Venstre får svært ved at flytte 10. klasse til erhvervsskoler

I næste uge fremlægger regeringen et nyt forslag til en reform af erhvervsuddannelserne. I den forbindelse forventes også nye planer for 10. klasse. Venstre har tidligere foreslået at lægge 10. klasse over på erhvervsskolerne, men det møder skepsis hos mange af de andre partier.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Venstres forslag går ud på at flytte de kommunale 10. klasser over på erhvervsskolerne i håbet om at få flere unge til at fortsætte på erhvervsskolerne. Da Venstres undervisningsordfører Anni Matthiesen kom med forslaget i marts, forklarede hun, at indholdet af 10. klasse skulle være det samme, og at de unge fortsat skulle kunne vælge at gå på gymnasiet efter. Da folkeskolen.dk spurgte hende til 10. klasse igen lige før sommerferien lød det til, at der vil komme et samlet udspil:

"Regeringen vil i løbet af efteråret komme med et samlet udspil omkring erhvervsuddannelserne og herunder forventer jeg også, at 10. klasse vil være en del af udspillet. Jeg kan derfor endnu ikke give nærmere kommentarer".

Konservative: Den enkelte kommune afgør 10. klasse-tilbud

Men Konservative støtter ikke umiddelbart op om Venstres forslag. Uddannelsesordfører Brigitte Jergel understreger, at de ikke har lagt sig fast på, hvor 10. klasse skal bo.

"Det vigtige for os er indholdet - brobygning, høj faglighed og praksisfagligt indhold, høj trivsel og et god ungdomsmiljø. Placeringen er ikke så vigtigt for os. I nogle kommuner giver det mening med et 10. klassecenter, andre steder et campusmiljø, og nogle steder giver det måske god mening på erhvervsskoler. Så vi mener er åbne over for, at placeringen bliver der, hvor det giver mest mening i den enkelte kommune".

Dansk Folkeparti: 10. klasse skal ikke låses til erhvervsskolerne

Liberal Alliance er ikke vendt tilbage på folkeskolen.dk's henvendelser, men regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er heller ikke klar til at låse 10. klasserne til erhvervsskolerne.

"Vi vil gerne åbne op for mere frihed og fleksibilitet i kommunerne, sådan at forstå, at det skal være i orden for dem at placere en 10. klasse på en erhvervsskole, hvis de ønsker det", siger Alex Ahrentsen, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti til folkeskolen.dk

"Men vi synes at Venstres model med kun at have 10. klasser på erhvervsskoler, er rigtig dårlig, for det vil få unge, som ikke ønsker en erhvervsuddannelse til at fravælge tilbuddet. Det ønsker vi ikke, så hvis en kommune lægger en 10. klasse på en erhvervsskole, skal der være mindst et andet 10. klassetilbud i samme kommune."

Forsker: At flytte 10.klasse ud på erhvervsskolerne svækker almen dannelse

Skeptisk opposition

Marianne Jelved fra De Radikale var også skeptisk over for forslaget, da folkeskolen.dk spurgte før sommerferien: "Jeg vil anbefale, at man lokalt vælger at placere 10. klasserne, hvor det lokalt er mest hensigtsmæssigt. 10. klasserne er ikke kun indrettet som en vej til EUD. Det er også en vej til HF og til studentereksamen og til andre muligheder. Og vi kan ikke overuddanne os i Danmark. Jeg har ingen problemer med, at en elektriker også har en studentereksamen. Hun bliver måske en gang elektroingeniør. Vi skal være glade for de uddannelser, vores unge tager".

Enhedslistens Jakob Sølvhøj bakker op: "Vi mener ikke, at der skal ændres på placeringen af 10. klasse. Vi finder det vigtigt, at der fortsat er et 10. klasse tilbud i folkeskolen. En flytning af 10. klasse vil efter vores opfattelse ikke få flere unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne. Vi vurderer derimod, at det vil få flere unge til at fravælge 10. klasse, fordi de vil opleve, at man forsøger at presse dem til at træffe et tidligere uddannelsesvalg".

Carolina Magdalene Maier fra Alternativet mener, at 10. klasse skal bevares på folkeskolerne som en mulighed for de unge, som ikke er klar til at gå videre til en ungdomsuddannelse, eller som er i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse, de skal vælge.

"Det vil være en stor fejl at fjerne 10. klasse fra folkeskolerne netop af hensyn til de børn, der simpelthen ikke er klar til at træffe en beslutning om, hvilken ungdomsuddannelse de skal tage. Men vi mener samtidig, at det er rigtig fint, at der sideløbende er 10.-klasses forløb på erhvervsskolerne, såvel, naturligvis, som på efterskolerne. Og det er rigtig fint, at disse 10. klasses-forløb har særlige fokus".

SF er positiv To andre oppositionspartier, nemlig SF og Socialdemokraterne, er mere positivt indstillet, men mener fortsat at 10. klasse skal være kommunal.

"De steder, hvor det kan lade sig gøre og giver mening lokalt, vil vi gerne knytte 10. klasse tættere på erhvervsuddannelserne. Både i forhold til undervisningsformen og den fysiske placering", siger uddannelsesordforer Annette Lind.

Og i SF synes Jacob mark også, at det giver mening at rykke 10. klasse ud i et ungdomsuddannelsesmiljø.

"Jeg mener, at 10. klasse skal være et tænkeår for de unge, hvor de kan prøve sig selv af i forskellige retninger. Jeg synes det er en god ide, at udgangspunktet er, at 10. klasse ligger tæt ved en erhvervsskole, så længe vejledningen stadig er uafhængig, og så længe eleverne selv kan vælge, hvad de vil efterfølgende"

Silkeborg: Tæt samarbejde mellem 10. klasse og erhvervsskole virker

Powered by Labrador CMS