Spansk
1   8

Mere spansk i skolen? Kun to skoler vil være med i forsøg

I fredags var der deadline for tilmelding til ministeriets forsøg, som giver mulighed for at udbyde spansk som treårigt valgfag. Det har kun to folkeskoler gjort.

Skal spansk blive en større del af folkeskolens undervisningstilbud? Det har undervisningsministeriet forsøgt at lægge op til ved at igangsætte et forsøg, som skolerne har kunnet tilmelde sig op til skoleferien.

I dag kan skolerne udbyde spansk som étårigt valgfag. Med forsøget skulle der gives lov til, at skolerne kunne udbyde faget som et treårigt valgfag udover de to 2. fremmedsprog tysk og fransk.

Artiklen fortsætter under banneret

Men selvom ministeriet undervejs forlængede tilmeldingsfristen, har kun to Roskilde folkeskoler og to ungdomsskoler ønsket at være med.

Skolelederforeningen: Al for kort frist

Næstformand i Skolelederforeningen Dorte Andreas er ærgerlig over, at ikke flere skoler kommer med i forsøget. Men det beskedne ansøgertal er næppe udtryk for, at der ikke findes nogen interesse, vurderer hun.

"Når skolerne først får besked om forsøget midt i maj, er det for længst kørt med fagfordeling og skemalægning. Man skal jo finde ud af, om der er nogen, der kan undervise i faget, eller om man skal have etableret et samarbejde for at kunne udbyde spansk", forklarer hun og noterer sig, at ministeriet heller ikke har været gode nok til at skabe opmærksomhed omkring forsøget.

De her skoler er med i forsøget

  • Lynghøjskolen, Roskilde
  • Tjørnegårdsskolen, Roskilde
  • Frederiksberg Ungdomsskole
  • Ringsted Ungdomsskole

Kilde: Undervisningsministeriet

Skolerne har kunnet tilmelde sig siden 9. maj. I første omgang var ministeriets deadline 8. juni, inden den blev forlænget til 30. juni.

Spansklærere hænger ikke på træerne

Både ministeriet og Skolelederforeningen oplyser, at de ikke har noget overblik over, hvor mange skoler der i forvejen udbyder spansk som étårigt valgfag. Men Dorte Andreas har en klar forventning om, at spansklærere ikke ligefrem hænger på træerne.

"Vi ved ikke, hvor mange der kan spansk, men vi ved, at det er svært at skaffe fransklærere. Så jeg forestiller mig, at det også er svært at skaffe spansklærere", fortæller hun.

Har skolerne ikke lærere til at undervise i spansk, kan skolerne ifølge Dorte Andreas overveje muligheden for at indgå et samarbejde med den nærliggende ungdomsskole.

"Men det vil i så fald blive et økonomisk spørgsmål. En anden mulighed kan være, at man samler elever fra flere skoler. Men så skal man koordinere, at alle har valgfag på samme tid. Så det kræver en del planlægning, og det har helt sikkert spillet ind i forhold til de meget få tilmeldinger", lyder det fra skoleledernes næstformand.

Minister: Forsøget skal bidrage med vigtig viden

De to Roskilde folkeskoler kan se frem til at modtage læseplan og vejledning til det treårige valgfag fra en arbejdsgruppe, som ministeriet har nedsat.

Da Merete Riisager præsenterede forsøget, lød det, at forsøget skulle bidrage med "viden om, hvordan eleverne når et dybere fagligt niveau i spansk".

Desuden skal en afsluttende evaluering af forsøget ifølge ministeren danne grundlag for, "om spansk kan indgå som 2. fremmedsprog i folkeskolen".

Det vil igen være muligt at tilmelde sig forsøget til næste år. Ministeriet oplyser, at der kommer mere information på den anden side af sommerferien.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.779 andre er allerede tilmeldt
SOMMERKONKURRENCE

Tilmeld dig et eller flere af nyhedsbrevene fra Folkeskolens faglige netværk og deltag i lodtrækningen om et ophold for to med ALT betalt. 

Vinderen trækkes d. 25. juni.

Sinatur -konkurrence .1png

Tilmeld dig her