Uddannelsesvejledning
0   3

Elever med særlige behov skal kunne deltage i Special Skills i hele landet

På onsdag udforsker 300 elever med særlige behov deres talenter og fremtidsdrømme, når bo- og uddannelsestilbuddet Thorshøjgård i Ishøj for tredje år i træk arrangerer Special Skills. Interessen er så stor, at Special Skills skal gøres landsdækkende.

Alle unge har ret til en uddannelse og til medindflydelse på deres fremtid. Men hvis man er 15 år og har særlige behov, kan det være svært at kende sine muligheder. Det er baggrunden for uddannelsesarrangementet Special Skills, som på onsdag finder sted for tredje år i træk på bo- og uddannelsestilbuddet Thorshøjgård i Ishøj.

Special Skills er skræddersyet til udskolingselever, som får specialundervisning. I løbet af dagen stifter de bekendtskab med relevante fag og uddannelsesretninger, og de kan udforske og udfordre sig selv i værksteder, hvor hjerner, hjerter og hænder kommer i spil.

Special skills

Special Skills r udviklet i et samarbejde mellem landsforeningen Livsværk, bo- og uddannelsestilbuddet Thorshøjgård i Ishøj og 11 andre uddannelsestilbud. Inspirationen kommer blandt andet fra Skills Denmark, der har til formål at fremme erhvervsuddannelserne.

Årets arrangement på onsdag er det tredje i træk med cirka 300 tilmeldte udskolingselever og deres vejledere fra specialtilbud i hovedstadsområdet.

Dagen begynder med åbningstale ved Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp. Derpå åbner alle værkstederne, og Skills Stafetten skydes i gang i det store telt. Der er medaljer og præmier til vinderne i stafetten, og alle deltagere får et diplom. 

En central aktivitet er Skills Stafetten, hvor de unge dyster mod hinanden i faglige færdigheder, som er tilpasset deres forskellige funktionsniveauer. Stafetten indeholder konkurrencer inden for blandt andet gartneri, teknik, auto, køkken, snedker, detail og botræning.

En vejledningsplatform på tværs af tilbud

Artiklen fortsætter under banneret

Special Skills er ikke en markedsføringskanal for bestemte skoler eller uddannelsessteder, men en non-profit vejledningsplatform på tværs af uddannelsestilbud. Deltagerne præsenteres således hverken for merchandise, reklamer eller salgs- og markedsføringsmateriale for specifikke skoler.

"Vi inspirerer og motiverer de unge med en bred vifte af fag og aktiviteter, og alt er tilrettelagt specifikt til unge med specielle behov. Lige som alle andre har de interesser og ideer, som skal udforskes og afprøves, før de vælger ungdomsuddannelse eller beskæftigelse. Det kan de på Special Skills, siger Ulla Groth.

Hun er bestyrelsesformand for Special Skills og tidligere direktør i Skills Denmark, som arrangerer de årlige danmarksmesterskaber i erhvervsuddannelser inklusiv en stafet, hvor elever i 8. klasse dyster mod hinanden i opgaver, der kræver et praktisk håndelag. Special Skills er inspireret af Skills Denmark.

Special Skills bliver landsdækkende i løbet af de næste par år

Interessen for at deltage i arrangementet i Ishøj har været stor, og Special Skills bliver nu omdannet til et landsdækkende projekt, der kan være med til at styrke uddannelsesvejledningen for unge med særlige behov.

Den opgave skal løftes af en nonprofit-forening i tæt samarbejde med uddannelsesvejledere, skoler, uddannelsestilbud og kommuner over hele landet.

"Alle unge med særlige behov har ret til et ligeværdigt uddannelses- og vejledningstilbud. Det indebærer blandt andet muligheden for at prøve sig selv af og snuse til de færdigheder, der bliver efterspurgt i samfundet. Men mulighederne skal præsenteres i en form, de unge kan forholde sig til. så de kan få medindflydelse på deres fremtid på lige fod med jævnaldrende fra normalområdet", siger Morten Ellehauge, projektleder for Special Skills.

Pilotprojekter skal give erfaringer med at flytte konceptet

Planen er at gennemføre tre pilotprojekter på Sjælland til næste år. Bo-, uddannelses- og beskæftigelsestilbuddet Elleslettegård ved Vedbæk kommer til at tegne sig for det nordsjællandske. Derudover satser Morten Ellehauge på at finde en vært på både Syd- og Vestsjælland.

"Et er at køre arrangementet på Thorshøjgård. Noget andet er at flytte konceptet til andre institutioner, for der er meget logistik i at få det hele til at glide, så eleverne ikke hyles ud af det. Hvis der for eksempel sker noget uforudset for en elev med autisme, kan hele dagen være ødelagt, inden man kommer i gang. Eleverne skal kunne være i arrangementet,", siger projektlederen.

Morten Ellehauge har selv været STU-leder, og han vil trække på sit netværk til at få Special Skills til Jylland i 2021. Men først skal han bruge erfaringerne fra de tre sjællandske pilotprojekter til at analysere, hvordan Special Skills kan transformeres til andre institutioner.

"Vi skal se på, hvordan vi gør det smartest, og hen over vinteren vil vi søge fonde om støtte til udviklingsarbejdet. Alene udstyret til Special Skills er en betydelig omkostning, og medarbejderne på værtsinstitutionen skal oplæres i at give point."

VIP-arrangement om potentialet i Special Skills

Morten Ellehauge ser perspektiver i at tilknytte institutioner, der tilbyder STU, til Special Skills.

"I blandt andet Storkøbenhavn og Nordsjælland er der udbud på STU-området. Hvis de institutioner er med i Special Skills, får vi en direkte kobling til de skoler, som deltagerne fra grundskolen kan få tilbudt en uddannelse hos. Lige nu prøver jeg at blive klogere på, hvordan det giver mest mening at angribe den opgave", siger projektlederen.

I forbindelse med arrangementet på onsdag afholder foreningen bag et VIP-arrangement om potentialet i Special Skills og hvordan det kan gøre en forskel for en sårbar gruppe af unge. Blandt de 15 tilmeldte er repræsentanter fra UU Danmark, UU København og KL. De skal blandt andet høre om ideen bag Special Skills, og hvordan de kan få en rolle i fremtidige arrangementer. De skal også ud på pladsen og se de unge blive udfordret.

Som led i sin informationsstrategi er foreningen bag Special Skills også med på Specialmessen i Roskildehallerne den 18. og 19. september og Ligeværds messe på Aarhus Rådhus den 3. oktober.

Du kan læse mere om Special Skills på Thorshøjgård via dette link:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.518 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
507 andre er allerede tilmeldt