Ungdomsuddannelser
2   7

Overblik: Derfor er regeringens erhvervsskoleudspil vigtigt for folkeskolelærerne

Lærerne i folkeskolen spiller en vigtig rolle, når regeringen i dag offentliggør et udspil, der skal øge søgningen til erhvervsuddannelserne. Regeringen vil blandt andet foreslå en obligatorisk prøve i de praktiske fag og 10. klasses rolle i forhold til søgning er også i spil.

I dag præsenterer Lars Løkke og undervisningsminister Merete Riisager for anden gang i denne uge regeringstanker, som kan få konsekvenser for folkeskolen. Og der er ingen tvivl om, at regeringen mener, at lærerne og folkeskolerne spiller en vigtig rolle i forhold til at vende udviklingen, hvor stadig færre søger mod erhvervsuddannelserne.

Regeringens mål er, at mindst 25 procent skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9./10. klasse i 2020. I 2025 skal det tal gerne op på 30 procent. I år søgte 19,4 procent en erhvervsuddannelse som første prioritet.

Når udspillet kommer, vil der helt sikkert blive lagt vægt på, at folkeskolelærerne har en vigtig rolle for at gøre erhvervsuddannelser håndgribelige og interessante for eleverne i folkeskolen. I forrige uge offentliggjorde Undervisningsministeriet tre analyser af området bestilt af regeringen og DF. De peger på otte indsatsområder, hvor folkeskolen er central i de tre.

Obligatorisk afgangsprøve i praksis-faglige fag

Artiklen fortsætter under banneret

Et af de tre indsatsområder lyder: "Et større fokus på praksisfaglighed i grundskolens aktiviteter vil give eleverne indsigt i de muligheder, som erhvervsuddannelserne rummer".

Da forligskredsen før sommerferien blev enige om, at alle elever fra næste år skal have mindst et praksisfagligt fag i 7.-8. klasse, skulle det være op til kommunerne at bestemme, om eleverne også skulle testes i faget.  Men De Konservatives undervisningsordfører, Brigitte Klintskov Jergel fortæller til folkeskolen.dk, at regeringen i erhvervsskoleudspillet vil foreslå en obligatorisk prøve i det praksis-faglige fag i 7. - 8. klasse.

"Vi vil gøre prøven obligatorisk, fordi vi gerne vil vise eleverne, at evnen til at udføre praktiske færdigheder også har stor værdi. Samtidig siger dem, der har forstand på det, at en praktisk prøve vil øge sammenhængen med EUD. Og vi mener ikke, at det skal være op til kommunernes resurser, om der kommer en prøve".

Enighed i forligskredsen om at prøven er en god ide, burde ikke være svær at finde, for allerede i aftaleteksten om styrkelse af praksisfagligheden stod der: "Aftalepartierne har en fælles ambition om at undersøge mulighederne for finansiering til at gøre prøven i det praktiske/musiske valgfag obligatorisk". Men Birgitte Jergel vil ikke løfte sløret for, hvordan regeringen vil finansiere prøven.

Lærere kan ikke være opdaterede på maskinteknik

Et andet indsatsområde i rapporten lyder: "Erhvervsuddannelsernes dårlige brand blandt unge, forældre og grundskolelærere har betydning for søgningen, og en repositionering forventes at kunne forbedre brandet betydeligt".

I Fyens Stiftstidende i sidste uge, fortalte Merete Riisager, at regeringen er klar til at hjælpe lærerne med en række konkrete værktøjer.

"Over de kommende år skal vi understøtte lærerne i deres arbejde med at integrere det praksisfaglige og vejledningen af eleverne. I dag er det umuligt for en lærer at have et opdateret billede af, hvad en maskintekniker laver, og hvilke rammer og vilkår en social- og sundhedshjælper har nu til dags", lød det fra Merete Riisager.

10. klasse på erhvervsskoler

Endelig er der 10. klasserne, som analyserne peger på med ordene: "De forskellige 10. klassetilbuds fokus mod EUD varierer meget, og en mere målrettet brug af 10. klasse kan øge søgningen til EUD".  

Men spørgsmålet er, hvad regeringen vil anse for en mere målrettet brug af 10. klasse. I marts kom Venstres skoleordfører Anni Matthiesen med et forslag om at flytte 10. klasse til erhvervsskolerne for at øge andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse. Men Venstre har ikke fået meget medløb, siden de lancerede forslaget.

De fleste andre partier ønsker ikke at tvinge 10. klasse ind på erhvervsskolerne og er skeptiske over for at tage ansvaret for 10. klasse fra kommunerne. Både KL og Danmarks Lærerforening er modstandere af forslaget. Og selv direktør i Erhvervsskoleforeningen Lars Kunov mener, at et samarbejde mellem folkeskoler og erhvervsskoler klart er at foretrække frem for tvungne 10. klasser på erhvervsskoler.

 

En ting er sikkert - folkeskolen.dk dækker regeringens nye erhvervsskoleudspil, når statsminister Lars Løkke Rasmussen og undervisningsminister Merete Riisager sammen fremlægger regeringens udspil: 'Fra folkeskole til faglært- Erhvervsuddannelser til fremtiden' på Morsø Landbrugsskole i Nykøbing Mors i dag.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
523 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.344 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.784 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
765 andre er allerede tilmeldt