Ghettoskoler kan komme under skærpet tilsyn, hvis Undervisningsministeriet vurderer at der er tendenser til negativ social kontrol blandt eleverne.
Ghettoskoler kan komme under skærpet tilsyn, hvis Undervisningsministeriet vurderer at der er tendenser til negativ social kontrol blandt eleverne.

Ghettopakken: 28 skoler risikerer udvidet tilsyn

Som følge af ghettopakken er 28 folkeskoler nu udtaget og skal give en redegørelse, som kommer til at afgøre, om de kommer under 'skærpet tilsyn' og i sidste ende risikerer at blive lukket.

Publiceret

GHETTOPAKKEN OG FOLKESKOLERNE

Socialdemokratiet, Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti ogLiberal Alliance vedtog i december 2018 den såkaldte ghettopakke,som tidligere har udmøntet sig i træk i børnecheck ved ulovligtfravær og indførelse af sprogprøver i børnehaveklasser. Et afformålene det skærpede tilsyn på visse skoler er, ifølgeundervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil medvirke til atbekæmpe negativ social kontrol og opspore problemer med børn, derer sprogligt bagud.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) har bedt 28 skolerom at indsende en uddybende redegørelse, som vil afgøre om skolenkommer under skærpet tilsyn.

Hvis en skole udtages til tilsyn, skal de konkrete indsatserbesluttes på baggrund af en grundig analyse af skolensudfordringer, og målene for indsatsen skal fremgå af ensamarbejdsaftale mellem Stuk og skolen ellerkommunalforvaltningen.

Hvis en skole ikke ønsker at samarbejde og tage imod rådgivning,kan styrelsen pålægge skolen en sanktion, som i sin yderstekonsekvens kan være, at skolen lukkes.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministeriet er i færd med at rulle ghettopakkens bestemmelser om nye og skærpede tilsyn med skoler ud. 28 skoler skal senest midt i november redegøre for bl.a. hvad de gør for at mindske andelen af elever, som ikke består dansk ved folkeskolens afgangseksamen i dansk, hvordan de arbejder med at nedbringe fravær blandt elever, og hvordan de bekæmper negativ social kontrol eleverne imellem.

Skolelederforeningen vil følge sagen tæt

Skolelederforeningen har tidligere kritiseret både måden, skolerne udpeges på og at der i høj grad er tale om statslig kontrol med sanktionsmuligheder som at lukke en skole.

"Det her handler jo om straf, og i sidste instans kan staten komme ud og lukke skolen. Vi mener, at deres fornemste opgave burde være at indgå i en dialog og understøtte skoler med problemer, så de ikke ender der, hvor det bliver nødvendigt at lukke dem. Og så er der en udskamning og stigmatisering i det her, som vi ikke bryder os om", har næstformanden for skolelederne, Dorte Andreas tidligere sagt til folkeskolen.dk. Nu begynder foreningen arbejdet med at hjælpe skoleledelsen på de skoler, der skal redegøre for eventuelle tendenser til parallelsamfund blandt elever og forældre.

"Vi kommer til at samle skolelederne på de pågældende skoler til en snak om hvordan det her kan håndteres" siger Dorte Andreas. "Derudover er vi inviteret til nogle møder med ministeriet om det, så vi kommer til at følge sagen tæt også fremover". 

Brøndby Strand SkoleBrøndby
Præstegårdsskolen UrbanEsbjerg
Kvaglundskolen SignaturEsbjerg
Glostrup Skole, VestervangGlostrup
ArenaskolenGreve
HerningsholmskolenHerning
Ole Rømer-SkolenHøje-Taastrup
CharlotteskolenHøje-Taastrup
StrandgårdskolenIshøj
VejlebroskolenIshøj
GildbroskolenIshøj
Tingbjerg SkoleKøbenhavn
Skolen på AmagerbroKøbenhavn
Bellahøj SkoleKøbenhavn
Grøndalsvængets SkoleKøbenhavn
ByskolenLolland
H. C. Andersen SkolenOdense
AbildgårdskolenOdense
Nørrevangsskolen og Centerlinje10Randers
BroskolenSlagelse
Vejle MidtbyskoleVejle
TornhøjskolenAalborg
SeminarieskolenAalborg
EllehøjskolenAarhus
SødalskolenAarhus
Læssøesgades SkoleAarhus
SøndervangskolenAarhus
VestergårdsskolenAarhus
Powered by Labrador CMS