Specialundervisning
0   1

300 udskolingselever fra sjællandske specialklasser konkurrerer i special skills

300 elever med særlige behov skal løse praktiske opgaver på tid, når de i dag stiller op til den første udgave af Special Skills. Arrangementet bygger på et koncept fra SkillsDenmark og skal give eleverne et billede af deres muligheder efter folkeskolen.

For første gang afholdes der i dag Special Skills for udskolingselever fra specialundervisningen. Det sker på Thorshøjgård i Ishøj, som er et bo- og uddannelsestilbuddet for unge mellem 15 og 30 år med særlige behov. Thorshøjgård er en del af foreningen Livsværk og tilbyder blandt andet STU.

Hvem er SkillsDenmark

  • SkillsDenmark arrangerer DM i Skills, som er de årlige danmarksmesterskaber for erhvervsuddannelser. DM i Skills finder sted i forskellige danske byer, og vinderne mødes i en finale.
  • SkillsDenmark afholder også Skills Stafetten, som er en konkurrence, hvor elever fra 8. klasse dyster mod hinanden i opgaver, der kræver et praktisk håndelag. Konkurrencerne foregår i hold af tre med både drenge og piger på alle hold, og hvor kammeraterne står på sidelinjen og hepper.
  • Skills Stafetten afholdes i hele Danmark for at vække elevernes interesse for erhvervsuddannelser.
  • SkillsDenmark udsender derudover unge lærlinge og elever til de store internationale konkurrencer WorldSkills og EuroSkills.
  • Derudover arbejder SkillsDenmark for at fremme erhvervsuddannelsernes image.

Kilde: skilsdenmark.dk

Deltagerne i Special Skills kommer fra specialskoler på blandt andet Vestegnen, på Frederiksbjerg og i Roskilde og skal konkurrence i de samme opgaver, som når SkillsDenmark arrangerer Skills Stafetten for almenskolens 8. klasser. I dagens konkurrencer får eleverne blot lidt længere tid til at for eksempel at hænge tøj på bøjler i en bestemt farverækkefølge eller til at stable tårne af dåser. Der bliver også lidt længere pauser mellem de enkelte opgaver.

"Der er tilmeldt 302 elever, og de kommer sammen med 125 speciallærere. Eleverne deles op i 100 hold med cirka tre på hver. Der er 12 skills i alt, og de er inddelt i tre sværhedsgrader, og elevernes lærere har ved tilmeldingen vurderet, hvilket niveau deres elever skal dyste i", fortæller Stinne Hjorth-Andersen, der som udviklingsleder på Thorshøjgaard står for planlægningen.

Drømme fra uddannelsesmesser risikerer at briste

Artiklen fortsætter under banneret

Ideen til arrangementet er opstået i samarbejde med lokale UU-vejledere.

"Det er svært for unge med særlige behov at finde ud af, hvad de har af muligheder efter folkeskolen. Der findes store uddannelsesmesser, og det er fint, men ofte kommer de unge hjem med en masse pjecer og en drøm om at komme et bestemt sted hen. Men hvis det ikke er det tilbud, de bliver visiteret til, brister drømmen", siger Stinne Hjorth-Andersen.

12 forskellige uddannelsestilbud med blandt andet STU, EGU og KUU - samarbejder med SkillsDenmark om arrangementet, og de har hver et lille telt, som eleverne kan besøge mellem konkurrencerne. Her kan de for eksempel prøve erhvervsrettede opgaver som arbejde i træ, lave pileflet eller plante blomster. På den måde kan de få et indtryk af, hvad de er gode til, og hvad de har interesse for.

"Eleverne får ingen pjecer med hjem fra uddannelsesstederne, for det handler ikke om, at det enkelte tilbud skal profilere sig. I stedet kan eleverne opleve, hvad de kan komme til at arbejde med efter folkeskolen. De må gerne gå hjem med tanken om, at der er mange fede muligheder", siger Stinne Hjorth-Andersen.

Lokale virksomheder sørger for forplejning

Det hindrer dog ikke, at eleverne kan få lyst til et bestemt tilbud, som det efterfølgende viser sig, at de ikke kan blive visiteret til, erkender Stinne Hjorth-Andersen. Netop derfor er eleverne ikke inviteret ud af det blå.

"UU-vejlederne har været ude at tale med eleverne om, hvad de skal efter skolen, og har inviteret dem med, som de fornemmer, vil have mest ud af at deltage i arrangementet".

Det er gratis for eleverne at deltage inklusiv forplejning. Når dagen er slut, kåres vinderne af de forskellige opgaver i konkurrencen, og alle fået et diplom.

"Da vi foreslog SkillsDenmark at lave Special Skills, sagde sekretariatschefen straks, at de ville komme med de faglige udfordringer uden beregning, og vi har fået lokale virksomheder til at sponsere forplejningen, så arrangementet løber nogenlunde rundt. Vi 12 uddannelsessteder betaler selv for den tid, vi lægger i det. På Thorshøjgård har vi for eksempel gjort Special Skills til et fagligt tema i denne og i sidste uge, så vores elever har blandt andet hjulpet med at sætte telte op", fortæller Stinne Hjorth-Andersen.

Planen er, at Special Skills skal afholdes den første onsdag i september hvert år.

Rettet 7. september kl. 2026: Thorshøjgård er ikke  en del af foreningsfællesskabet Ligeværd, men er med i foreningen Livsværk.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.519 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
505 andre er allerede tilmeldt