Her er halvdelen af Rikke Engbo Andersens nuværende spanskhold. Hun håber, at næste års nye hold bliver markant større.
Her er halvdelen af Rikke Engbo Andersens nuværende spanskhold. Hun håber, at næste års nye hold bliver markant større.

Sproglærer har lavet alt materiale selv: Håber spansk en dag kommer på niveau med tysk og fransk

Rikke Engbo Andersen er hovedkvinden bag den måske første lokale sprogstrategi på en folkeskole, og så er hun måske også den eneste folkeskolelærer i Danmark, der underviser i spansk.

Publiceret

Skovvangskolens sprogstategi

Både folkeskolen.dk/engelsk og folkeskolen.dk/tyskfransk har iden senere tid haft fokus på Skovvangskolens foreløbigesprogstrategi. 

Læs mere om skolens overordnede tanker om tilblivelsen af sprogstrategien.

Læs om skolens visioner for engelsk.

Læs om skolens visioner for tysk.

Læs om skolens visioner fra fransk.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rikke Engbo Andersen elsker sprog og især spansk.

Selvom hun også underviser i tysk, dansk, historie, idræt, håndværk og design er hun overhovedet ikke i tvivl om, at hun er allergladest for at undervise i et fag, der normalt ikke er at finde på skoleskemaet.

Spansk er yndlingsfaget, og det er selvom, hun ikke har en uddannelse i sproget. Hun opdagede glæden ved sproget, da hun havde faget i sin tre gymnasieår og derefter tog hun et helt sabbatår i Mellemamerika.

Da hun vendte hjem til Danmark, var det kun med ét mål for øje: at tjene penge nok til et år i Latinamerika. Og da hun gik i gang med sin læreruddannelse, lykkedes det hende tilmed at få arrangeret, at hun kunne tage sin anden praktikperiode på en ungdomsuddannelse i Peru.

Første ti år med spansk som 1-årigt valgfag

Rikke Engbo Andersen kalder da også spansk for sit hjerteblod. Og derfor var det helt oplagt, at hun gik efter at få lov til at undervise i spansk som valgfag på den første skole, hun blev ansat på.

Det lykkedes, og i de første ti år underviste hun med stor succes i faget som et étårigt valgfag. Og efter at have været væk fra lærerlivet i nogle år er hun tilbage på en folkeskole i form af Skovvangskolen i Aarhus. Og denne gang har hun mulighed for at undervise i det udvidede valgfag, der strækker sig over alle udskolingens tre år.

Hun er rigtigt glad for, at det nu er muligt at udbyde faget som et treårigt valgfag, der giver adgang til, at eleverne kan vælge det som fortsættersprog på gymnasiet. Og selvom der muligvis endnu ikke findes gymnasier, der tilbyder spansk som fortsættersprog, så tror Rikke Engbo Andersen på, at valgfaget er et vigtigt første skridt.

"Det er rigtigt spændende at være med til at starte noget op, og jeg håber, at spansk løbende bliver større og på sigt kommer op på niveau med tysk og fransk", siger hun.

Drømmer om udveksling til Barcelona

Trods Rikke Engbo Andersens store engagement for at udbrede sproget, består hendes hold kun af seks elever, der er i gang med deres andet år med spansk. Den beskedne størrelse giver imidlertid nogle privilegier.

"Vi skal på Street Food, hvor man kan købe sydamerikansk mad. Her skal eleverne bestille på spansk. Vi har også været i biografen, hvor vi har set filmen 'Diego Maradona'. Og så håber jeg rigtigt meget, at vi kan få lov til at tage på udveksling til Barcelona, hvor vi har fået en venskabsklasse. Så selvom jeg gerne vil have langt flere til at vælge spansk, så er det jo luksus, når vi kun er seks. For så bliver det nemmere at få lov at gøre sådan nogle ting", siger hun.

"Men vi har fået det til at gå op, og det er jeg simpelthen så glad og lettet over".

Skal vække Via-studerendes appetit for sprog

Som folkeskolen.dk/engelsk og folkeskolen.dk/tyskfransk har skrevet om i den seneste tid, er Skovvangskolen som den måske første folkeskole i gang med at udvikle en lokal sprogstrategi. En strategi, der blandt andet er Rikke Engbo Andersens fortjeneste.

Den lokale læreruddannelse på professionshøjskolen Via har også fået øjnene op for skolens store satsning på sprog. Her er man især imponeret over, at skolen formår at kunne tilbyde spansk.

"De vil rigtigt gerne styrke fremmedsprogene, især fordi det i år ikke lykkedes dem at oprette et franskhold. Og der findes jo heller ikke linjefag i spansk. Så man har i stedet lavet et tillægsmodul, der hedder 'Appetit på sprog'. Her skal vi fx lave et lille appetitvækker-møde for de studerende, og det er især for at vise, at det faktisk er muligt fx at starte spansk op, hvis man har haft det i gymnasiet eller har været ude at rejse i en længere periode. Mange tør ikke undervise i faget, fordi de føler sig usikre på deres niveau. Det er ærgerligt".

Powered by Labrador CMS