Tosprogede
0   31

Skoleledere: Vi er ofre for lovsjusk med ghettopakken

Selv om loven med træk i børnechecken ved ulovligt fravær er trådt i kraft, aner skolelederne ikke, hvordan de skal håndtere det. De har nemlig ikke modtaget den bekendtgørelse, der fortæller, hvordan de skal gøre. "Grotesk", siger skoleledernes formand.

En ny lov i ghettopakken har siden skoleårets start i begyndelsen af august forpligtet landets skoleledere til at registrere elevers ulovlige fravær, så deres forældre i værste fald kan trækkes i børnechecken.

Men her midt i september har skolelederne stadig ikke modtaget Undervisningsministeriets bekendtgørelse, der ellers skal orientere dem om, hvordan de skal håndtere den nye fraværsregistrering og samtidig sikre, at det gøres ensartet over hele landet.

Det skaber irritation blandt skolelederne, der føler, at de gøres til ofre for "lovsjusk og dårligt politisk håndværk", fortæller formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, der netop har gennemført en stribe dialogmøder med skoleledere over hele landet.

Frygt for juridiske konsekvenser

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi er dybt frustrerede over at blive tvunget ind i det her bøvl, som man ikke engang politisk har fået helt på plads endnu. Skolelederne er frustrerede over, at de nu skal sidde og være sindssygt opmærksomme på, hvordan de registrerer, for det kan jo få juridiske konsekvenser", siger skoleledernes formand til folkeskolen.dk.

"Hvis der er nogle forældre, der klager over, at de ikke får udbetalt deres børnepenge, skal man jo juridisk kunne dokumentere, at det har fundet sted".

Claus Hjortdal oplyser, at skolelederne fremover - når den nye bekendtgørelse engang er nået frem til dem - forpligtes til at registrere elevers fravær én gang om dagen og i overbygningen to gange om dagen.

"Men de ved det bare ikke endnu. Det står i den bekendtgørelse, der ikke er kommet endnu. Lige nu ved vi faktisk ikke, hvordan man præcist definerer begreberne lovligt eller ulovligt fravær, så foreløbig lever vi efter de gamle regler, der er blevet fastlagt i de enkelte kommuner", siger Claus Hjortdal.

Skolelederne: Det er lovsjusk

Han oplyser, at Undervisningsministeriet hidtil ikke har kunnet gøre ham klogere på, hvornår den omstridte bekendtgørelse sendes ud - og selv tøver han heller ikke med at bruge udtryk som "lovsjusk" og "dårligt politisk håndværk".

"Det er jo helt uhørt at vedtage noget, der kan indebære økonomisk straf for nogen, hvor den lovgivning, der hører til, er ukendt. Det er jo helt grotesk", siger Claus Hjortdal.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har ikke ønsket at kommentere kritikken fra skolelederne.

I begyndelsen af august bekendtgjorde ministeren i et svar til de Radikales Lotte Rod, at det trak ud med udsendelsen af bekendtgørelsen. Det skyldtes blandt andet, at den politiske beslutning om at iværksætte fraværsstraffen tilsyneladende blev truffet på et forkert grundlag.

Tre gange så mange som forventet

Efter at Pernille Rosenkrantz-Theil var tiltrådt som minister, viste det sig nemlig, at tallet for hvor mange familier, der ville blive ramt af træk i børnechecken, var tæt på tre gange så højt - nemlig 14.400 elever - som oprindeligt vurderet.

Derfor iværksatte ministeren endnu en kulegravning af beregningsgrundlaget af antallet af elever, der vil være omfattet af de nye regler.

Samtidig bebudede hun, at partierne bag delaftalen om parallelsamfund på undervisningsområdet - eller ghettopakken - ville blive indkaldt til en drøftelse, når beregningerne var færdige. Partierne er endnu ikke blevet indkaldt til møde.

Derimod har formanden for KL's børne- og undervisningsudvalg, Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), opfordret regeringen til at udskyde de nye regler.

"Når der fortsat er så stor usikkerhed om, hvordan loven skal udmøntes, så er der brug for mere tid til at sikre en ordentlig og sikker implementering", sagde Thomas Gyldal Petersen til folkeskolen.dk i august.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
969 andre er allerede tilmeldt