Der er ansøgningsfrist til at tilmelde sig spanskforsøget torsdag den 22. marts.

Spanskforening: Sådan får I spansk som treårigt valgfag

Igen fra næste år vil det være muligt at tilmelde sig ministeriets spanskforsøg, der giver grønt lyst til at udbyde faget som et treårigt valgfag. Første år tilmeldte kun to folkeskoler sig, så Spansklærerforeningen vil nu forsøge at sprede budskabet.

Publiceret

De her skoler er med i forsøget fra 2017

Lynghøjskolen, Roskilde

Tjørnegårdsskolen, Roskilde

Frederiksberg Ungdomsskole

Ringsted Ungdomsskole

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var mildt sagt ikke mange ansøgninger, Undervisningsministeriet skulle forholde sig til, da Merete Riisager iværksatte et forsøg, der gav skolerne mulighed for at oprette spansk som et treårigt valgfag - fremfor de nuværende regler, hvor skolerne kun må udbyde det som étårigt fag.

Ministeriet modtog nemlig kun ansøgninger fra to folkeskoler og to ungdomsskoler.

Mere spansk i skolen? Kun to skoler vil være med i forsøg 

Ifølge både Skolelederforeningen og Spansklærerforeningen, der består af spansklærere i de gymnasiale uddannelser, var en for kort ansøgningsfrist skyld i den undseelige bunke ansøgninger.

Nu har skolerne igen mulighed for at tilmelde sig ordningen fra næste år. Og denne gang er Spansklærerforeningen klar til at gøre ekstra opmærksom på forsøget.

"Vi har udarbejdet en masse materiale til vores medlemmer, så de kan tage kontakt til de folkeskoler, der ligger i deres område. Det indeholder blandt andet også en invitation til forældre til at komme og høre os fortælle om, hvad man kan bruge faget til", fortæller formand for foreningen Irma Kobæk.

Spanskforening: Undervisere og rektorer er positive

I forbindelse med forsøget nedsatte ministeren en gruppe af fire personer, der skulle udarbejde en læseplan og vejledning. Men da der typisk ikke er spansk på skemaerne på folkeskolerne, er der brug for at finde lærere, der vil kunne stå for undervisningen.

Skole med i spanskforsøg: Det øger elevernes sprogmuligheder

Her anbefaler Irma Kobæk, at skolerne tager kontakt til det nærliggende gymnasium.

"På de fleste gymnasier vil der være en underviser, som er interesseret i at undervise elever fra folkeskolen. Og jeg ved, at der også er mange rektorer, som synes, at det er fint, at deres lærere bliver frikøbt i en periode", siger hun.

Ifølge Irma Kobæk bør skolerne samtidig kontakte kommunen for at finde ud af økonomien omkring den ekstra lærerresurse.

Forsøg kan føre til fortsætterspansk på gymnasiet

Irma Kobæk arbejder til dagligt som underviser på gymnasiet Roskilde Katedralskole, og her har man et samarbejde med de to folkeskoler, der er med i forsøget.

Spanskforening om beskeden deltagelse i forsøg: Samarbejd med gymnasierne

"Vi havde i forvejen et samarbejde med de to skoler, fordi de udbød spansk som etårigt valgfag. Så det var meget nemt for os at udvide det til et treårigt fag", fortæller hun.

Selvom formanden for Spansklærerforeningen hellere havde set, at Merete Riisager havde gjort spansk til 2. fremmedsprog på linje med tysk og fransk, er hun glad for forsøget.

"Det betyder, at vi på vores gymnasium nu kan udbyde spansk som fortsætterfag, når de nuværende elever er færdige med folkeskolen i 2020. Det betyder meget for det niveau, de kan opnå i løbet af gymnasiet", siger hun.

Forlænget frist til treårigt forsøg med spansk

Der er ansøgningsfrist den 22. marts. Skoler eller kommuner, der ønsker at deltage kan henvende sig til sabine.gadeberg.larsen@stukuvm.dk for mere information. 

Powered by Labrador CMS