helveg Petersen som formand formulerede efter folkeskoleloven i 1958. Den blå betænkning gav retningslinjer for alle skolens fag og undervisning på baggrund af loven.

"Den grønne betænkning skal være et grundlag for skolen. Marianne og jeg vil gerne tænke radikal politik, men af samtalerne skal der komme en grøn betænkning, som er en tekst, der i høj grad kommer til at beskrive dilemmaerne. For jeg tror ikke, vil bliver enige om alting. Men vi kan blive meget mere tydelige om det dobbelte formål, der er, hvordan vi vægter faglighederne mellem hinanden, og så kommer diskussionen bagefter, hvad det er for rammer, der understøtter det", siger Lotte Rod. Marianne Jelved bakker hende op.

"Vi skal have en større bevidsthed om, hvad en god skole egentlig er. I hvert fald er det ikke en, hvor man laver understøttende undervisning en enkelt tirsdag sidst på eftermiddagen. Det er et forsøg på at skabe en fælles forståelse på trods af partierne", siger Marianne Jelved.  

"Vi vil gerne gøre mere ud af formålet og til gengæld sætte mere fri", siger Lotte Rod.

I første omgang kommer det til at foregå som virtuelle møder, hvor alle kan klikke sig ind og lytte med. Men med tiden håber de at kunne holde rigtige møder. De lover ikke at være enige med alle, de har inviteret.

"De er alle sammen karakteriseret ved at blande sig i den debat, der hedder skole, på forskellig måde. Det første møde er med Alexander von Oettingen og Bjørn Bredahl, forstander på Borups Højskole, og skoleforskeren Ning de Coninck-Smith", siger Marianne Jelved. 

Skolepolitik er hævet over partipolitik

Skolepolitik er hævet over partipolitik

Og netop derfor mener de, at lærer Mette Frederiksen er den helt rigtige at besøge, inden de offentlige arrangementer for alvor går i gang. Mette Frederiksen stiller beredvilligt op, selv om det er et parti, der gerne vil bruge hende til at skabe opmærksomhed om et radikalt skoleprojekt.

"Jeg mener, at skolepolitik er hævet over partipolitik. Når nogle politikere interesserer sig for skolen, og jeg synes i parentes bemærket, at de radikales holdninger omkring skolen er gode, så stiller jeg gerne op. Men jeg havde også takket ja, hvis det var et andet parti, for jeg synes, det at løfte debatten om skolen er vigtig", siger Mette Frederiksen.

Hun er helt enig med Lotte Rod i, at skolen har været for rammestyret.

"Har I også inviteret KL?", spørger hun. "Ja", siger Lotte Rod.

"Det var godt. Det kommer til at spille en stor rolle, hvordan de modtager det", siger Mette Frederiksen. 

"Jeg kan så godt lide, at det hedder en folkeskole. Det må for Guds skyld aldrig komme til at hedde en statsskole, selv om man nogle gange godt kan blive lidt i tvivl, om det efterhånden er blevet en statsskole. Det er en skole for folket, for fællesskabet for mangfoldigheden. Når vi lykkes med det, så er det så sjovt at være lærer".