Skolepolitik (Christiansborg)
0   14

Forlig med obligatorisk praktisk prøve og præmie for 10. klasse på erhvervsskole

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale, som blandt andet betyder, at den planlagte prøve i et praksisfagligt fag i 8. klasse bliver obligatorisk for kommunerne. Partierne vil også præmiere kommunale 10.-klasser på erhvervsskoler.

Alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet står bag den politiske aftale, som netop er præsenteret.

Langt de fleste lærere og vejledere har en læreruddannelse, og de kender derfor ikke så meget til erhvervsuddannelserne i praksis, hedder det i aftalen. Forligspartierne sætter derfor penge af til et kompetenceudviklingsprogram for folkeskolelærere og vejledere, som skal sikre, at de får en stærkere viden om erhvervsuddannelserne og de muligheder, valget af en erhvervsuddannelse giver. Det skal ske i form af et særligt tilrettelagt program i regi af Undervisningsministeriets læringskonsulentkorps og i form af mulighed for, at folkeskolelærere kommer i praktik på en erhvervsskole.

UDVALGTE INITIATIVER I AFTALEN 

 

 • Kommunerne får mulighed for at udbyde valgfag for elever i folkeskolens 7.-9. klasse på erhvervsskolerne
 • Obligatorisk prøve i praktiske/mu­siske valgfag i 8. klasse
 • Etablering af et nationalt program, som bliver retningsgivende for indsatser relateret til valg af ungdomsuddannelser
 • Nedsættelse af en ekspertgruppe, der dels skal komme med anbefalinger til, hvordan introduktionen til ungdomsuddannelserne kan styrkes og kvalificere elevernes valg af ungdomsuddannelse, dels anbefale en ny model for rammerne for vurdering af elevernes uddannelsesparathed
 • Kommunalbestyrelsen forpligtes til at udarbejde lokale måltal for søgningen til ungdomsuddannelserne
 • Nedsættelse af ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan 10. klasse indholdsmæssigt kan rettes imod erhvervsuddannelserne og i større omfang end i dag placeres på erhvervsskolernes lokationer
 • Præmie, der skal bidrage til, at flere erhvervsskoler fremadrettet udbyder 10. klasse på vegne af kommunen
 • Udarbejdelse af et udviklingsprogram, som skal rebrande erhvervsuddannelserne
 • Udvikling af adgangskurser for erhvervsuddannede til udvalgte professionsbacheloruddannelser
 • Landsdækkende indsats for at udvikle og udbrede god praksis om undervisningsmiljøer
 • Igangsættelse af en tilstedeværelsespakke, der skal bidrage til at nedbringe fraværet på erhvervsuddannelserne i skoleundervisningen og i skolepraktikken
 • Øget brug af skolehjem på erhvervsskoler i tyndt befolkede områder
 • Erhvervsskolerne får ret til at udbyde selvstændige adgangskurser til voksne fra 25 år, der ønsker at søge ind på erhvervsuddannelserne
 • Udvidet adgang til grundforløbets 1. del
 • Nyt grundforløb med en samlet fast varighed på ti uger forud for påbegyndelse af grundforløbets 2. del. (GF+) for de lidt ældre elever
 • Mulighed for, at praktikvirksomheder og kommende erhvervsuddannelseselever i løbet af udskolingen giver hinanden et praktikpladstilsagn
 • Praktikportalen udvikles til også at understøtte virksomhedernes dialog med skolerne om elevens uddannelsesforløb, fremdrift og resultater
 • Afskaffe kravet om de obligatoriske handlingsplaner for øget gennemførelse, så skolerne får friere rammer til tilrettelæggelsen af den lokale kvalitetsudvikling

"Vi ønsker at gøre op med automatvalget af ungdomsuddannelse og i stedet lade folkeskoleelever få erfaringer med håndværksfag og indblik i, hvilke muligheder der følger med en faglært uddannelse", siger undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Erhvervsuddannelserne skal fylde mere i folkeskolen, end de gør i dag, er partierne enige om, blandt andet ved, at erhvervsskolelærere skal kunne undervise folkeskoleelever, og at alle elever fremover kommer til prøve i et obligatorisk praktisk/musisk fag. 

Artiklen fortsætter under banneret

"Det kan forhåbentligt give flere unge lyst til at kigge i erhvervsskolernes retning", siger Brigitte Klintskov Jerkel, undervisningsordfører for Det Konservative Folkeparti.

Præmie til kommuner, der flytter 10. klasse til erhvervsskoler

Og så er der som ventet initiativer i aftalen til at hjælpe kommuner, der ønsker at placere deres 10. klassetilbud på erhvervsskoler, som Herning Kommune netop har besluttet at gøre det. 

Partierne har afsat 45 mio. kr., der udmøntes som en præmie til ligelig fordeling mellem erhvervsskoler og kommuner for hver kommune, hvor der indgås en ny driftsoverenskomst, hvor mere end halvdelen af kommunens 10. klasseelever er omfattet - gradueret efter antal elever.Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
519 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.334 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
820 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.773 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
757 andre er allerede tilmeldt